Vienkiemių gyventojams – vieno mygtuko pagalbos įrenginiai

Panevėžio rajono policijos komisariatas kartu su rajono Savivaldybe ir Policijos departamentu penkių atokiausių rajono sodybų šeimininkams ir senyvo amžiaus gyventojams jų namuose įrengs vadinamuosius vieno mygtuko pagalbos įrenginius. Jais bus galima išsikviesti medikus, ugniagesius ir policiją.

Vakar Panevėžio rajono policijos komisariato salėje šurmuliavo didelis būrys seniūnų, socialinės pagalbos darbuotojų ir aukštų policijos pareigūnų. Visi jie buvo sukviesti į naujų, ką tik iš Policijos departamento Vilniuje atvežtų įrenginių pristatymą.

Renginyje dalyvavo Policijos departamento Prevencijos veiklos skyriaus viršininkas Edmundas Olisevičius, AB „Apsaugos Centras” direktorius Saulius Pridotkas, rajono PK vadovas Sergejus Smirnovas, rajono Savivaldybės vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas, seniūnai, nuovadų vadovai.

Sumokėti išgalėjo tik už penkis

Rajono PK vadovas S.Smirnovas susirinkusiesiems trumpai pristatė akcijos „Saugus su mobiliu” naujoves.

Ši prieš trejus metus policijos kartu su AB „Apsaugos centras” Vilniaus apskrityje pradėta akcija įgauna vis platesnį mastą. Pernai, tęsiant šią akciją, gyventojams buvo įrengiamos judesio lempos. Kiek anksčiau vienkiemių gyventojams policija buvo išdalinusi mobiliuosius telefonus. Tačiau paaiškėjus, kad ne visi senyvo amžiaus žmonės sugeba jais naudotis, šiemet pristatyta dar viena naujovė.

Praėjusių metų pabaigoje sudarius sutartį su Policijos departamentu ir rajono Savivaldybe, Policijos komisariatas rajono gyventojams išrūpino penkis naujus gerokai paprastesnio naudojimo nei mobilusis telefonas vieno mygtuko įrenginius. Juos gavusieji dabar galės greičiau išsikviesti medikų, policijos ar ugniagesių pagalbą.

Už įrenginių išlaikymą ir eksploataciją pirmus metus pažadėjo sumokėti Policijos departamentas, o likusias lėšas žada skirti rajono Savivaldybė. Savivaldybės vicemeras V.R.Gritėnas teigė, kad pinigai įrenginiams išlaikyti jau yra skirti.

Ateityje vieno mygtuko įrenginių Panevėžio rajone galbūt atsiras ir daugiau – jei gyventojai sutiks patys juos įsirengti ir išsilaikyti.

Eksperimentas pasitvirtino

Kad naujieji įrenginiai yra veiksmingi, patvirtino ir Policijos departamento Prevencijos skyriaus viršininkas E.Olisevičius. Anot pareigūno, pernai eksperimento sąlygomis tokie įrenginiai buvo išdalinti 20-iai Švenčionių rajono gyventojų. Per metus buvo užregistruoti 9 iškvietimai šiais aparatais: 7 – dėl sveikatos sutrikimų, po vieną dėl gaisro ir nusikalstamos veikos.

Šiemet jau irgi yra užregistruota po vieną gaisro ir sveikatos sutrikimo atvejį. Vieną kartą pagalbos mygtukas buvo nuspaustas kviečiant policiją.

Dirbs specialiai apmokyti operatoriai

Vakar pristatydamas vieno mygtuko įrenginį bendrovės „Apsaugos centras” direktorius S.Pridotkas susirinkusiesiems paaiškino, kad nors aparatas yra stacionarus – įjungiamas į tinklą, jis ir be elektros maitinimo gali veikti dar 4 valandas.

Vieno mygtuko įrenginio veikimo principas labai paprastas: paspaudęs mygtuką asmuo iš karto sujungiamas su operatoriumi. (Visi įrenginių aptarnavimo centre dirbantys operatoriai yra specialiai apmokyti bendrauti su senyvo amžiaus žmonėmis.)

Įrenginys geras tuo, kad vos paspaudus mygtuką centre iš karto nustatoma, kurioje vietovėje reikia pagalbos. Net jei jį nuspaudęs asmuo nieko nespėja pasakyti, operatorius pats girdi viską, kas vyksta patalpoje, kur yra įrenginys. Ragelį gali padėti tik operatorius. Tai labai svarbu ir tuo atveju, kai žmogui reikia skubios medikų pagalbos.

Numatyta ir atsakomybė

Su kiekvienu rajono gyventoju, kuriam skiriamas vieno mygtuko įrenginys, sudaroma sutartis. Asmuo supažindinamas ir su atsakomybe – kad be reikalo nespaudinėtų mygtuko.

„Apsaugos centro” direktorius S.Pridotkas suskubo patikinti, kad niekas nepuls bausti netyčia suklydusių žmonių. Pasak jo, nieko tokio, jei mygtukas bus nuspaustas per klaidą – pakaks antrą kartą jį nuspausti ir pasakyti operatoriui slaptažodį, kad pavojus būtų atšauktas.

„Svarbiausia, kad žmogus esant reikalui spaustų tą pavojaus mygtuką”, – sakė „Apsaugos centro” vadovas.

Tačiau, S.Pridotko įspėjimu, jei neblaivūs asmenys tyčia smaginsis spaudinėdami mygtuką, įrenginys iš jų gali būti atimtas.

Vagims – nenaudingas

Turėjo S.Pridotkas įspėjimą ir ilgapirščiams, kurie gali susidomėti naujaisiais įrenginiais. „Apsaugos centro” direktorius iš karto informavo, kad jų tikrai nebus galima niekur panaudoti: neprijungtas prie centro, vieno mygtuko įrenginys yra praktiškai bevertė „dėžė”.

Tačiau jei kas ir susigundys nugvelbti įrenginį, tuomet, kaip ir bet kokios vagystės atveju, nuostolius atlygins bendrovė.

Kiekvienas namas, kuriame bus įdiegtas šis įrenginys, bus pažymėtas specialiu lipduku. Kad prireikus išsikviesti medikus ar ugniagesius juo galėtų pasinaudoti ir kaimynai.

Vieno mygtuko įrenginiu taip pat bus galima pranešti ir apie įtartinus asmenis.

Pačioms seniūnijoms pagalbos nereikia?

Vakar penki nauji įrenginiai dar nebuvo išdalinti Panevėžio rajono seniūnijoms – buvo palikti krautis. Juolab kad dar nebuvo ir nuspręsta, kiek kiekvienai seniūnijai jų skirti. Pasak rajono policijos atstovės spaudai, po vieną aparatą turėtų gauti Velžio, Naujamiesčio ir Krekenavos seniūnijos. Buvo žadama, kad konkretiems asmenims įrenginiai bus išdalinti jau šiandien.

O štai rajono PK vadovo S.Smirnovo pasiūlymas bent po vieną įrenginį sumontuoti ir pačiose seniūnijose iš karto sulaukė atsakomosios Velžio seniūno Alfonso Bakšio pastabos: „Mes dar kol kas mokam elgtis ir su mobiliaisiais telefonais!”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.