Čečėnijoje vyks Kadyrovo inauguracija į prezidento postą

Čečėnijos respublikoje ketvirtadienį vyks prezidento Ramzano Kadyrovo inauguracija.
Beveik prieš trejus metus jo tėvas prezidentas Achmadas Kadyrovas buvo nužudytas galingu sprogimu stadione Grozne. Jo įpėdiniui, „valdovui Ramzanui”, kurį daugelis kritikų vadina Rusijos „mažuoju Saddamu”, teko palaukti 30 metų amžiaus, kad galėtų tapti šios Rusijos Kaukazo respublikos prezidentu.

Inauguracija bus ištaigingiausias renginys karo nuniokotoje Čečėnijoje. Tik vieno banketo, kuriame bus patiekta ikrų, o svečiams-ne musulmonams dar ir šampano, sąskaita artėja prie 800 tūkst. dolerių. Tai astronominė suma regionui, kurį nusiaubė dešimt metų trukęs karas ir kur vidutinis darbo užmokestis nesiekia nė 200 dolerių per mėnesį.

Dainuoti į ceremoniją susirinkusiems 1,5 tūkst. svečių pakviesta prancūzų popmuzikos žvaigždė Patricia Kaas (Patrisija Kaas).

„Į iškilmes iš viso pakviesti daugiau kaip tūkstantis žmonių. Tai – visų valdžios struktūrų vadovai, regionų, su kuriais Čečėnija palaiko draugiškus ir verslo ryšius, vadovai, žinomi verslininkai, padedantys atkurti respublikos ekonomiką ir socialinę sritį”, – sakė Čečėnijos prezidento ir vyriausybės kanceliarijos vadovas Abdulkachiras Izrailovas.

Jis papasakojo, kad pagal Čečėnijos pagrindinio įstatymo 64 straipsnį, R.Kadyrovas per inauguraciją duos priesaiką, padėjęs ranką ant konstitucijos, išspausdintos čečėnų ir rusų kalbomis, o tada jam bus įteiktas pažymėjimas ir prezidento vėliava.

Pats R.Kadyrovas, praėjusią savaitę būdamas Mekoje, pareiškė agentūrai „Interfax”, jog „kaip giliai tikintis žmogus, be oficialios priesaikos širdyje, prisieks Aukščiausiajam, kad garbingai ir sąžiningai eis Čečėnijos prezidento pareigas, darys viską, kad Čečėnija taptų stabiliu ir klestinčiu regionu”.

R.Kadyrovas pridūrė, kad taip pat prašys Aukščiausiojo taikos ir ramybės visai Rusijai.

A.Izrailovas priminė, kad po inauguracijos Čečėnijos vyriausybė paduos atsistatydinimo prašymą. Jo nuomone, galimi kai kurie struktūros pakeitimai naujame ministrų kabinete.

Nuogąstavimai dėl galimo pasikėsinimo į R.Kadyrovą tokie dideli, kad šventinių renginių repeticija vyksta iš karto keliose vietose, siekiant išlaikyti paslaptyje, kur iš tikrųjų jie vyks.

30 metų R.Kadyrovas, buvęs boksininkas-mėgėjas, pagarsėjęs savo polinkiu į smurtą, įsiviešpatavo padedant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris pasikliovė juo kovoje už stabilumą ir jau įteikė jam aukščiausią valstybės apdovanojimą – Rusijos didvyrio ordiną.

Anksčiau R.Kadyrovas vadovavo 8 tūkst. žmonių ginkluotai formuotei. Pagal nesuskaičiuojamą daugybę liudininkų parodymų, „kadyrovininkai” – į kurių rankas Rusijos armija perdavė saugumo užtikrinimą Čečėnijoje – grobė, kankino ir žudė žmones, įtarimus ryšiais su islamo sukilėliais, kovojančiais prieš Maskvą.

Kai kurie nukentėjusieji nuo žmogaus teisių pažeidimo kaltino R.Kadyrovą, kad jis asmeniškai kankino žmones – kai kuriais atvejais degino juos litavimo lempa.

Žmogaus teisių gynėjai piktinasi, kad Kremlius, kuris metų metais bombardavo Čečėniją ir nužudė apie 100 tūkst. žmonių, dabar atiduoda ją naujam diktatoriui, kuris elgiasi taip, tarsi ši respublika ir visi jos gyventojai būtų jo nuosavybė.

R.Kadyrovas griežtai atmeta visus jam pareikštus kaltinimus ir teigia, kad Čečėnija tapo taikiausiu Rusijos regionu.

Be to, jis paneigė visus spėliojimus, kad prisidėjo prie Anos Politkovskajos, žurnalistės, kur reikalavo teisti jį už karinius nusikaltimus, užsakyto nužudymo.

Kita vertus, A.Kadyrovas iš tikrųjų pelnė paprastų čečėnų pagarbą už savo plataus masto atstatymo programą.

Aplink naujus pastatus statomi skydai su milžiniškas A.Kadyrovo portretais. Bet jis neigia, kad kuria asmenybės kultą kaip Stalinas.

„O kas yra asmens kultas, aš tik neseniai sužinojau, – pareiškė R.Kadyrovas šių metų kovą. – Žmonės, pareikšdami savo dėkingumą, sako man „ačiū!”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.