Paleckis degina tiltus su partiečiais

Nepaisydamas gresiančio pašalinimo iš partijos Algirdas Paleckis jau po Velykų ketina pasirašyti koalicijos sutartį su nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamais liberaldemokratais

Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) – sąmyšis. Vilniaus partiečių vedlys netrukus 36-erių sulauksiantis Algirdas Paleckis esą tapo nevaldomas. Daugeliui socialdemokratų nuostabą kelia nepaaiškinamas jaunojo politiko prielankumas nušalintajam prezidentui liberaldemokratų lyderiui Rolandui Paksui ir jo partijai. Atrodo, kad ši meilė abipusė. Vis garsiau kalbama, kad tokia simpatija gali būti grindžiama materialiu išskaičiavimu. Tačiau labiau tikėtina atrodo kita versija – esą Paksas ateinančių metų rinkimų į Seimą sąraše Paleckiui pasiūlė vieną aukščiausių vietų. Be to, nėra jokių garantijų, kad per balandžio pabaigoje vyksiančią Vilniaus socialdemokratų ataskaitinę konferenciją Paleckis bus perrinktas partijos skyriaus pirmininku.

Nemažai politikų prognozuoja, kad Paleckio pasiryžimas palikti Seimą ir ketinimas tapti Vilniaus vicemeru sužlugdys jo politinę karjerą.

Visi šie svarstymai tapo vėl aktualūs po antradienio vakarą skandalingai vykusio Vilniaus miesto socialdemokratų tarybos posėdžio. Jame dalyvavę partiečiai prisipažino nepamenantys, kad jų susibūrimas kada nors būtų buvęs tapatinamas su cirku, teatru ar chaosu.

Skirtingi vertinimai

Antradienio vakarą Vilniaus socialdemokratų taryboje vykusį balsavimą dėl bendradarbiavimo su Pakso vadovaujamais liberaldemokratais naujoje sostinės taryboje svarstys LSDP Etikos komisija. Posėdyje dalyvavo 103 asmenys, tačiau balsavo – 99, iš jų už draugystę su minėta partija – 51.

Pasak kai kurių partiečių, jei balsavimas būtų buvęs ne slaptas, rezultatai tikrai būtų buvę kitokie, nes atvirai remti Paleckio siūlomą koaliciją būtų drįsę ne visi. Kalbama, kad skyriaus nariai buvo gana agresyviai įkalbinėjami pritarti tokiam sprendimui. Po balsavimo Paleckis pareiškė, kad koalicija su Paksu jau palaiminta.

Kiti socialdemokratai aiškina, kad pagal partijos statutą sprendimai laikomi priimtais daugiau nei pusės posėdyje dalyvaujančiųjų balsais. „Jei dalyvavo 103, o balsavo 51 skyriaus narys, vadinasi, projektas nesurinko balsų daugumos”, – vakar LŽ sakė naujai išrinktos sostinės tarybos narys Romas Adomavičius. Jo teigimu, tai, kad balsadėžėje buvo rasti 99 biuleteniai, rodo, kad 4 asmenys iš viso nebalsavo. „Nedalyvavimas balsavime – taip pat balsavimo forma. Vadinasi, tie žmonės neapsisprendę, kurią pusę palaikyti, o biuletenyje buvo tik du variantai – pritariu ar ne”, – aiškino politikas.

Svarstys kitus variantus

Adomavičius įsitikinęs, kad partijos Etikos komisija patvirtins, kad nutarimas, kaip nesurinkęs daugumos balsų, nepriimtas.

Tad derybų grupė galės siūlyti kitus variantus. Paklaustas, kaip socialdemokratai ketina elgtis vadinamosios švaros koalicijos atžvilgiu, jis teigė, kad šis variantas tikrai neatmestas, galbūt dėl jo bus deramasi su konservatoriais ir Liberalų sąjūdžiu.

Kai kurie LSDP sostinės skyriaus nariai įsitikinę, kad antradienio įvykius turi įvertinti partijos vadovai. „Vienokie ar kitokie sprendimai turi būti priimti. Tolerancija šioje situacijoje tolygi organizacijos griovimui”, – LŽ sakė vienas socialdemokratų.

LSDP lyderis Algirdas Brazauskas vakar teigė, kad visi sprendimai, taip pat ir dėl Paleckio elgesio, bus daromi sulaukus Etikos komisijos išvadų. Jo nuomone, išeities iš susidariusios padėties pirmiausia turi ieškoti patys sostinės socialdemokratai.

Pasiteiravus, ar po skirtingai interpretuojamų balsavimo rezultatų LSDP Vilniaus skyriaus taryboje Paleckis turi įgaliojimus pasirašyti koalicijos sutartį su Paksu, Brazauskas atsakė neigiamai. Visus keblius klausimus, susijusius su koalicijų sudarymu Vilniaus miesto taryboje, svarstys LSDP taryba.

Kraštutinė priemonė

Kito LSDP lyderio premjero Gedimino Kirkilo nuomone, Vilniaus socialdemokratų skyrius ir jo vadovas Paleckis turėtų vykdyti partijos prezidiumo valią ir nesudaryti koalicijos su liberaldemokratais. Jei Paleckis nesupranta esminių veiklos partijoje taisyklių, jis, Kirkilo įsitikinimu, turėtų pats pasitraukti iš partijos.

„Šalinimas iš partijos – kraštutinė priemonė. Tačiau kiekvienas, kuris priklauso kuriai nors partijai ar organizacijai, turi laikytis taisyklių. Aš visą gyvenimą taip elgiuosi, todėl sėkmingai darau karjerą. Tie, kas elgiasi kitaip arba prieštarauja, turi įtikinti daugumą partijos narių. Jei neturi daugumos, vadinasi, diskusiją pralaimėjai”, – aiškino Kirkilas.

Ketina tapti meru

Liberaldemokratų lyderio Pakso visai netrikdo socialdemokratų vidiniai nesutarimai. Paksas tikisi, kad sutartį dėl valdančiosios koalicijos sudarymo Vilniuje jo partija „Tvarka ir teisingumas” su socialdemokratais ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovais pasirašys po Velykų.

Pasak Pakso, taip bus baigtas pirmasis derybų etapas. Vėliau, kad taryboje būtų stabili dauguma, ketinama pradėti derėtis ir su kitomis partijomis. „Prie mūsų trijų galėtų prisidėti konservatoriai, liberalai bei rusų politikai”, – vakar sakė liberaldemokratų lyderis.

Paksas net neabejoja, kad sostinės galva taps būtent jis. „Koalicinėje sutartyje yra punktas, kad kandidatą į Vilniaus merus siūlo frakcija „Tvarka ir teisingumas”. Neteko girdėti kitokių siūlymų, kad į Vilniaus merus iš mūsų partijos būtų siūlomas kitas asmuo, o ne Rolandas Paksas”, – šmaikštavo nušalintasis prezidentas.

Paklaustas, ar Paleckis yra įsipareigojęs, kad jo partiečiai mero rinkimuose balsuos už Paksą, liberaldemokratų lyderis atsakė teigiamai. Pagal susitarimą vicemerų postai atitektų socialdemokratų bei lenkų politikams.

„Tikrai negaliu nudžiuginti Pakso. Jei mūsų nariai balsuos už jį, pažeis partijos aukštesnės institucijos nutarimą, kurį vykdyti yra privalu. Priešingu atveju gresia rimtos sankcijos, gal net pašalinimas iš partijos”, – LŽ sakė Adomavičius.

LŽ jau rašė, kad praėjusį pirmadienį LSDP prezidiumas įpareigojo Vilniaus skyriaus narius balsuojant dėl valdančiosios koalicijos formavimo sostinėje neremti Pakso, liberalcentristų vadovo Artūro Zuoko ar Vilniaus konservatorių lyderio Kęstučio Masiulio kandidatūrų į merus.

Konservatoriai laukia

Masiulis vakar LŽ patikino, kad konservatoriai, kad ir kiek juos kviestų, vienoje stovykloje su liberaldemokratais tikrai nedirbs. Jie vis dar nepraranda vilties, kad socialdemokratai netrukus grįš prie švaros koalicijos varianto. Masiulis apgailestavo, kad po Vilniaus socialdemokratų tarybos posėdžio padėtis netapo aiškesnė. „Mes laukiame ir tikimės jų teigiamo sprendimo, nes be jų koalicijos sudaryti tikrai nepavyks”, – sakė konservatorius.

Liberaldemokratų, socialdemokratų ir lenkų koalicija Vilniaus taryboje turėtų minimalią persvarą – 26 vietas iš 51. Švaros koaliciją galėtų sudaryti konservatoriai, „liberalsąjūdiečiai”, socialdemokratai ir galbūt lenkai (iš viso būtų 26 mandatai). Tiek viena, tiek kita koalicija nieko nesiūlo Zuoko vadovaujamiems liberalcentristams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Paleckis degina tiltus su partiečiais"

  1. ropas

    kaktomusa susidure dvi lsdp kartos ir tiek, nes paksas turi atsargini zaidimo tuza – pulkininko bagdono likima

  2. jonas

    IS NEMELUOJANCIO SENO DARBININKO DIENORASCIO, 2007 04 01
    Regis, jaunasis paleckis iteisins seselini (rp) tuza – tuo pazindamas kryzkeles veikiancius desnius, zilagalviai metamorfozes puolimo liutai. JIS patirs ju „senobines represijas,” ir is Anapilio jam drutai syptels senelis(…)

  3. MONIKA

    TILTAI DEGINAMI TAM, KAD GALETUME PLAUKTI I KITA KRANTA IR ATGAL

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.