Seime – konsultacijos, kaip elgtis su nutarimu dėl A.Pociaus atleidimo

Seime – konsultacijos, kaip elgtis dėl „ore pakibusio” nutarimo dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Arvydo Pociaus atleidimo.
Šį nutarimą Seimas prieš keletą savaičių atmetė, tačiau procedūra nebaigta. Seimo statutas numato, jog, nepritarus nutarimo projektui, sprendžiama – grąžinti jį tobulinti ar atmesti. Kadangi šios procedūros nebuvo, diskutuotina, jog parlamentarai dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl A.Pociaus likimo.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas antradienį žurnalistus informavo, jog pradėtos konsultacijos su frakcijomis, kaip derėtų elgtis dėl minėto nutarimo.

Parlamento vadovas tuo pačiu pripažino, jog aiškinamasi, ar partijų pozicija balsuojant dėl A.Pociaus keistųsi – tokiu atveju ir būtų siekiama perbalsavimo.

„Jeigu situacija keičiasi, tuomet viena situacijas su nutarimo įgyvendinimu, jei visgi mes matom, kad Seimo nutarimas dėl VSD ir situacijų nesskeičia, mes turėtume siekti jo įgyvendinimo. Aš turiu omeny, kad požiūris Seime po to nutarimo, kai jis buvo priimtas, (galėjo keistis – BNS), dabar konsultacijos ir vyksta, kad išsiaiškintume tą požiūrį – ar jis atitinka mūsų priimtą nutarimą ar ne”, – sakė V.Muntianas.

Pasak V.Muntiano, jis jau susitiko su valstiečių liaudininkų, Naujosios sąjungos (socialliberalų) bei Darbo partijos frakcijomis. Visos šios frakcijos pasisakė prieš A.Pociaus atleidimą.

Seimo pirmininkas prasitarė, jog valstiečiai liaudininkai bei socialliberalai pozicijos nekeičia, tuo tarpu „darbiečiai” svyruoja – šioje frakcijoje esama visokių nuomonių.

Prie A.Pociaus klausimo Seime grįžta po to, kai Seimo valdyba penktadienį nesulaukė VSD vadovo paaiškinimų dėl pareikštų teiginių apie rezonansinių tyrimų baigtis, nes teikti tokią medžiagą uždraudė prokurorai.

Generalinė prokuratūra, prijungusi VSD pateiktą medžiagą prie ikiteisminio tyrimo duomenų, konstatavo, kad ši informacija sudaro ikiteisminio tyrimo duomenis ir pagal įstatymus yra neskelbtina.

Seimo pirmininkas V.Muntianas, įpareigotas Seimo valdybos, anksčiau kreipėsi į VSD vadovą, prašydamas įrodymų, kuriais būtų pagrįsti iš Seimo tribūnos nuskambėję A.Pociaus teiginiai.

Prieš keletą savaičių kalbėdamas Seime A.Pocius pareiškė, jog aukšti VSD pareigūnai pardavinėjo slaptą informaciją nedraugiškoms valstybėms, VSD yra ištyręs buvusio savanorio ir saugumiečio J.Abromavičiaus nužudymą, geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimą ir, anot A.Pociaus, „beveik žino”, kas sprogdino laikraščio „Lietuvos rytas” redakcijos pastatą.

Po šios A.Pociaus kalbos Seimas nepritarė prezidento dekretui, kuriuo jis teikė sprendimą atleisti VSD direktorių.

Dėl A.Pociaus pareiškimų buvo sušaukta Valstybės gynimo taryba (VGT), kuri, apsvarsčiusi VSD vadovo pateiktą informaciją, ją perdavė tirti Generalinei prokuratūrai.

Prezidentas Valdas Adamkus teikė Seimui sprendimą atleisti A.Pocių, atsižvelgdamas į jo atsistatydinimo pareiškimą po to, kai parlamentarai pernai žiemą patvirtino nepalankias VSD veiklos parlamentinio tyrimo išvadas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.