„Siemens” veikla įtarimų sukėlė ir Rusijoje

Praėjusią savaitę sulaikyti Vokietijos koncerno „Siemens” darbuotojai Miuncheno prokurorams pareiškė, kad davė kyšius didelių Rusijos kompanijų ir valstybinių struktūrų atstovams

Darbuotojų tvirtinimu, kyšiai buvo duodami kaip honorarai už „konsultacines paslaugas”. Kol kas įtariamų kyšius gavusių asmenų pavardės laikomos paslaptyje.

Rusijos verslo dienraštis „Kommersant” praneša, kad į korupciją gali būti įsitraukusios didžiausios Rusijos telekomunikacinės bendrovės – MTS, „Megafon”, kontroliuojanti bendrovė „Sviazinvest” bei Rusijos Federacijos Informacijos ir ryšių ministerija.

Kaip praneša Vokietijos laikraštis „Sueddeutsche Zeitung”, kyšių suma siekia 10 mln. eurų per metus. Įtariama, kad su informacijos ir ryšių ministru Leonidu Reimanu susijusi verslininkų grupė per kompanijas Kipre bei Bermuduose iš viso „išplovė” apie 100 mln. eurų.

Kompanijos „Siemens” atstovai Vokietijoje ir Rusijoje verslo dienraščiui „Kommersant” kol kas situacijos nekomentuoja. Galimas korupcijos sąsajas su Informacijos ir ryšių ministerija jos atstovai taip pat neigia.

Kai kurių rinkos analitikų nuomone, faktas, kad „Siemens” korupcijos byla pasiekė ir Rusiją, suteikė tyrimui naują atspalvį. Skandalų centre minimos didžiausių Rusijos ryšių kompanijos, kurios 2001-2006 metais sudarė milijoninės vertės kontraktus „Siemens” įrangai pirkti.

2002 metais kompanija „Sviazinvest” už vokišką infrastruktūros įrangą sumokėjo 150 mln. JAV dolerių. 2001-2004 metais mobiliojo ryšio operatorius „Megafon” ir kontroliuojanti bendrovė „Telekominvest” pateikė „Siemens” daugiau kaip 300 mln. JAV dolerių vertės užsakymą. Kitas mobiliojo ryšio teikėjas MTS taip pat 2004-2005 metais pirko įrangos iš „Siemens” už maždaug 500 mln. JAV dolerių sumą.

Minėtos rusų kompanijos kategoriškai neigia savo ryšius su korupcija. Teisininkų teigimu, įrodyti korupcijos „Siemens” schemas Rusijoje gali būti nelengva.

Pirmieji kaltinimai korupcija „Siemens” bendrovei nuskambėjo 2006-aisiais. Skandalas kilo, kai buvo patikrintos koncerno sąskaitos viename Šveicarijos bankų. Vėliau buvo daromos kratos kompanijos atstovybėse ir kai kurių vadovų pareigas einančių ar anksčiau ėjusių darbuotojų butuose. Miuncheno prokuratūra teigia, kad maždaug 420 mln. eurų „Siemens” pervedė per trečiųjų šalių sąskaitas ir išdalijo kyšiams. Už juos bendrovė gavo didelio masto užsakymų.

Tiriant bylą areštuota daugiau kaip 10 kompanijos darbuotojų, tarp jų ir buvęs valdybos narys Tomas Ganzvindas. Jis anksčiau vadovavo „Siemens” telekomunikacijų padaliniui, kurio veikla prokurorams kelia daugiausia įtarimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.