Egzekucijų vaizdai šiurpina mokytojus

Mobilieji telefonai, kuriais galima ir filmuoti, vaikų rankose tampa priežastimi nusikalsti.

Įvairiuose interneto tinklalapiuose prisižiūrėję šokiruojančių vaizdų iš mokyklų gyvenimo, moksleiviai stengiasi pasirodyti dar originaliau. Todėl jie elgiasi vis žiauriau, o telefonu nufilmuotų egzekucijų vaizdus taip pat išplatina internete.

Tačiau pareigūnai ir asmens duomenų saugotojai tarpusavyje vis dar nesutaria, ar internete išplatinti nufilmuotą, kad ir labai žiaurų vaizdą, yra nusikaltimas.

Puikuojasi išmone

Švietimo bendruomenė sunerimusi, nes neaišku, kada toks naujas būdas pasirodyti „kietesniais”, paauglius privers peržengti visas padorumo ir žmogiškumo ribas.

Neseniai Klaipėdą sukrėtė du šiurpūs įvykiai, kuriuos tikriausiai išprovokavo vaikų noras pasipuikuoti savo išmone.

„Vyturio” vidurinėje mokykloje dešim-tokai per pamoką padegė chemijos mokytoją. Esą taip atsitiko netyčia, nes mergaitė pamokos metu tik filmavo vaikinukus. Jie pokštaudami įžiebė žiebtuvėlį, nuo kurio užsidegė ir greta buvusios mokytojos drabužiai.

Nors ir tai esą buvo tik pokštas, tačiau paaugliai nufilmuotą medžiagą išplatino internete.

Dėl šio įvykio policijoje šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas. Mokyklos direktorius Vladimiras Genutis tikino, kad nusižengę vaikai yra įtraukti į rizikos moksleivių sąrašą, jiems skirtas įspėjimas ir bandomasis laikotarpis.

Nukirto šuniui galvą

„Mūsų vaikai internete matė tą nufilmuotą vaizdelį. Tikriausiai norėta pasirodyti dar išradingiau, todėl septintokas peržengė visas ribas”, – ugdymo įstaigą ir daugelį klaipėdiečių sukrėtusio įvykio priežasčių ieškojo Gedminų pagrindinės mokyklos direktorius Aurelijus Liaudanskas.

Jo vadovaujamos ugdymo įstaigos septintokas per pertrauką tarp pamokų gretimame parkelyje nugalabijo šunį.

Kirvuku nukapojo gyvūno kojas, o galiausiai nukirto ir galvą.

Kai kurie mokiniai pasakojo, kad nukirstą šuns galvą paauglys pamovė ant rasto pagalio ir juo švaistėsi.

Visą neįsivaizduojamo žiaurumo sceną paauglys liepė filmuoti, kad paskui vaizdą galėtų įdėti į internetą.

„Iš vieno to berniuko draugo teko girdėti būtent tokį pasiaiškinimą, kad septintokas taip elgėsi tik todėl, kad būtų ką filmuoti ir išplatinti. Taip jis siekė atkreipti dėmesį”, – sakė A.Liaudanskas.

Tačiau jis patikino, kad tokie vaizdai internete neatsidūrė, nes jie iš mobiliojo telefono buvo ištrinti.

Septintokas po šio įvykio daugiau nei savaitę nesirodė mokykloje.

Paauglio mama tikino, kad sūnų pradėjo vedžioti ir pas psichologą, ir pas psichiatrą.

Vaizdai bus žiauresni

A.Liaudanskas piktinosi, kad vaikai gali netrukdomi internete platinti bet kokią informaciją, vaizdus.

„Moksleiviai ir po šio kraupaus įvykio pasakojo, kad internete galima prisižiūrėti dar ne tokių vaizdelių iš mokyklų gyvenimo. Kur mes einame? Šiandien norint atkreipti dėmesį ir pasirodyti, buvo užkapotas šuo. Tai gal rytoj bus bobutė? Net neabejoju, kad moksleivių darytų reportažų internete tik daugės, o sykiu ir jų turinys gali tapti žiauresnis”, – šiurpo mokyklos direktorius.

Mokiniai savo „šedevrus” dažniausiai įdeda į tuos interneto tinklalapius, kuriuos administruoja užsienio kompanijos. Taip išvengiama cenzūros ir mokesčių.

„Klaipėdos” žurnalistai viename tarp moksleivių populiariame tinklalapyje rado ne vieną paauglių mobiliuoju telefonu nufilmuotą vaizdelį iš mokyklų gyvenimo.

Juose gausu smurto, vaikai vienas kitą muša ar tik imituoja mušą beisbolo lazdomis, keikiasi, kitaip išsidirbinėja.

Daugelyje nufilmuotų vaizdų užfiksuoti vaikai, kurie savo veidus bando pridengti rankomis, taip parodydami, kad nenori būti nufilmuoti.

Platinti nedraudžiama

Viena iš priežasčių, kodėl paaugliai nesibaimina egzekucijų vaizdus platinti internete, yra ta, kad jie tikriausiai žino, jog bus nenubausti.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis tikino, kad nedraudžiama internete platinti vaizdinę garsinę ar rašytinę informaciją, nors joje ir užfiksuotas nusikaltimas.

„Baudžiama už nusikaltimo padarymą, o ne informacijos apie jį platinimą”, – sakė A.Matonis.

Tačiau, jo teigimu, tinklalapių administratoriai, atsižvelgdami į etiką ir moralę, neturėtų leisti, kad internete atsirastų smurtą propaguojantys, kitus įžeidžiantys vaizdai.

Apsiginti gali tik pats žmogus, kuris to nenorėdamas, atsidūrė internete. Taip nukentėjęs asmuo privataus kaltinimo tvarka gali kreiptis į teismą ir prisiteisti pinigų už patirtą moralinę žalą.

„Tačiau turi būti sukurtas paprastesnis mechanizmas, kuris apsaugotų vaikus ir suaugusiuosius, kad jų vaizdai nebūtų platinami internete. Kai naujos technologijos ateina į kitas šalis, ruošiamasi jas sutikti. O Lietuvoje laukiame pasekmių ir galbūt tik tada bus svarstoma, ką daryti, kad bet kas internete neplatintų žmogaus privatumą pažeidžiančios informacijos”, – sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

Rengia etikos kodeksą

Jau daugiau nei metus svarstoma, kad turėtų būti sukurtas etikos kodeksas telefonų su integruotomis vaizdo kameromis savininkams.

Jame turėtų būti apibrėžta atsakomybė telefonų savininkams už kitų asmenų privatumo pažeidimą. Turėtų būti numatytos ir tokių telefonų naudojimosi taisyklės, reglamentuojančios, kur galima filmuoti ir fotografuoti, o kur draudžiama.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija yra parengusi tik rekomendacijas mobiliųjų telefonų su integruotomis kameromis pardavėjams ir naudotojams.

Jose nurodyta, kad telefonai, prieš jais filmuojant ar fotografuojant, turi blykstelėti ar supypsėti, kad aplinkiniai galėtų suprasti, jog yra įamžinami.

Rekomendacijoje teigiama, kad mobiliųjų telefonų naudotojai privalo žinoti ir suprasti ne tik savo teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą, bet gerbti ir kitų asmenų teisę į privatų gyvenimą ir jo slaptumą, vengti galimų privataus gyvenimo pažeidimų neteisėtai fotografuojant bei filmuojant kitus asmenis be jų sutikimo ar panaudojant užfiksuotą medžiagą.

Inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Inga Mauricienė teigė, kad yra parengti Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pakeitimai. Jie pateikti Vyriausybei.

Priėmus pataisas, bus detaliau reglamentuotas vaizdo duomenų tvarkymas ir platinimas.

Neoficialios statistikos duomenimis, apie 70 proc. šiuo metu parduodamuose mobiliuosiuose telefonuose yra integruota fotokamera.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Egzekucijų vaizdai šiurpina mokytojus"

  1. mokytojas

    Jūs tik piktinatės, o mums dėl visiško valdžių neįgalumo ir su tokiais išsigimėliais tenka labai gražiai elgtis, kad tik „mažučių” teisės nebūtų pažeistos…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.