Pabuvoti sostine – didelė garbė

Šiemet sukanka 200 metų, kai Klaipėda buvo tapusi laikinąja Prūsijos sostine.

Bet kuriam Europos ar pasaulio miestui nors trumpam pabuvoti sostine – didelė garbė ir pasididžiavimo vertas faktas.

Pirmasis šiai reikšmingai datai paminėti skirtas renginys „Karališkasis puslapis Klaipėdos istorijoje” įvyko kovo 29 dieną miesto savivaldybės Viešosios bibliotekos Jaunimo skyriuje.

Su šia data labai artimai susijusi karalienė Luizė, kuri tuo metu rezidavo Klaipėdoje su visa karališkąja šeima ir karališkojo dvaro žmonėmis.

Vakaro viešnia knygos „Prūsijos karalienė Luizė Klaipėdoje” autorė Jovita Saulėnienė papasakojo apie nepaprastai žavią Luizės asmenybę, jos vidinį ir išorinį grožį, kuris buvo labai sužavėjęs tuometinį Rusijos carą Aleksandrą.

Pasak J.Saulėnienės, karalienė Luizė buvo mylima Prūsijoje taip pat, kaip anksčiau Lietuvoje buvo mylima Barbora Radvilaitė.

Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė Silva Pocytė papasakojo, kokią reikšmę Klaipėdai – tuometinei Prūsijos provincijai – turėjo karališkosios šeimos rezidavimas.

Miestas tuo metu labai suklestėjo ekonomiškai ir kultūriškai.

Šis sunkus laikotarpis – karo su Napoleonu metai – Klaipėdai tapo vienu sėkmingiausių jos istorijoje, nors truko tik šiek tiek ilgiau nei metus.

Šis renginys gausiai susirinkusiai publikai padėjo geriau pažinti dar labai menkai žinomus, bet nepaprastai įdomius mūsų uostamiesčio istorijos aspektus.

Kaip teigia istorikai, Klaipėda visada buvo daugiatautis ir daugiakultūris miestas, tad labai svarbu pažinti ir pripažinti, kokios tautos ir kaip prisidėjo prie šio savito ir kupino tolerancijos miesto augimo ir klestėjimo.

Be abejonės, mes visi esame skatinami domėtis Lietuvos istorija, papročiais, tradicijomis, ir tai yra labai gražu bei sveikintina. Tačiau jokiu būdu negalime užsidaryti vien savo istorijos pažinime ir iškristi iš bendro Europos, kuri visais laikai darė didelę įtaką Lietuvai, konteksto.

Šios datos paminėjimas 2007 metais turėtų tapti Klaipėdai labai svarbiu įvykiu, galinčiu pritraukti daug jaunų žmonių, paskatinti juos mylėti savo miestą, pažinti jo istoriją.

Karalienės Luizės rezidavimo Klaipėdoje laikotarpis galėtų būti atvaizduotas labai teatrališkai ir žaismingai, kadangi tai ne tik sausas faktas, o pripildytas stiprių ir reikšmingų asmenybių išgyvenimų, meilės ir pareigos istorijų laikotarpis.

Viešosios bibliotekos Jaunimo skyrius įdėjo savo indėlį į šio fakto paminėjimą, o dabar miestiečiai laukia didelių ir gražių švenčių, skirtų šiai ypač svarbiai datai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.