Du parlamentarai palieka Seimą, eina į savivaldą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį pripažino nutrūkusiais dviejų parlamentarų – socialdemokrato Algirdo Paleckio bei konservatoriaus Algirdo Vrubliausko – įgaliojimus jų pačių prašymu.
A.Vrubiausko įgaliojimai nutrūksta nuo balandžio 11, A.Paleckio – balandžio 15 dienos.

Politikai Seimo nario mandatą iškeitė į savivaldybės tarybos nario.

Seimą paliekantis konservatorius A.Vrubliauskas kandidatuos į Alytaus rajono, kur savivaldybių tarybų rinkimuose daugiausiai mandatų gavo konservatoriai, merus.

Socialdemokratas A.Paleckis pretenduotų tapti sostinės vicemeru. Šį postą, jei būtų išrinktas metu, jam jau pažadėjo daugiausiai vietų Vilniaus miesto savivaldybėje gavusių partijos „Tvarka ir teisingumas” vadovas, nušalintas prezidentas Rolandas Paksas.

Tačiau socialdemokratų prezidiumas įpareigojo Vilniaus skyrių neremti R.Pakso kandidatūros į merus, o tokiai pozicijai prieštaraujantis A.Paleckis gali būti pašalintas iš partijos. Apie tai po pirmadienį vykusio LSDP prezidiumo posėdžio užsiminė partijos lyderis, ekspremjeras Algirdas Brazauskas.

Neoficialiai svarstoma versija, kad A.Paleckis palieka Seimą ir linksta prie R.Pakso liberaldemokratų, nes šie esą galėjo pažadėti įrašyti A.Paleckį į savo sąrašo pirmąsias pozicijas per kitų metų rudenį vyksiančius Seimo rinkimus.

Iš Seimo pasitraukus A.Vrubliauskui, VRK teiks šaukti naujus rinkimus, kadangi jis buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje, tuo tarpu su koaliciniu socialdemokratų ir socialliberalų sąrašu į Seimą patekusį A.Paleckį pakeis žemiau jame buvęs politikas.

Pagal įstatymą, nauji rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius, kai nutrūksta parlamentaro įgaliojimai. Rinkimai nerengiami, jeigu skelbtina naujų rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių Seimo rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieneri metai – kadangi A.Vrubliauskas mandato atsisakė likus porai savaičių daugiau kaip pusantrų metų iki eilinių numatomų rinkimų, teks šaukti naujus.

VRK antradienį pripažino parlamentaro įgaliojimus socialdemokratui Juozui Bernatoniui, tačiau Estijoje ambasadoriumi reziduojantis buvęs premjero A.Brazausko patarėjas tikriausiai nekeis diplomatinės karjeros į pusantrų metų darbą – tiek liko iki Seimo kadencijos pabaigos – Seime.

Jei J.Bernatonis atsisakys užimti Seimo nario vietą, į ją pretenduoja toliau dviejų partijų koaliciniame sąraše esantis socialliberalų atstovas eksparlamentaras Alvydas Ramanauskas.

A.Vrubliauskui pasitraukus iš Seimo, Tėvynės sąjungos frakcija sumažės iki 24 parlamentarų, socialdemokratų – iki 26.

Socialliberalų gretos, jei jas papildytų A.Ramanauskas, pagausėtų iki 10 parlamentarų.

Iš viso Seime yra 141 vieta, nutrūkus dviejų Seimo narių įgaliojimams, kol neprisieks juos pakeisiantys politikai, jų dirbs 139.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.