„Popiežius Borgia”

Renesanso laikotarpiu įtakingosios šeimos Borgia (Borja) viešpatavimui Ispanijoje ir Italijoje niekas nesugebėjo pasipriešinti. Netoli Valensijos gimęs Alfonsas de Borgia daugiau nei trejus metus vadovavo Katalikų Bažnyčiai ir buvo žinomas Popiežiaus Callixtuso III-ojo vardu. Jo sūnėnas Rodrigo Borgia (Popiežius Alekxanderis VI-asis) rezidavo Romoje net 11 metų ir išgarsėjo kontraversiškais bei amoraliais poelgiais. Autoritetingas vyras buvo užmezgęs keletą aistringų meilės romanų ir susilaukė nesantuokinių vaikų.

Jis padėjo savo 15-mečiui sūnui Cesariui Borgia užimti Pamplonos kardinolo pareigas, bet vėliau ambicingas jaunuolis paliko Bažnyčią, nusimetė sutaną ir buvo paskirtas kunigaikščiu, kuris išgarsėjo kruvinomis žudynėmis, negailestingumu ir įvairiomis intrigomis. Juodos spalvos drabužius dievinusi jo sesuo Lucrezija Borgia dėl nesutramdomo charakterio tapo savotiška moteriško blogio metafora, bet dažniausiai nukentėdavo dėl tėvo organizuojamų politinių ir seksualinių aferų.

Borgia klano nariai nevengė juodųjų technologijų, desperatiškai siekė valdžios ir krovėsi milžiniškus turtus, o svarbiausius konkurentus ir didžiausius priešus be gailesčio nuodydavo. Istoriniuose šaltiniuose jie dažnai minimi kaip pirmoji kriminalinių nusikaltėlių šeima, sukūrusi akivaizdžius lojalumo ir pagarbos kanonus. Šiuos žmones buvo užvaldęs pavydas, godumas, kerštas, pyktis ir valdžios troškimas.

Keturioms Ispanijos kino meno akademijos „Goya” premijoms nominuota biografinė drama prasideda Cesario Borgia (akt. Sergio Peris-Mencheta) areštu už savo brolio Juano nužudymą. Kaip tik tą akimirką režisierius Antonio Hernandezas atsuka laiką 12 metų atgal, kai trys broliai Juanas, Cesaris ir Jofre atkeliauja į Vatikaną laukti prasidėjusios kardinolų konklavos rezultatų. Netrukus jaunuoliai išgirstą žinią, kad jų tėvas Rodrigo Borgia (akt. Lluisas Homaras) išrinktas Romos Popiežiumi ir pasirinko Alexanderio VI-ojo vardą.

Naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas svajoja išplėsti Vatikano teritoriją kiek tik įmanoma toliau, todėl vyriausiąjį sūnų Juaną paskiria kariuomenės vadu ir paprašo susituokti su kilnia bajore iš Ispanijos. Savo ruožtu duktė Lucrezija (akt. Maria Valverde) prieš savo valią privalo ištekėti už Borgia klano svarbiausių konkurentų šeimos palikuonio Giovanni Sforza.

Šlovės ištroškęs ambicingasis Cesare akivaizdžiai yra nepatenkintas jam atitekusiu Pamplonos kardinolo postu. Jaunuolis pageidauja aktyviai dalyvauti kariniuose veiksmuose ir nesugeba užgniaužti žiauraus pavydo broliui, todėl jų santykiai sparčiai blogėja, o konfliktai aštrėja. Vieną rytą po audringo vakarėlio Juano lavonas išplaukia į upės paviršių.

Po siaubingos tragedijos Popiežius išgyvena didžiulį skausmą, nes labiausiai mylėjo vyriausiąjį sūnų ir visuomet galėjo juo pasitikėti. Tačiau dabar Alexanderis VI-asis neturi kitokio pasirinkimo ir suteikia žiauriajam Cesariui galimybę vadovauti kariuomenei, kuri pradeda kruvinus žygius į dar neužgrobtas žemes. Kai jau atrodo, kad dinastiniams Popiežiaus planams bus lemta greitai išsipildyti, tai Borgia šeimyna užsiaugina daugybę naujų priešų, kurie įvairiais būdais mėgina užkirsti kelią Vatikano totalitariniam viešpatavimui.

Romoje įsikūrusiai naujajai dinastijai iškyla milžiniškas pavojus. Tai bus svarbiausias išbandymų metas Popiežiui Alexanderiui VI-ajam, jo intrigantui sūnui Cesariui ir kerštingajai gražuolei dukteriai Lucrezijai.

Netgi šiandien Borgia šeima vieniems žmonės primena susižavėjimą ir meilę, o kitiems asocijuojasi su neapykanta ir prakeiksmais. Nė vienas kitas klanas mūsų istorijoje neturėjo tiek daug priešų ir garbintojų. Būtent čia labiausiai išryškėja Borgia šeimos narių svarba ir didybė.

Nuo balandžio 23 d. Lietuvos kino teatruose 10 mln. eurų kainavusi biografinė drama atvers istorijos metraščius ir papasakos apie ypatingąją šeimą, kurios du nariai buvo išrinkti Popiežiais. Daugybę spalvingų personažų turinčiame ir tikrais įvykiais paremtame kostiuminiame filme vaidina Ispanijos kino žvaigždės Lluisas Homaras („Blogas auklėjimas”), Paz Vega („Karmen”, „Pasikalbėk su ja”) ir Angela Molina („Virpantys kūnai”).

„Popiežius Borgia”

(Los Borgia; The Borgias)

Biografinė drama

Ispanija

2006 m.
120 min.
Režisierius: Antonio Hernandez.
Aktoriai: Lluis Homar, Sergio Peris-Mencheta, Sergio Muniz, Paz Vega, Angela Molina, Maria Valverde, Antonio Dechent, Antonio Hernandez.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.