Opozicija Kijeve reikalauja paleisti Radą, prezidentas skelbia ultimatumą

Ukrainos opozicija šeštadienį Kijevo centrinėje aikštėje surengė daugiatūkstantinį mitingą, reikalaudama paleisti Aukščiausiąją Radą ir surengti pirmalaikius rinkimus, o prezidentas Viktoras Juščenka tą pačią dieną vykusiame proprezidentinės partijos „Mūsų Ukraina” suvažiavime pareiškė esąs pasirengęs pasirašyti įsaką paleisti parlamentą, jei deputatai nesiliaus pažeidinėję Konstituciją.
Šalies vadovas pranešė, kad jau balandžio 2 dieną ketina pradėti oficialias konsultacijas su parlamento lyderiais dėl šalies įstatymų leidžiamosios institucijos paleidimo. Pagal Konstituciją tokios konsultacijos yra būtinos prieš pirma laiko nutraukiant Rados įgaliojimus.

„Jei konstituciniu pagrindu nebus atnaujinta daugumos veikla, aš pasirašysiu įsaką paleisti parlamentą”, – pareiškė prezidentas partijos suvažiavime.

Pasak jo, premjerą remianti parlamentinė koalicija, užsibrėžusi tikslą artimiausiomis savaitėmis užsitikrinti konstitucinę 300 deputatų balsų daugumą vietoj dabartinių 250-260 balsų, formuojama pažeidžiant Konstituciją ir uzurpuojant valdžią.

Po 2006 metų parlamento rinkimų Viktoro Janukovyčiaus šalininkams pavyko sudaryti daugumos koaliciją parlamente iš jo vadovaujamos Regionų partijos, socialistų ir komunistų atstovų ir suformuoti vyriausybę.

Vėliau dalis deputatų iš opozicinių Julijos Tymošenko bloko frakcijų ir proprezidentinės partijos „Mūsų Ukraina” irgi prisijungė prie koalicijos, bet jau „individualios narystės” pagrindu.

„Pirmadienį darbo dieną pradėsiu nuo to, kad sušauksiu oficialias konsultacijas su deputatų frakcijų vadovybe ir parlamento vadovais, kaip reikalauja Konstitucija tokiomis aplinkybėmis”, – sakė V.Juščenka.

Prezidentas pareikalavo, kad jo politinis oponentas V.Janukovyčius su savo šalininkais parlamente liautųsi vilioję opozicijos deputatus į valdžiai lojalią koaliciją, įstatymais įtvirtintų konstitucinę normą dėl „imperatyvinio mandato”, įgalinančio pirma laiko nutraukti bet kurios politinės partijos deputato įgaliojimus šiam pasitraukus iš frakcijos.

Konstitucinį imperatyvinio mandato principą taikyti kol kas negalima, nes nėra atitinkamo įstatymo, kuris reglamentuotų deputato įgaliojimų nutraukimo pirma laiko procesą.

V.Juščenka ragino politikus „nepolitizuoti” teisėsaugos institucijų, nesikišti į Konstitucinio Teismo veiklą, priimti naują įstatymo dėl vyriausybės redakciją ir sudaryti komisiją Konstitucijai tobulinti.

Premjeras V.Janukovyčius, šeštadienį apsilankęs savo šalininkų mitinge vienoje centrinių Kijevo aikščių, pareiškė, kad jo vadovaujamos politinės jėgos nepriims ultimatumų, net jei juos kels prezidentas.

„Mes niekada nepriimsime jokio ultimatumo, kuris peržengia teisės ir Konstitucijos ribas”, – sakė premjeras.

Tačiau Rados daugumos atstovai sakė žurnalistams, jog būtų galima pagalvoti dėl moratoriumo perėjimui iš vienos frakcijos į kitą, nors parlamente vykstantį deputatų judėjimą ir toliau laiko „natūraliu procesu”. Iš regionų atvykę premjero šalininkai šeštadienį netoli Rados esančiame parke pasistatė keliasdešimt palapinių.

Opozicijos lyderė Julija Tymošenko mitinge Nepriklausomybės aikštėje pareiškė, kad pirmalaikiai rinkimai yra įprasta demokratinė praktika valdžiai atnaujinti.

„Paleisti parlamentą – tai ne prezidento teisė, bet pareiga, kad būtų išvaikyta korumpuota Rada ir surengti atviri, pirmalaikiai ir sąžiningi rinkimai, kur nekils abejonių, jog laimės demokratinės jėgos”, – sakė bloko lyderė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.