Ukrainos prezidentas pateikė septynis reikalavimus parlamentui ir Janukovyčiaus vyriausybei

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pateikė septynis reikalavimus parlamentui ir vyriausybei, siekdamas išspręsti šalyje susidariusią politinę krizę.
Šeštadienį kalbėdamas Kijeve vykusiame „Mūsų Ukraina” suvažiavime, V.Juščenka pareiškė, kad pirmame Aukščiausiosios Rados plenariniame posėdyje būtina atsisakyti „antikonstitucinės individualios koalicijų formavimo parlamente praktikos”.

„Antra – reikia priimti įstatymą dėl privalomo mandato Ukrainos liaudies deputatams. Trečia – užtikrinti galimybę be kliūčių išnagrinėti Konstituciniame teisme visas rezonansines bylas. Bausti už bet kokius mėginimus daryti spaudimą Konstituciniam teismui „, – pabrėžė prezidentas. Pasak jo, per pastaruosius aštuonis mėnesius Konstitucinis teismas nepriėmė nė vieno sprendimo, ir daugelis politikų norėtų, kad taip būtų ir ateityje.

Be to, V.Juščenka pabrėžė būtinybę „liautis politizuoti teisėsaugos institucijas”.

Penktasis prezidento reikalavimas yra „nedelsiant pradėti konstitucinius procesus”.

„Vieninga konstitucinė komisija pradeda darbą ateinančią savaitę, jos parengti pakeitimai bus svarstomi balandžio-gegužės mėnesiais. Antrasis politinės reformos etapas svarstomas kartu su parengtais pakeitimais ir tvirtinamas rudenį”, – sakė jis.

Šeštasis V.Juščenkos reikalavimas yra „įtvirtinti Nacionalinės vienybės universalo padėtį įstatymų lygiu”.

„Parengti ir priimti naują Ministrų kabineto įstatymo redakciją, atsižvelgiant į visus Ukrainos prezidento reikalavimus”, – toks septintasis prezidento reikalavimas.

„Kai bus pasiektas tarpusavio supratimas pagrindiniais pozicijų klausimais, prezidentas, vyriausybė ir Aukščiausioji Rada parengs naują bendradarbiavimo mechanizmą”, – pridūrė jis.

V.Juščenka apkaltino provyriausybines politines jėgas nenorint tobulinti Ukrainos konstitucijos.

„Tos intrigos, kurias iki šių dienų rezga valdžia dėl darbo grupės, kuriai būtų pavesta patobulinti Ukrainos konstituciją ir valdžios sistemas, suformavimo, rodo, kad nėra valios ir noro sukurti šalyje stabilumą”, – sakė V.Juščenka.

Jis priminė, kad Ukraina turi unikalią galimybę išspręsti visas struktūrinio pobūdžio problemas, kurios atsirado, kai 2004 metų gruodį buvo priimtos konstitucinės pataisos.

Pasak V.Juščenkos, tam reikia tik politinės valios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.