E. Maldeikis: yra būdų pratęsti Ignalinos reaktoriaus darbą

Europarlamento narys Eugenijus Maldeikis, viešėjęs „Šiaulių krašto” redakcijoje, kalbėjo apie Lietuvos aktualijas, darbą Europos Parlamente. E. Maldeikis šiuo metu rengia pranešimą apie branduolinės energetikos perspektyvas Europos Sąjungoje (ES) ir sako, jog yra teisinių kelių pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą.

– Kokios ES direktyvos buvo priimtos ar bus priimtos, kurių įtaką pajus kiekvienas Lietuvos žmogus?

– Europos Parlamente rengiamas projektas, kuris tiesiogiai visus palies. Jis susijęs su mobiliaisiais telefonais, telekomunikacijomis ir tarptautiniais pokalbiais mobiliuoju telefonu. Parlamentarai diskutuoja, kad tarifai yra per dideli.

Europos Komisija nori įvesti mažesnius įkainius, nustatyti jų ribas, didmenines ir mažmenines, kad žmonės pajustų, jog tie pokalbiai atpigo. Aišku, tai palies tuos, kas daug važinėja po Europą. Bet ir lietuviai daug važinėja – ir darbo reikalais, ir atostogauti.

Aš pats jau daugiau kaip pusmetį rengiu pranešimą, skirtą Euroatomo sutarties 50-mečiui, apie branduolinės energetikos perspektyvas. Dėl to bus balsuojama Europos Parlamente, vyksta debatai. Ieškome kompromisų, nes veikia įvairios jėgos. Prieš branduolinę energetiką ypač nusistatę yra žalieji, Socialistų frakcija, nors ten nuomonės išsiskiria.

Bet visi vis labiau pradeda suprasti, kad nėra alternatyvos branduolinei energetikai Europoje.

– Kuo Lietuvai šis dokumentas būtų naudingas?

– Į tą dokumentą įdėjau dalykų, kurie svarbūs Bulgarijai, Lietuvai, tik jų tiesiogiai neminėdamas, dėl reaktorių veiklos pratęsimo. Tai aktualu ir britams, kurie turi seniai veikiančius reaktorius. Visi vis labiau pradeda suprasti, kad nėra alternatyvos branduolinei energetikai Europoje.

Yra įrašyta rekomendacija, kad reikėtų kuo skubiausiai rengti dokumentus dėl radioaktyvių atliekų tvarkymo, branduolinės energetikos saugumo standartų, saugumo patikimumo – tiems klausimams labai jautri Vakarų šalių visuomenė – ir reaktorių veiklos pratęsimo. Nes ta veikla nėra reglamentuota.

Bet tai tik vienas iš etapų, lauksime balsavimo parlamente rezultatų ir toliau kitus žingsnius planuojame.

– Lietuva statytų naują atominę elektrinę. Ar tai išsprendžia energetikos problemas?

– Mūsų problema yra Ignalinos atominė elektrinė. Aš nematau problemos dėl naujo reaktoriaus statybos. Tai yra Lietuvos reikalas. Jeigu nusprendė, investuos, tegu stato. Tik Europos Komisija, ES šalys turi būti apie tai informuotos pagal Euroatomo sutartį.

Niekas nereguliuos ir niekas negali uždrausti statyti. Problema tik yra, kaip mes tai padarysime: gerai, saugiai, kokybiškai ar vėl prasidės kokie nesklandumai. Tai parodys, kokia mūsų sistema, ką mes sugebame.

O reaktoriaus veiklos pratęsimas – didelė problema. Prašiau ir gavau Sorbonos universiteto teisininkų analizę dėl reaktoriaus veiklos pratęsimo teisinių aspektų. Analizė buvo atlikta pagal ES teisės aktus.

Pasirodo, yra keturi keliai. Jie – teisiniai, čia nėra jokios politikos. Ar jais bus pasinaudota, ar ne – tai jau kitas reikalas.

Pavyzdžiui, vienas kelias – Lietuva informuoja Europos Komisiją apie ekonominio šalies saugumo problemas uždarius Ignalinos atominės elektrinės antrąjį bloką. Informuoja apie tai, kad kils didelių bėdų su elektros tiekimu, o trukdžiai labai paveiks šalies ekonomiką, ir kad atsisako uždaryti reaktorių, pratęsia jo veiklą.

Kitas kelias – referendumas. Jeigu įvyksta referendumas ir tauta nusprendžia reaktoriaus veiklą pratęsti, tada nebegalioja jokie susitarimai, nes tai yra tautos valia.

Tuo keliu pasinaudojo švedai. Kai Švedija stojo į ES, stojimo sutartyje buvo įsipareigojusi įvesti eurą, bet vėliau referendume švedai balsavo prieš eurą ir neįvedė. Ir niekas nieko Briuselyje negalėjo ginčyti, nes tautos valia – aukščiau už vyriausybę, parlamentą. Taigi yra ir toks kelias.

Bet iš to nereikia daryti pigios politikos, nes kai daug kas rėkauja, tai tik kenkiama. Galima, aišku, kas dieną siuntinėti į Briuselį laiškus ar daryti pranešimus spaudos konferencijose, bet tai nieko neduos. Rėkauti – ne būdas spręsti problemą.

Reikia turėti strategiją, kaip tai padaryti. Su kolegomis iš kitų šalių dėl to dirbame. Turi ir Europos Komisija pribręsti ir sąlygos atitinkamos turi susidaryti. Europos Komisija kol kas yra prieš branduolinę energetiką, apskritai nenori girdėti apie jokius reaktorių pratęsimus – reikalauja uždaryti tuoj pat.

Bet jau kilo problemų Balkanuose, kai Bulgarija uždarė du reaktorius, o dar du reaktorius turės uždaryti. Bulgarijos prezidentas Europos Parlamente pasakė labai stiprią kalbą. Jis teigė, jog Bulgarija gerbia ir laikosi tarptautinių įsipareigojimų, bet dėl jų reikia kalbėtis, nes tai didelė problema šaliai ir visiems.

Pasaulyje elektros poreikis auga ir žiauriai augs, jos reikia daug gaminti. Tai didelė problema. 2006 metų pabaigoje Europos Sąjungoje buvo 152 reaktoriai, apie trečdalio jų laikas baigsis 2015-2020 metais. Todėl reikia spręsti, ką su jais daryti – pratęsinėti ar statyti naujus reaktorius.

Suomiai dabar statosi atominę elektrinę, prancūzai naują statys – procesas pradeda judėti pirmyn. Europa orientavosi, kad amžinai bus pigios dujos ir nafta, o kai jų kainos pradėjo kilti, visi pamatė, jog jos tik kils, nebenukris. Taigi ir elektra brangs. Mes 2009 metais uždarę Ignalinos atominę elektrinę turėsime didelių problemų, kol naujo reaktoriaus nebus. Tikrai elektra nepigs, o tik brangs.

Kita vertus, bet kokio verslo sėkmė priklauso nuo to, kiek produkcijos eksportuojama. Su elektra tas pats. Ar įsivežti, ar eksportuoti – didelis skirtumas. Visi kovoja dėl rinkų, ir mums tai reikia daryti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "E. Maldeikis: yra būdų pratęsti Ignalinos reaktoriaus darbą"

  1. Lapėnas

    Reikėtų nustoti fantazuoti su tais persenusiais reaktoriais.Pranešė,kad Rusijoje šiemet nukrito 35 TU keleiviniai lėktuvai,skraidę per 20 metų,žuvo virš 300 keleivių.Ir Lietuvoje yra entuziaztų paleisti Ignalinos senus katilus į orą.Taip išgarsėtume ne vien skandalais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.