Gyventojų registrui prie VRM – 15 metų

Balandžio 1 d. Lietuvos Respublikos gyventojų registras švenčia savo 15 metų jubiliejų.
„Tikriausiai daugelis Lietuvos žmonių beveik kasdien susiduria su gyventojų registru – taip kasdieniška ir įprasta tapo nuolat prisiminti ir naudoti asmens kodą, bet nedaugelis susimąsto, kokia milžiniška užduotis laukė šį darbą pradėjusių ir dabar dirbančių specialistų. Nuoširdžiai tariu ačiū Jums visiems – pradėjusiems ir dirbantiems visai valstybei ir svarbiausia – Lietuvos žmonėms šį ypač svarbų darbą”, – sveikindamas gyventojų registro kūrėjus ir dabartinius specialistus su 15 metų jubiliejumi sakė vidaus reikalų viceministras Regimantas Čiupaila.

1991 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybai buvo pateiktas Gyventojų registro įstatymo projektas, pažymint, kad tikriausiai nėra nei vienos ekonominės ar socialinės veiklos šakos, kuriai nebūtų reikalingi patikimi duomenys apie gyventojus, kad tradiciniai duomenų apie asmenis rinkimo būdai jau yra aiškiai pasenę ir Gyventojų registras būtų iš principo naujas tokių duomenų rinkimo būdas.

Lietuvos Respublikos Gyventojų registro įstatymas buvo priimtas 1992 m. sausio 23 d., o nuo 1992 m. balandžio 1 d. gyventojų registras pradėjo savo veiklą. Naujagimiams buvo pradėti suteikti asmens kodai gimimo aktuose, o asmenims, sulaukusiems 16 metų, asmens kodas buvo įrašomas į Lietuvos Respublikos piliečio pasus.

Šiuo metu Gyventojų registras – pagrindinis Lietuvos Respublikos valstybės registras. Jo paskirtis rinkti, kaupti, apdoroti ir saugoti Lietuvos Respublikos piliečių ir asmenų be pilietybės ir kitų valstybių piliečių, deklaruojančių gyvenamąją vietą Lietuvoje ar registruojančių asmens civilinės būklės pasikeitimus Lietuvos institucijose, asmens duomenis bei teikti šiuos duomenis valdžios ir valdymo institucijoms, vietos savivaldos institucijoms, valstybės registrams bei kitiems juridiniams ir fiziniams asmenims įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka. Tai moderniomis informacinėmis technologijomis pagrįstas asmens duomenų tvarkymas, orientuotas į duomenų kokybę, apsaugą bei operatyvų pateikimą vartotojams, skirtas gerinti gyventojų aptarnavimą, vystyti elektronines paslaugas.

Vyriausybės nutarimu, 2000 m. birželio 16 d. buvo įsteigta vadovaujančioji gyventojų registro tvarkymo įstaiga – Gyventojų registro tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos.

Vykdydama jai pavestus uždavinius, 2006 m. Gyventojų registro tarnyba išdavė per 200 tūkst. pažymų valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms bei kitiems juridiniams asmenims, per 22 tūkst. pažymų fiziniams asmenims, teikė informaciją telefonu registruotiems vartotojams, vykdė per 360 asmens duomenų teikimo sutarčių.

Nuo 2006 m. Gyventojų registro tarnybos išduodamas pažymas galima užsisakyti naudojantis elektroninės bankininkystės paslaugomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.