Vienkiemius saugos nemokamai

Marijampolės savivaldybės vienkiemiuose vakar pradėti montuoti vieno mygtuko pagalbos įrenginiai. Jais nuošaliose sodybose gyvenantys senyvo amžiaus kaimiečiai galės ne tik pasiųsti pavojaus signalą policijos pareigūnams, ugniagesiams, bet ir išsikviesti greitąją medicinos pagalbą.

Pasak Marijampolės savivaldybės mero Vidmanto Brazio, tokie įrenginiai nėra didelė naujiena Lietuvos kaime. Už jų montavimą ir eksploatavimą gyventojams visiškai nereikės mokėti – šios išlaidos numatytos šių metų savivaldybės biudžete. „Šiemet tam skirta apie 33 tūkst. litų, o kitais metais tai kainuos maždaug perpus pigiau, todėl tikiuosi, kad ir kitąmet pinigų šioms reikmėms biudžete atsiras”, – kalbėjo meras.

Specialūs mobilieji įrenginiai per artimiausias 2-3 savaites bus sumontuoti 41 nuošalioje sodyboje, jas atrinko seniūnai ir policijos darbuotojai.

Pagalbos įrenginius montuojančios bendrovės „Apsaugos centras” direktoriaus Sauliaus Pridotko teigimu, vos tik gyventojas paspaus kurį nors vieną iš trijų įrangos pavojaus mygtukų, sulauks skambučio iš stebėjimo centro. Bus prašoma patvirtinti policijos, ugniagesių ar medikų pagalbos iškvietimą. Jei patvirtinimo nebus, į sodybą važiuos policijos pareigūnai.

„Esame įsipareigoję, kad į pačią nuošaliausią sodybą atvyksime ne vėliau kaip per 40 minučių. Tam jau ruošiamės – braižome į sodybas vedančių kelių ir keliukų schemas, kad prireikus nei mūsų, ne kitų tarnybų pareigūnams nereikėtų klaidžioti”, – sakė Marijampolės policijos komisariato viršininkas Kęstutis Kalinauskas.

Senyvų kaimo gyventojų namuose bus ne tik sumontuoti specialūs pultai su trimis mygtukais, bet ir telefono aparatai, kurie pagal gyventojų pageidavimą galės veikti ir kaip „Bitės” tinklo nuolatinio ryšio telefonai. Tačiau už skambučius gyventojams jau teks patiems mokėti.

Beje, iš viso Lietuvos kaimuose tokių mobiliojo tinklo pagalbos įrenginių šiuo metu 14 rajonų yra sumontuota apie 300.

„Tai tik vienas žingsnis mėginant didinti saugumą savivaldybės teritorijoje. Vėliau įrengsime vaizdo stebėjimo kameras pačioje Marijampolėje. Pirmosios 10 kamerų turėtų rastis jau liepą”, – sakė Brazys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.