JAV kontržvalgyba kaltina Maskvą suaktyvėjusiu šnipinėjimu

Rusijos pastangos išgauti Amerikos politines ir karines paslaptis dabar suaktyvėjo labiausiai nuo šaltojo karo laikų, ketvirtadienį pareiškė JAV nacionalinės kontržvalgybos strategijos ir politikos koordinatorius Joelis Brenneris (Džoelis Breneris).
Pasak jo, Maskva dabar siekia prasiskverbti į „aukščiausius sprendimų priėmimo sluoksnius” Jungtinėse Valstijose.

„Rusai vėl pasiekė savo pastangų, nukreiptų prieš JAV, šaltojo karo lygį”, – sakė jis, kalbėdamas Amerikos advokatų asociacijoje.

Išsamiai nepasakodamas apie Rusijos žvalgybos operacijas Jungtinėse Valstijose, J.Brenneris pažymėjo, kad Maskva mažiau suinteresuota JAV komercinėmis ir karinėmis technologijomis nei kai kurios kitos šalys, tarp jų Kinija, kurią Vašingtonas laiko didžiausia kontržvalgybos srityje grėsme.

Šias pastabas J.Brenneris išsakė tokiu metu, kai Maskva smarkiai kritikuoja JAV politiką, ypač planus dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos dalis Čekijoje ir Lenkijoje.

Anksčiau JAV valdžia ne kartą prisipažino, kad dalis itin slaptos informacijos iš saugumo srities pateko į SSRS ir Rusijos žvalgybos struktūrų rankas.

Tai pasiekti pavyko, pavyzdžiui, buvusiam CŽV darbuotojui Aldrichui Amesui (Oldričui Eimsui) ir buvusiam FTB agentui Robertui Hanssenui (Robertui Hansenui).

Pasak J.Brennerio, A.Amesas teikė Sovietų Sąjungai tokią reikšmingą informaciją apie JAV valdžią, kurios būtų pakakę karo atveju palikti JAV be realios vadovybės.

Tačiau dabar, pridūrė kontržvalgybininkas, Maskva, regis, nebėra suinteresuota fizine JAV lyderių sunaikinimo galimybe.

„Jie suinteresuoti ne smūgio grėsme. Nenoriu, kad susidarytų toks įspūdis”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.