Mažiau aplaidumo – mažesnė ir oro tarša

Aplinkos oro tarša smulkiomis kietosiomis dalelėmis didžiuosiuose šalies miestuose pastarąją savaitę viršija nustatytas normas.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, savaitės pradžioje susidarė nepalankios teršalams išsisklaidyti meteorologinės sąlygos – įsivyravo sausi, nevėjuoti orai. Todėl smulkios kietosios dalelės kaupiasi aplinkos ore ir jų koncentracija didėja. Daugiausia jų į orą patenka su automobilių išmetamosiomis dujomis ir važiuojančių transporto priemonių pakeltos nuo nevalytų gatvių.

Ketvirtadienį Aplinkos ministerijos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionų aplinkos apsaugos departamentai pateikė didžiųjų šalies miestų savivaldybių administracijų direktoriams privalomuosius nurodymus skubiai vykdyti šių savivaldybių tarybų patvirtintuose planuose numatytas priemones oro taršai mažinti. Šios priemonės – tai gatvių vakuuminis valymas ir plovimas, susikaupusio purvo išvežimas ir kita.

Pasak aplinkos ministro Arūno Kundroto, aplinkosaugininkai tikisi, kad didžiųjų miestų savivaldybės gerbia savo bendruomenes ir imsis reikiamų veiksmų oro taršai mažinti. Jeigu savivaldybių administracijų direktoriai nevykdys pateiktų minėtųjų privalomų nurodymų, gali tekti jiems skirti Administracinių teisės pažeidimų kodekso numatytas nuobaudas.

Nepalankios teršalams sklaidytis sąlygos, Hidrometeorologijos tarnybos prognozėmis, gali išsilaikyti iki kitos savaitės vidurio. Todėl Aplinkos ministerija kreipiasi ir į didžiuosiuose šalies miestuose dirbančias statybos organizacijas, kad jos šiuo metu apribotų kasybos, griovimo ir panašius darbus, kurių metu oras teršiamas kietosiomis dalelėmis, ir laistytų statybų aikštelių teritorijas.

Mažinti oro taršą kviečiami ir visi didžiųjų miestų gyventojai. Jie prie bendro reikalo prisidėtų šiomis dienomis mažiau važinėdami savo automobiliais, o daugiau naudodamiesi viešuoju transportu. Taip pasirūpintų ne tik kitų žmonių, bet ir savo sveikata. Tai derėtų prisiminti ir susiruošus savaitgalį neleistinai deginti buitines atliekas. Su laužo dūmais į orą pakyla ir kietosios dalelės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.