Užvirusi košė dėl liustracijos įstatymų pataisų paketo sutrikdė Seimo darbą

Seime ketvirtadienį užviręs dar vienas mūšis dėl vadinamojo liustracijos įstatymų pataisų paketo sutrikdė parlamento darbą.

Seniūnų sueigos sprendimu minėtųjų pataisų projektai išbraukti iš ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkės, nes parlamento Teisės departamentas bei Teisės ir teisėtvarkos komitetas nustatė, jog kai kurios nuostatos, susijusios su veiklos apribojimais buvusiems KGB rezervo nariams, gali prieštarauti Konstitucijai.

Tuo tarpu dalis parlamentarų siekė grąžinti pataisų paketą į darbotvarkę, aiškindami, esą Seimo narių valia – aukščiau teisininkų ar parlamento padalinio, šiuo atveju – Teisės ir teisėtvarkos komiteto, išvadų.

Parlamentarams susiginčijus, įtraukti projektus ar ne, posėdžiui pirmininkavęs Vydas Gedvilas paskelbė nutraukiantis posėdį ir dar kartą kviečiantis seniūnų sueigą, kad ši tartų žodį, kaip toliau elgtis.

Seimo seniūnų sueigoje prasitęsus ginčui dėl minėtų pataisų įtraukimo, beveik baigėsi rytinio Seimo posėdžio laikas.

Parlamentarams grįžus į Seimo salę, balsavimu 49 Seimo nariams pasisakius už, 16 – prieš ir 31 susilaikius, nuspręsta į darbotvarkę įtraukti ginčus sukėlusius liustracijos įstatymų pataisų projektus.

Tačiau tuomet Seimas nepatvirtino visos dienos darbotvarkės – 41 parlamentaras pasisakė už jos tvirtinimą, 8 buvo prieš ir 48 susilaikė.

Nepatvirtinus visos dienos darbotvarkės, parlamento salėje kilo sumaištis, kaip elgtis toliau – nuspręsta šaukti Seimo valdybą, kad ši išspręstų susidariusią situaciją.

Seimo valdyba nusprendė sušaukti neeilinį posėdį – jame, kaip numato Seimo statutas, bus tik valdybos pasiūlyti klausimai.

Parlamentarų ginčai, sutrikdę Seimo darbą, galėjo baigtis tarptautiniu skandalu – nepatvirtinus darbotvarkės ir dėl to negalint vykti posėdžiui iškilo grėsmė, kad nevyks ir iškilmingas Romos sutarties 50-mečio minėjimui skirtas popietinis posėdis, kuriame suplanuota Europos Komisijos vadovo Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozo) kalba.

Seimo valdybos sprendimu sušauktame neeiliniame posėdyje numatyta iškilmingoji Romos sutarčių minėjimo dalis, taip pat – liustracijos įstatymų paketai, išskyrus ginčus sukėlusią nuostatą dėl rezervistų.

Parlamentarams pusdienį užtrukus ginčams dėl liustracijos pataisų, neįvyko nei rytinis Seimo posėdis, nei jame numatyta Vyriausybės valanda.

Parlamentarai po svarstymo yra pritarę vadinamojo liustracijos įstatymo pataisoms, pagal kurias sovietinio saugumo – KGB buvusiems rezervo karininkams būtų taikomi tokie pat darbo apribojimai, kaip ir buvusiems kadriniams darbuotojams.

Pagal pataisų projektą, buvę KGB rezervo karininkai negalėtų eiti pareigų, į kurias skiria Seimas bei jo vadovas, prezidentas, Vyriausybė ar premjeras, taip pat viceministro, ministerijos valstybės sekretoriaus, ministerijos sekretoriaus, valstybės institucijų ar įstaigų vadovų, jų pavaduotojų pareigų, dirbti valstybinių bei savivaldybių mokyklų vadovais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Užvirusi košė dėl liustracijos įstatymų pataisų paketo sutrikdė Seimo darbą"

  1. Pinigis

    Vadinasi,dabar turi būti ir kurčiajam aišku,kokios jėgos dominuoja seime. Šalin nagus nuo KGB darbų temos.Įsidėmokite,kas tie aršiausieji ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.