Paroda „Regėjimai” Kėdainiuose

2007 m. kovo 30d., penktadienį, 17val. Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje (J. Basanavičiaus 45, Kėdainiai) atidaroma dviejų žymiausių Lietuvos primityvisčių Stefanijos Katkevičienės (1926 – 2006) ir Petronėlės Gerlikienės (1905-1979) paroda „Regėjimai”.

Dažnai primityvusis ar kitaip vadinamas – naivusis menas atskiriamas nuo šiuolaikinio meno reiškinių, kaip nelabai su jais susijęs, dažnai kalbantis apie realiai nebeegzistuojantį folklorą ar nebelabai kam aktualų kaimo gyvenimą. Janinos Monkutės Marks muziejuje rengiama paroda „Regėjimai”, norima žvilgterti į šį meną atstovaujančių dviejų, jau anapilin išėjusių, menininkių kūrybą, kitu rakursu, vertinant kitais kriterijais.

Tiek Petronėlės Gerlikienės, tiek Stefanijos Katkevičienės kūryba gimė iš vidinio poreikio, noro kalbėti apie tai kas svarbu, tačiau to neįvardijant ir pernelyg nesureikšminant, savaime, natūraliai, kaip matyt nutinka tik tikriems kūrėjams.
Jų kūriniai kupini laisvės, kokią gali perteikti tik dvasiškai stiprūs žmonės, nepaisantys visuomenėje ar meniniame gyvenime egzistuojančių normatyvų, taisyklių, besiklausantys savo vidinio žinojimo, suvokimo, kas šiais laikais tampa vis retesniu reiškiniu.

Menininkės tiesmukai nekopijuoja aplinkos, kas dažnai sutinkama liaudies meno kūrėjų tarpe. Abi jos savaip interpretuoja jas supusią kaimo aplinką. Beje abiejų menininkių kūryba atsivėrė joms sulaukus garbaus amžiaus ir jau gyvenant mieste. Abi menininkės nepaprastai jautriai, intuityviai jaučia spalvą, tačiau kartu visiškai nepaiso realistinių proporcijų.

Kalbėjimas apie dvasinius dalykus nebūtinai visuomet perteikia patį dvasingumą. Tai nepasakytina apie S. Katkevičienę ypač mėgusią biblijinę tematiką. Petras Repšys, grafikas, nacionalinės premijos laureatas, yra pasakęs apie šią menininkę „Ji- Dievo pabučiuotoji. Stebuklas yra matyti tokius tikrus dalykus, kurie neišgalvoti ir ateina nežinia iš kur.”

Abi menininkės įvertintos ne tik Lietuvos mastu, bet ir tarptautiniame lygmenyje. Petronėlės Gerlikienės paveikslas „Laivas” buvo reprodukuotas 1984 m. Belgrade išleistoje „World Encyclopedia of Naive Art”. Stefanija Katkevičienė su savo kūriniais užsienio leidiniuose taip pat ne kartą atstovavo Lietuvą.

Parodoje eksponuojami P. Gerlikienės kilimai ir paveikslai skolinti iš Lietuvos dailės muziejaus bei Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus. S. Katkevičienės – iš „Lietuvos aido” galerijos (Vilnius).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.