Rusija ir Kinija tyrinės Marsą

Rusija ir Kinija 2009 metais suvienys pastangas tyrinėdamos Marsą ir vieną jo palydovų, pranešė trečiadienį Kinijos laikraštis „China Daily” po abiejų valstybių bendradarbiavimo sutarties pasirašymo.

Rusijos raketos-nešėjos paleis į kosmosą Kinijos palydovą ir Rusijos stotį, kurie skries Marso ir Fobo – didžiausio Raudonosios planetos palydovo link, praneša laikraštis, remdamasis Kinijos nacionaline kosmoso agentūra.

Susitarimas buvo pasirašytas Maskvoje, kur su vizitu lankosi Kinijos pirmininkas Hu Dzintao.

Pasak Kinijos kosmoso agentūros atstovo, šis susitarimas leis glaudžiau bendradarbiauti Rusijai ir Kinijai, norinčioms išplėsti savo veiklą kosmose, kur JAV mėgina išlaikyti savo pranašumą.

„Sudarytas susitarimas reiškia, kad abi šalys žengė labai svarbų žingsnį, numatydamos įgyvendinti didelę kosmoso programą”, – cituoja laikraštis pareigūno žodžius.

Nedidelis Kinijos palydovas tyrinės Marsą, o Rusijos kosmoso aparatas nusileis Fobo paviršiuje, kur ištirs aplinką ir paims dirvožemio mėginių.

Rusija turi kur kas didesnį patyrimą kosmoso tyrimo srityje nei Kinija, bet Pekinas panaudos savo ekonominę ir techninę galią, kad patektų į kosminių valstybių klubą.

2003 metais išsiuntusi į kosmosą pirmąjį „taikonautą” (kosmonautą) Kinija tapo trečiąja šalimi, atliekančia savarankiškus skrydžius į kosmosą po JAV ir SSRS. Pernai skrydį į orbitą atliko antrasis kinų kosmonautas, ir Pekinas paskelbė, kad planuoja išsilaipinti Mėnulyje.

JAV taip pat pareiškė, kad rengiasi tyrinėti Marsą ir galiausiai pasiųsti į Raudonąją planetą žmogų. Sausį Vašingtonas sukritikavo Pekiną po vieną Kinijos palydovų sunaikinusios raketos bandymo ir pasiskundė, kad likusios orbitoje nuolaužos gali sugadinti kitus palydovus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.