„Idiotas” nustebino ir sužavėjo

Jurijaus Smorigino šokio spektaklio „Idiotas” premjerą publika sveikino stovėdama – plojo ir šaukė „bravo”

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse choreografinių projektų teatras „Vilniaus baletas” Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre parodė premjerinį dviejų veiksmų baletą „Idiotas”, sukurtą pagal Sergejaus Rachmaninovo muziką.

Tragiška istorija

Trumpai ir aiškiai. Toks susidaro įspūdis po Fiodoro Dostojevskio romano „Idiotas”, perteikto baleto kalba, premjeros. Šio, atrodytų, bauginamai atsakingo sumanymo pastatyti rusų literatūros klasiko jausmais trykštantį, aistromis kunkuliuojantį romaną ėmėsi režisierius ir choreografas Jurijus Smoriginas. Spektaklio autorius, į talką pasikvietęs asistentę, žinomą šokėją Jūratę Sodytę, kuri viena pirmųjų įsitraukė į 1980 metais įkurto „Vilniaus baleto” projektus, išgrynino jam labiausiai rūpimus romano akcentus.

Po gydymosi Šveicarijos psichiatrijos ligoninėje kunigaikštis Myškinas (Igoris Zaripovas) grįžta į Peterburgą. Bendrauja su generoliene Jepančina (Goda Bernotaitė) ir jos trimis dukromis (Živilė Baikštytė, Kristina Kanišauskaitė, Žavinta Čičelytė), įsimyli skausmingos patirties turinčią Nastasiją Filipovną (Olga Konašenko). Tačiau merginai neabejingas ir Ragožinas (Mantas Daraškevičius). Jis aistringai reiškia savo gaivališką meilę ir be skrupulų po kojomis žarsto turtus. Kol Nastasija Filipovna blaškosi tarp dviejų vyrų, Aglaja (Baikštytė) siekia Myškino meilės. Ragožinas pagaliau persivilioja mylimąją, ją nužudo…

Atradimai

Didžiausias spektaklio netikėtumas – dvidešimtmetis Daraškevičius, vos prieš metus baigęs Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą. Ragožinas – pirmas Manto vaidmuo, atskleidęs dideles šokėjo galimybes, pribloškęs artistiškumu ir psichologiškai tiksliai sukurtu personažu. Kitas ryškiausias spektaklio herojus – Zaripovo kunigaikštis Myškinas. Šis nuolat besišypsantis geruolis, regis, įtikėjo, kad sutiko savo mylimąją. Tačiau Myškinui ji – tarsi sesuo ar motina, kurios prisilietimų ir glamonių jis taip yra ištroškęs. Įspūdingos Ragožino ar Myškino scenos su Nastasija Filipovna. Ir labai ryškus finalas. Ragožinas glaudžia prie savęs ką tik iš begalinės aistros, meilės ir pavydo nužudytą moterį ir traukiasi su ja nuo Myškino, siekiančio bent paliesti jos kojas…

Kaip visada įdomūs jau pripažintų baleto solisčių Konošenko ir Baikštytės darbai. Džiugina ir dar tik pradedančiųjų pasirodymai – Evelinos Zorubaitės mergelė iš Šveicarijos, šešių smalsių kūmučių, kurias įkūnijo „Vilniaus baleto” moderno studijos auklėtinės, kitų atlikėjų vaidmenys.

Dailininkų polėkis

Įspūdingus kostiumus sukūrė Anna Lorens. Tai trečias Smorigino spektaklis, kuriame dailininke darbuojasi ši buvusi baleto šokėja, vėliau baigusi ir kostiumo dizaino studijas. Todėl tokie efektingi, o kartu ir patogūs šokėjams Lorens slapyvardžiu prisistatančios menininkės rūbai. Puiki ir scenografės Ivetos Ciparytės tarsi „iš nieko” sukurta scenografija. Čia net paprastos virvės, susivijusios į medžio šakas, staiga tampa nelaimę skelbiančių varpų detalėmis. Išraiškingi šviesos dailininko Sauliaus Dziminsko akcentai: nuo raudonų į peroną atvykusio traukinio žibintų iki kraujo spalva išsiliejusios šviesos spektaklio pabaigoje.

Kitas spektaklis rudenį

Ar tikrai pastatymas be priekaištų? Dėl premjerinės įtampos buvo nedidelių netikslumų. Tačiau labiausiai nustebino scenoje pasigirdęs aikštingosios Aglajos (Baikštytė) juokas, vėliau dar nuaidėjęs iš įrašo. Šis labai buitiškas ir visiškai nereikalingas akcentas pribloškė panašiai taip, kaip Smoriginą, teisėjavusį per televizijos „Šokių dešimtuką”, trikdė vienos ponios šukuosena su įsegta gėle…

Apie tą juoką Smoriginas, garso režisieriai Arūnas Jankauskas ir Jurijus Melnikovas dar tikriausiai pamąstys. Juolab kad yra daug laiko iki antrojo „Idioto” spektaklio – jį numatyta parodyti tik šių metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.