Po gandų dėl konflikto tarp Irano ir JAV pabrango nafta

Naftos kainos trečiadienį Azijos prekyboje šoktelėjo beveik 1 JAV doleriu, mat pasklido gandai dėl konflikto tarp Irano ir JAV Persijos įlankoje. Tiesa, JAV juos iškart paneigė.

Šuolis iki aukščiausios ribos per pusę metų sukėlė rinkos susirūpinimą dėl tiekimo iš Persijos įlankos regiono ir konkrečiai iš Irano, ketvirtos didžiausios pasaulyje naftos tiekėjos.

Antradienį JAV lengvos naftos kaina trumpam buvo pašokusi iki 68,09 JAV dolerio už barelį, vėliau smuko iki 63,85 JAV dolerio.

„Naftos kainos, viršijusios 68 JAV dolerių ribą – tai laikinas reiškinys, tačiau jis demonstruoja, kad rinka labai smarkiai reaguoja į geopolitinius faktorius, – teigia Tekeda Makoto (Takeda Makoto) iš „Bansei Securiteis”. – Kainos išliks ties 62-65 JAV dolerių už barelį riba, kol iš Irano nepasklis dar vienas spekuliatyvinis gandas”, – pridūrė jis.

Kainų šuolis užfiksuotas antradienio vakarą dėl rinkoje pasigirdusio gando apie konfliktą tarp JAV ir Irano Persijos įlankoje.

JAV valdžia paneigė bet kokius gandus apie ginkluotus konfliktus.

Prekybininkai nekantriai laukia duomenų apie praėjusios savaitės JAV naftos atsargas, kurie bus paskelbti trečiadienį.

Tikimasi, kad benzino atsargos sumažės 1,8 mln. barelių, distiliatų atsargos – 1,2 mln. b arelių, o naftos atsargos išaugs 1,6 mln. barelių.

Be to, darbuotojų streikas prancūzų Fo Lavera naftos terminale tęsiasi jau 14 dienų, ir tai jau daro įtaką naftos perdirbimo įmonių darbui Europoje bei sukelia susirūpinimą dėl kuro tiekimo iš Europos į JAV patikimumo.

Rytinėje prekybos sesijoje „Brent” rūšies nafta pabrango 85 centais – iki 65,45 JAV dolerio už barelį.

JAV lengva nafta pabrango 86 centais – iki 63,79 JAV dolerio už barelį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.