Lietuvos rinktinė išvykoje kausis su Ukraina

Atsipūsti po varginančio susitikimo su Prancūzija Lietuvos rinktinei beveik nebuvo laiko. 2008 metų Europos čempionato atrankos varžybų kovas lietuviai pratęs jau trečiadienį išvykoje prieš praėjusių metų planetos pirmenybių ketvirtfinalininkę Ukrainos rinktinę.

Odesos „Chernomorets” stadionas

Teisėjas – Florian Meyer (Vokietija)

Ukraina – Lietuva

(Rungtynių pradžia 18:00)

Su ukrainiečiais Lietuvos rinktinė buvo susitikusi 5 kartus, iš jų trys rungtynės buvo draugiškos, ir visas tris laimėjo Ukraina – 1979 metais Sovietų Sajungos spartakiadoje lietuviai Maskvoje nusileido varžovams 0-2, 1993 metais patyrė nesėkmę 1-2 Vilniuje, o 1996 metais Ukrainos sostinėje Kijeve pralaimėjo 2-5.

Oficialiose varžybose Lietuva ir Ukraina pasidalino po pergalę – 1994-ųjų rugsėjį Algimanto Liubinsko auklėtiniai įveikė varžovus Kijeve rezultatu 2-0 (įvarčius pelnė Valdas Ivanauskas ir Aurelijus Skarbalius), tačiau beveik lygiai po metų, jau treniruojant Benjaminui Zelkevičiui, Lietuvos rinktinė Vilniuje neišsaugojo pirmajame kėlinyje įgyto pranašumo ir praleidusi tris įvarčius po pertraukos pralaimėjo 1-3.

Paskutinį kartą Odesos stadione Ukrainos nacionalinė rinktinė žaidė dar seniau 1993 metais, ir tada mačas prieš Izraelį baigėsi lygiosiomis 1-1.

Tačiau vargu, ar trečiadienio mače nors kiek padės Lietuvos rinktinei, nes susitikimas žada būti bene sunkiausias iš visų iki šiol vykusių 2008 metų Europos čempionato atrankos varžybų. Nors atrodytų, jog taip teigti po susitikimų su tokiais pasaulio grandais kaip Italija ar Prancūzija yra per drąsu, apie rungtynių sudėtingumą liudija ne vienas faktorius.

Pirmiausia galima paminėti tai, kad Ukraina 2006 metų vasarą vykusiose Pasaulio pirmenybėse pateko tarp stipriausių aštuonių planetos komandų, ir iš turnyro pasitraukė tik po atkaklios kovos nusileidusi būsimai čempionei Italijai. Antras dalykas – ukrainiečiai žais namuose, kur juos turėtų palaikyti iki 35 tūkstančių dėl futbolo pamišusių sirgalių, ir kur jie pralaimi retokai.

Be to, ne paslaptis, kad Lietuvos rinktinei geriau sekasi pasipriešinti Europos grandams priskiriamoms komandoms (Vokietija, Italija, Ispanija, Prancūzija), nei vadinamiems vidutiniokams (Serbija, Rumunija, Bosnija, Islandija, Gruzija). Tačiau bene svarbiausia tai, kaip abi ekipos ruošėsi šiam mačui. Ukraina turėjo nelengvą kelionę į atokiąsias Farerų salas, bet ten nugalėjo gana įtikinamai ir galėjo kiek atsipalaiduoti ir leisti porai žaidėjų pailsėti, tuo tarpu Lietuva turėjo atiduoti visas jėgas rungtynėse su Prancūzija, ir rungtynėse Odesoje turės verstis su praktiškai ta pačia sudėtimi.

„Taškų už pralaimėjimą neduoda. Nuotaika nekokia, buvo labai apmaudu pralaimėti tą mačą. Ar liko jėgų? Turėjo likti. Bandysime žaisti gerą futbolą. Odesoje ne kartą žaidžiau su Vilniaus „Žalgiriu”, tai įdomus miestas. Ukraina turi stiprią komandą su gerais išpildytojais. Nemanau, kad išvyka į Farerus ukrainiečius galėjo išsekinti. Savo klubuose Ukrainos futbolininkai rungtyniauja labai įtemptu režimu ir jiems neturėtų būti sunku priprasti”, – interviu Ukrainos spaudai kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas.

A.Liubinskas neatskleidė, kaip bandys žaisti prieš ukrainiečių žvaigždę Andrejų Ševčenką ir tikino, jog svarbiausia iškovoti taškų: „Pamatysime. Nesiginame asmeniškai, tad paskui jį nelakstysime – ginamės zona. Kas toks Ševčenka vaikinai žino ir be manęs, pabandysime jį sustabdyti. Bet jis yra toks, kad gali įmušti iš niekur. Mus tenkintų bet koks rezultatas, kuris atneštų taškų. Būsiu patenkintas, jei sužaisime prasčiau nei prieš Prancūziją, bet nepralaimėsime.”

„Ukraina turi labai gerai organizuotą komandą. Olegas Blochinas turi didelį stipriuose klubuose rungtyniaujančių žaidėjų pasirinkimą. Manau, kad Ukraina turi neblogų galimybų patekti į Europos čempionato finalinį etapą. Kokią taktiką naudosime prieš ukrainiečius pasakyti negaliu, bet be abejo sieksime teigiamo rezultato. Man svarbiausia yra išsaugoti vartus sausus. Visa kita priklausys nuo puolėjų”, – teigė Lietuvos rinktinės vartininkas Žydrūnas Karčemarskas.

„Visi supranta, kad šiame mače reikės atsiduoti 100 procentų, nes 90 procentų gali neužtekti.” , – sakė Ukrainos rinktinės gynėjas Dimitrijus Čigrinskis.

Jam antrino saugas Maksimas Kaliničenka, kuris taip pat teigė nesitikįs lengvų rungtynių: „Ar mums užteks jėgų po rungtynių su Farerais? O ar yra kitoks variantas? Ne, reikia bet kokia kaina iškovoti tris taškus. Tačiau tai nebus lengva. Turėsime būti visiškai susikaupę, nes Lietuva yra rimtas priešininkas.”

Ukrainos rinktinėje praktiškai nėra problemų dėl traumų, ir komanda turėtų žaisti beveik pajėgiausios sudėties – rungtynes prieš Farerų salas praleidę Andrejus Ševčenka ir Sergejus Rebrovas yra pasveikę ir pasiruošę mačui, tad O.Blokhinui trūks tik saugo Ruslano Rotano, kuris nerungtyniaus dėl žaidybinės praktikos stokos. Startinėje sudėtyje A.Ševčenka turėtų pakeisti prieš Farerų salas žaidusį Aleksejų Bieliką ir sudaryti porą atakų smaigalyje su Andrejumi Voroninu, o vienas iš saugų gali užleisti vietą S.Rebrovui.

Tuo tarpu dėl traumų praretėjusi Lietuvos rinktinė rezervų nelabai turi, nes ruošiasi praktiškai ta pati sudėtis, kuri žaidė prieš Prancūziją. Ekipos strategas Algimantas Liubinskas po mačo šeštadienį užsiminė, kad rimtesnių permainų greičiausiai būti neturėtų. Jei startinėje sudėtyje galima laukti daugiausiai vieno ar dviejų pasikeitimų, greičiausiai kairiajame krašte – dėl vietos pagrindinėje vienuolikėje su Gediminu Paulausku ir Igoriu Morinu konkuruos Rolandas Džiaukštas ir Mindaugas Kalonas.

Numanomos startinės sudėtys

Ukraina (4-3-1-2): Shovkovskiy; Yezerskiy, Chygrynskiy, Rusol, Nesmachniy; Kalynychenko, Tymoschuk, Gusev; Rebrov; Voronin, Shevchenko

Lietuva (4-4-2): Karčemarskas; Paulauskas, Skerla, Žvirgždauskas, Klimavičius; Morinas, Šemberas, Savėnas, Stankevičius; Danilevičius, Poškus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.