Maskvoje bus pasirašyta Latvijos ir Rusijos sienos sutartis

Latvijos ministras pirmininkas Aigaras Kalvytis ir Rusijos vyriausybės pirmininkas Michailas Fradkovas antradienį pasirašys Maskvoje istorinę Rusijos ir Latvijos sienos sutartį.

Prieš sutarties pasirašymo ceremoniją įvyks maždaug valandą truksiantis premjerų susitikimas, o po pasirašymo – jų bendra spaudos konferencija. Po to M.Fradkovas surengs darbo pietus A.Kalvyčio garbei.

Prieš dešimt metų sienos sutartis buvo parafuota po daugiau kaip pusantrų metų trukusių derybų dėl sienos, kuriose pažangos buvo pasiekta tik tada, kai Latvija atsisakė reikalavimo įtraukti į sutartį nuorodą į 1920 metų taikos sutartį.

2005 metų gegužę Rusija atsisakė pasirašyti sienos sutartį su Ryga, nes Latvijos vyriausybė vienašališkai prijungė prie jos deklaraciją su nuoroda į 1920 metų Latvijos ir Rusijos taikos sutartį, pagal kurią Latvijai atitenka Abrenė ir šeši aplinkiniai valsčiai, kurie dabar yra Pskovo srities Pytalovo rajono teritorija.

Maskva šioje nuorodoje įžvelgė galimas teritorines pretenzijas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tada net pasakė, kad Latvija greičiau gaus nugaišusio asilo ausis nei Pytalovą.

Sienos sutartį sudaro pati sutartis, sienos aprašymas ir sienos nustatymo žemėlapis.

1 294 kv. km ploto rajonas, kurį latviai vadina Abrene, iki Antrojo pasaulinio karo buvo Latvijos teritorija, bet Maskvai aneksavus Baltijos valstybes, tapo sovietinės Rusijos dalimi.

Po įstojimo į Europos Sąjungą 2004 metais Latvijos 276 km ilgio siena su Rusija tapo rytine visos Bendrijos siena.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.