Valdančiąją koaliciją vėl gali sustiprinti Darbo partija

Valdančiąją koaliciją vėl gali sustiprinti Darbo partija, o jos atstovas – tapti Seimo pirmininku.
Pasak dienraščio „Kauno diena”, politikos kuluaruose pasklido žinios, kad valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) jau sukirto rankomis su Darbo partija (DP) dėl pastarosios sugrįžimo į valdžią.

Toks planas gali būti įgyvendintas per keletą artimiausių savaičių. DP gali būti atiduotos ir Seimo pirmininko pareigos. Jei taip atsitiktų, į jas būtų deleguotas partijos lyderis Kęstutis Daukšys arba dabartinis parlamento vicepirmininkas Vydas Gedvilas.

Pirmadienį turėjęs vykti socialdemokratų susitikimas su paramą koalicinės mažumos Vyriausybei kol kas deklaruojančia Tėvynės sąjunga netikėtai buvo atidėtas. Šiame derybininkų susitikime ketinta aptarti tolesnę konservatorių paramą socialdemokratams, išsiaiškinti pastaruoju metu kilusius nesutarimus.

Oficialiai pranešta, kad socialdemokratų ir konservatorių derybininkų susitikimas atidėtas dėl pasikeitimų premjerų Gedimino Kirkilo darbotvarkėje. Bet konservatoriai įtaria, kad tai tebuvo oficiali dingstis derybų nenorintiems socialdemokratams.

„Deja, iš pokalbio su premjeru supratau, kad tokio pokalbio šiandien nebus, o ar bus vėliau – nesu įsitikinęs. Tai irgi yra iškalbinga detalė, verta apmąstymo”, – pirmadienį sakė Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.

Vėliau pranešta, kad susitikimas turėtų įvykti antradienį vakarop.

Neoficialiais duomenimis, socialdemokratai nepanoro susitikti su konservatoriais, nes su DP jau baigia derinti naujos valdančiosios koalicijos suformavimo planą.

Apie derybų su DP rezultatus Tėvynės sąjunga gali būti informuota, jeigu ne antradienio susitikime, tai bent iki balandžio viduryje numatomo konservatorių tarybos posėdžio, kuriame turėtų būti svarstomas klausimas dėl tolesnės paramos mažumos Vyriausybei.

Jeigu socialdemokratai iš tiesų bus susitarę su DP dėl pastarosios sugrįžimo į valdžią, koalicijai konservatorių paramos jau nebereikės.

Neoficialiomis žiniomis, DP sutinka į valdančiąją koaliciją grįžti nepradedant naujų derybų dėl postų dalybų joje, nors anksčiau pasisakydavo už tokias derybas. Dabar DP tiesiog sutinka užimti kai kurias Seime ir Vyriausybėje atsilaisvinančias pareigas.

DP pirmiausiai reikalauja iš Seimo pirmininko posto pašalinti Viktorą Muntianą. Pernai jis paliko DP ir kartu su dar keliais iš ten pat pasitraukusiais bendražygiais įkūrė Pilietinės demokratijos partiją (PDP), praėjusią vasarą įsiliejusią į valdančiosios mažumos koaliciją.

Manoma, kad V.Muntianui netekus parlamento vadovo pareigų gali subyrėti ir jo vadovaujamos PDP frakcija Seime. Tokiu atveju iškiltų būtinybė pakeisti kai kuriuos PDP atstovus parlamento komitetų, ministerijų bei apskričių vadovybėje.

Prie valdančiosios koalicijos prisijungus DP susiformuotų nuo 71 iki 80 mandatų dauguma Seime. Tai priklausys nuo to, kiek toje koalicijoje liktų PDP atstovų.

Nei LSDP, nei DP atstovai kol kas nepatvirtina jokių neoficialių žinių apie galimus pokyčius valdančiojoje koalicijoje.

„Pirmą kartą girdžiu”, – sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. „Mes antradienį susitiksime su konservatoriais ir kalbėsimės apie tolesnį bendradarbiavimą, todėl jokių komentarų apie kokius nors numanomus ar galimus pokyčius koalicijoje dabar nebus”, – pridūrė ji.

DP pirmoji vicepirmininkė Loreta Graužinienė suabejojo, ar šios neoficialios žinios gali būti panašios į tiesą. „Nesu Vilniuje, todėl naujausių žinių negirdėjau, bet labai abejoju, ar tikrai yra taip, kaip sakote”, – tvirtino ji.

L.Graužinienė pakartojo, kad DP svarstytų galimybę prisijungti prie valdančiosios koalicijos, jeigu toks pasiūlymas būtų gautas. „Dabar esame opozicinė partija ir nesame gavę oficialaus pasiūlymo pradėti derybas dėl sugrįžimo į valdančiąją daugumą. Jeigu tokį gautume, dėl to sprendimą turėtų priimti partijos taryba, nes ji sprendžia tokius klausimus”, – sakė politikė.

DP iš valdančiosios daugumos pasitraukė praėjusių metų gegužę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.