Būtingėje liejami naujų talpyklų pamatai

Lenkijos koncerno „PKN Orlen” prezidentas tikisi, kad koncerno valdoma Lietuvos naftos įmonė „Mažeikių nafta” šių metų pabaigoje dirbs tokiu pat pajėgumu kaip iki pernai spalį kilusio gaisro.

Lenkai jau pradėjo statyti naujas talpyklas Būtingėje, ketina plėsti degalinių tinklą bei netrukus žada pranešti apie sutartis dėl naftos gavybos Vidurio Azijoje.

„PKN Orlen” vadovas P.Kovnackis patvirtino, kad „PKN Orlen” numato gerokai išplėsti „Mažeikių naftos” degalinių tinklą Lietuvoje, o koks bus jo prekės ženklas, kol kas tik svarstoma.

„Planuojame statyti savo naujas degalines bei supirkti jau esančias iš dabartinių savininkų. Ketiname tą daryti Lietuvoje ir Latvijoje, o kiek vėliau – ir Estijoje. Sieksime, kaip ir Lenkijoje, turėti didžiausią degalinių tinklą šalyje. Tai numatyta mūsų vidutinės trukmės planuose, kuriuos pradedame įgyvendinti jau šiais metais, o baigsime iki 2012-ųjų”, – tvirtino „PKN Orlen” vadovas.

Anot jo, degalinės bus perkamos iš kiekvieno, kas jas parduos už tinkamą kainą. P.Kovnackis teigė manąs, kad pardavėjai bus pavienės degalinės, o ne dvi rinkos lyderės – „Lukoil” ir „Statoil”.

Jis patvirtino, kad „PKN Orlen” ketina pradėti plėsti naftos gavybą Kaspijos jūros baseine – Kazachstane ir Azerbaidžane: „Dabar yra tik pradinis derybų etapas, todėl detalių kol kas negaliu pateikti. Tačiau tikimės, kad jau greitai – per artimiausius mėnesius – pranešime apie pirmuosius mūsų kontraktus naftos gavybos srityse”.

Lenkai norėtų pirkti valstybės valdomą naftos produktų terminalą „Klaipėdos nafta”.

„Taip, tai numatyta mūsų planuose. Norime, kad naftotiekis tarp Klaipėdos ir Mažeikių nebūtų mūsų vienintelė jungtis – sieksime ir kapitalo sujungimo tarp šių dviеjų taškų. Kalbėsime apie tai su Lietuvos Vyriausybe, esame atviri įvairiems pasiūlymams – įmanomas įvairaus lygio mūsų dalyvavimas „Klaipėdos naftos” valdyme. Tiesiog norime jaustis saugiau”, – sakė P.Kovnackis.

Anot jo, planuojama, kad naujas naftotiekis tarp Mažeikių ir Klaipėdos pradės veikti per artimiausius dvejus ar trejus metus.

„Jau pirkdami „Mažeikių naftą” planavome, kad tai bus viena pirmųjų mūsų investicijų – ji nėra neišvengiama gamyklos funkcionavimui, tačiau turi ekonominę priežastį”, – kalbėjo „PKN Orlen” vadovas.

Tai, kad naujojo naftotiekio iš Mažeikių į Klaipėdą tiesimas siejamas ir su „Klaipėdos naftos” akcijų pardavimu „PKN Orlen”, patvirtino ūkio ministras Vytas Navickas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.