VSD tikisi, kad Liustracijos komisija peržiūrės kai kurias jau užverstas bylas

Liustracijos komisijos sprendimas, kad parlamentaras Algimantas Matulevičius nebendradarbiavo su KGB, keičia įrodymų dėl bendradarbiavimo su SSRS represinėmis struktūromis vertinimą, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Pirmadienį išplatintame VSD pranešime sakoma, kad departamentas teigiami vertina Liustracijos komisijos sprendimą, kuris „remiasi vienu pagrindinių teisės principų – nekaltumo prezumpcijos principu”.

„Tenka tikėtis, kad toks įrodomosios medžiagos vertinimo mechanizmas taps Liustracijos komisijos darbo praktika ir pagal galimybes bus peržiūrėtos bylos tų asmenų, kuriuos Liustracijos komisija jau yra pripažinusi bendradarbiavus su SSRS represinėmis struktūromis, esant mažiau įrodymų nei aptariamu atveju”, – pastebi VSD.

Tuo tarpu Liustracijos komisijos vadovė Dalia Kuodytė tvirtina, jog VSD pateikta medžiaga dėl A.Matulevičiaus yra „labai silpna”.

Paprašyta palyginti VSD pateiktą medžiagą su įrodymais bylose, kurias Liustracijos komisija, nustačiusi bendradarbiavimo faktą, vėliau pralaimėjo teismuose, D.Kuodytė ją įvardijo kaip „kur kas silpnesnę”.

„Silpnesni, tuo labiau, kad komisija jau savo praktikoje ne vieną teismą turėjo ir būtent tuos dokumentus gali vertinti ir šiuo aspektu, kaip jie atrodytų teisme. Atrodo silpnai ir teismas juos galėtų per dvi minutes paneigti”, – pirmadienį žurnalistams sakė D.Kuodytė.

Pirmadienį išplatintame pranešime VSD taip pat atkreipia dėmesį, kad Seimo pirmininkui pateiktas prašymas panaikinti leidimą dirbti su įslaptinta informacija A.Matulevičiui yra grindžiamas juridiniu faktu, kad A.Matulevičius, pateikdamas informaciją tokiam leidimui gauti, nepaminėjo turėtų ryšių su SSRS KGB darbuotojais.

„A.Matulevičius negalėjo nežinoti, kad tokius kontaktus privaloma deklaruoti pildant dokumentus leidimui darbui su įslaptinta informacija gauti”, – rašoma pranešime.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas pirmadienį pareiškė, kad jam kilo abejonių dėl VSD prašymo pagrįstumo. Dėl VSD teikimo bus sprendžiama ne anksčiau kaip trečiadienį.

A.Matulevičius neigia bendradarbiavęs su KGB.

Praėjusį penktadienį posėdžiavusi Liustracijos komisija nepatvirtino, kad A.Matulevičius turėjo ryšių praeityje su sovietų KGB.

Komisijos atstovai žurnalistams pareiškė, kad negavo pakankami įrodymų, patvirtinančių tokią prielaidą.

„Jokių tą patvirtinančių dokumentų mes neturime. Iš VSD pateiktų dokumentų tik aišku, kad buvo KGB bandymų ištirti šitą žmogų”, – po posėdžio BNS sakė Liustracijos komisijos pirmininkė D.Kuodytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.