Baltarusijos milicija išvaikė opozicijos demonstraciją

Baltarusijos teisėsaugos institucijos sekmadienį Minske išvaikė opozicijos demonstraciją, kuri buvo didžiausia protesto prieš prezidentą akcija šiais metais.
Tikslių duomenų apie nukentėjusiuosius išvaikant demonstraciją, skirtą paminėti eilinėms metinėms 1918 metais įkurtos Baltarusijos Respublikos, kuri gyvavo vos kelis mėnesius ir buvo bolševikų panaikinta, negauta.

„Mes – ne vieniši, mes turime daug draugų. Mūsų dauguma, ir mes nugalėsime. Ši valdžia žlugs, neatlaikiusi savo melo, mes turime pastūmėti ją prie žlugimo”, – sakė opozicijos lyderis Aleksandras Milinkevičius, kalbėdamas susirinkusiesiems, kurie skandavo „Tegyvuoja Baltarusija” ir mojavo 1918 metų respublikos baltos ir raudonos spalvų vėliavomis.

Šias vėliavas uždraudė dabartinė vyriausybė, kuri naudoja kaip nacionalinį simbolį sovietmečio laikų Baltarusijos vėliavą.

Šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka, kurį Vakarai vadina paskutiniu Europos diktatoriumi, pradėjo žengti žingsnius Europos Sąjungos (ES) link, kai metų pradžioje kilus ginčui dėl dujų kainų, pašlijo santykiai su buvusia sąjungininke Rusija.

Populiarus tarp gyvenančių kaime ir pagyvenusio amžiaus rinkėjų A.Lukašenka sako, kad opozicijai vadovauja visuomenės atstumtieji, finansuojami iš užsienio.

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) sekmadienį sakė, kad ES pasirengusi užmegzti „visavertę partnerystę” su Baltarusija ir padidinti finansinę pagalbą šiai šaliai, jeigu ji vykdys demokratines reformas.

„Europos Sąjunga pasirengusi pradėti partnerystės santykius su Baltarusija, remdamasi šiomis vertybėmis”, – sakė jis, turėdamas omenyje demokratiją, žmogaus teisių ir teisės normų laikymąsi.

Opozicija sako, jog tai, kaip valdžia reaguos į sekmadienio demonstraciją, parodys, ar rimti A.Lukašenkos raginimai gerinti įtemptus santykius su Vakarais.

Ypatingosios paskirtinės milicijos būrio (OMON) darbuotojai užtvėrė pagrindinę miesto gatvę, o milicija milicininkai tikrino dokumentus. Autobusai su omonininkais budėjo gretimose gatvėse. Pasak mačiusiųjų, milicija sulaikė opozicijos aktyvistus dar iki protesto akcijos pradžios.

Pasak jų, tarp OMON ir kelių dešimčių demonstrantų įvyko trumpas susirėmimas, kai demonstrantai mėgino pralaužti milicijos kordoną ir įeiti į Spalio aikštę, kurioje yra prezidento administracijos pastatas.

Demonstrantai susiskirstė į kelias grupes, iš kurių vienoje buvo apie 4-5 tūkst. žmonių, ir aplenkdami juos stumiančius toliau nuo aikštės milicijos kordonus, pasuko į miesto centrą.

Pernai OMON išvaikė protesto demonstraciją po A.Lukašenkos perrinkimo ir areštavo šimtus opozicionierių.

JAV ir ES kaltina A.Lukašenką, kuris valdo Baltarusiją nuo 1994 metų, falsifikuojant rinkimus ir slopinant opoziciją.

A.Milinkevičiaus spaudos tarnybos duomenimis, protesto akcijos išvakarėse 30-čiai opozicijos aktyvistų teismas paskyrė nuo 3 iki 5 parų arešto už smulkų chuliganizmą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.