Apie būsimą karjerą mąsto kas trečias jaunuolis

Apklausa rodo, kad planą, kaip kilti tarnyboje, turi trečdalis jaunų žmonių, o priimdami svarbius sprendimus dėl būsimos karjeros dauguma kliautųsi savo nuomone

Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija vasario pabaigoje atliko studijuoti ketinančių jaunuolių apklausą. Per šį tyrimą buvo teiraujamasi, kaip jaunimas supranta karjeros sąvoką, kaip jai rengiasi – ar turi kokį nors planą, kokie artimiausi jaunų žmonių tikslai, kas yra svarbiausia planuojant savo karjerą.

Daugiau kaip 35 proc. (35,3 proc.) apklausos dalyvių, ketinančių rinktis studijas aukštosiose mokyklose, tvirtino turį karjeros planus, dar 30,4 proc. sakė kaip tik šiuo metu rengiantys juos, tačiau net 23,1 proc. respondentų teigė tokių planų neturintys.

Dauguma jaunų žmonių linkę manyti, kad karjera – tai veiksmų planas asmeniniam tikslui pasiekti (28,3 proc.). Šiek tiek mažiau (24 proc.) apklausos dalyvavusių karjerą įvardijo kaip greitą, sėkmingą kilimą tarnyboje ir siejo tai su didėjančiu atlyginimu bei gerėjančiu statusu. 16,2 proc. respondentų teigė, jog karjera – tai daugiau negu prestižinės pareigos ar didesnė alga, tai – darbas, kurį malonu dirbti. Paklausti, kiek norėtų uždirbti iš karto baigę studijas, jaunuoliai dažniausiai minėjo sumas nuo 1 iki 3 tūkst. litų.

Per apklausą taip pat teirautasi, kieno patarimais pasikliauja jauni žmonės, rinkdamiesi specialybę ar planuodami karjerą. 49,8 proc. respondentų priimdami svarbius sprendimus, susijusius su studijomis ar karjera, labiausiai pasitiki ir linkę pasikliauti tik savo nuomone, 14,6 proc. jaunuolių svarbūs tėvų bei giminaičių patarimai, o 11,9 proc. – studijuojančių draugų konsultacijos. Mažiausiai įtakos šioje srityje turi mokyklos psichologai (1,8 proc.), mokytojai (3,3 proc.) ir klasės draugai.

Planuojant karjerą jauniems žmonėms svarbiausi kriterijai yra tobulėjimas (57,4 proc.), didėjantis atlyginimas (52,3 proc.) ir moralinis pasitenkinimas kasdieniu darbu (50,8 proc.). Nereikšmingi dalykai mąstant apie būsimą karjerą – autoritetingas vadovas (6,1 proc.), specialybės prestižas ir statusas visuomenėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.