Tėvo diena papildomo poilsio nesuteiktų

Vyriausybė vakar pritarė Tėvo dienos įtraukimui į šventinių dienų sąrašą. Tačiau Seimui siūloma taisyti Darbo kodeksą, kad su šventėmis sutampančios poilsio dienos nebūtų kilnojamos.

Iki šiol pirmąjį birželio sekmadienį minima Tėvo diena oficialiai tebuvo tik atmintinų valstybės dienų sąraše. Dar pernai parlamentarių Marijos Aušrinės Pavilionienės ir Onos Valiukevičiūtės iniciatyva buvo pateiktos įstatymų pataisos, kuriomis Tėvo dieną siūlyta prilyginti tarp valstybinių švenčių esančiai Motinos dienai, kuri minima pirmąjį gegužės savaitgalį. Siūlymai buvo motyvuoti būtinybe įgyvendinti lygiateisiškumo principą.

Vertindamas vakarykštį Vyriausybės sprendimą premjeras Gediminas Kirkilas teigė, kad Tėvo diena verta šventės statuso. „Tai labai graži tradicija. Mano vaikai mane sveikina šia proga. Tiesa, dabar esu jau senelis”, – sakė jis.

Tėvo dieną patvirtinus švente, tai būtų jau 14-oji šventinė diena per metus. Tokiu atveju tik trys Europos šalys turėtų daugiau valstybinių švenčių, nei Lietuva.

„Tačiau kartu siūlysime Seimui atsisakyti su švenčių dienomis sutampančių poilsio dienų perkėlimo į darbo dienas. Net per šios Vyriausybės darbo laikotarpį šiuo klausimu gavome labai daug kreipimųsi iš socialinių partnerių, verslo struktūrų. Kilnojant poilsio dienas įmonės ir valstybė praranda daug pajamų, nukenčia žmonių atlyginimai. Kol kas dar nesame geriausi Europoje, kad švęstume daugiausia”, – pažymėjo premjeras Kirkilas.

Su savaitgaliais sutampančias švenčių dienas perkelti į artimiausias dienas Seimas nusprendė 2005 metų pabaigoje. Finansų ministerijos duomenimis, per šventinę dieną valstybės biudžetas praranda maždaug 100 mln. litų pajamų.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, Vyriausybė siūlo neperkelti į darbo dienas tik kelių visada su šventėmis sutampančių poilsio dienų: sekmadienį švenčiamos pirmosios Velykų dienos, pirmąjį gegužės sekmadienį švenčiamos Motinos dienos ir į šventės statusą pretenduojančios Tėvo dienos.

Dėl Vyriausybės siūlymų dar turės apsispręsti Seimas. Kad ir kokia būtų parlamentarų valia, šiųmetės Velykų šventės dar liks gana ilgos – jos truks net keturias dienas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.