Saugumo pažymų karas – be prošvaisčių

Asmeninėje Valstybės saugumo departamento (VSD) šefo Arvydo Pociaus ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Algimanto Matulevičiaus batalijoje naudojami absurdiškiausi ginklai.

Seimo komitetui paviešinus dalį saugumiečių liudijimų, VSD parlamento vadovybei atidavė medžiagą, neva įrodančią A. Matulevičiaus sąsajas su KGB ir vakar paragino ją taip pat paviešinti, tačiau Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas dokumentus pats įslaptino šią medžiagą ir nedavė jos net Seimo valdybai.

Pažymų kare figūruoja ir klaipėdietės parlamento narės Aldonos Staponkienės pavardė, į saugumo akiratį patekusi dėl ryšių su Rimandu Stoniu, kuris vadovauja dujų verslu užsiimančiai „Dujotekanai”, tuose pačiuose dokumentuose siejamai su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

A. Pociaus kerštas

Vos spėjo antradienį parlamento NSGK visuomenei paviešinti dalį saugumiečių liudijimų, VSD vadovybė jau pasibaigus darbo laikui V. Muntianui atnešė apie šimto puslapių apimties medžiagą, kurioje neva atskleidžiami nuslėpti A. Matulevičiaus ryšiai su KGB.

Šioje vietoje VSD atstovai sužaidė kaip geri machinatoriai, mat pagal vieną iš įstatymų, prabilę apie sąsajas su KGB, saugumiečiai privalėjo medžiagą pateikti Liustracijos komisijai. Šiai yra tiesiogiai pavesta išsiaiškinti, ar asmuo tikrai bendradarbiavo su Rusijos slaptąja tarnyba, ar žinojo, su kuo bendrauja.

Tačiau VSD vadovybė Liustracijos komisiją ignoravo ir pasirėmė kitu įstatymu, pagal kurį privaloma sukauptus dokumentus perduoti Seimo vadovui.

Tokiu būdu įjungiamas teisiniais aktais reglamentuotas ir laisvės improvizuoti nepaliekantis mechanizmas: gavęs tyrimo medžiagą, parlamento vadovas neturi kitos išeities, kaip tik atimti A. Matulevičiui teisę dirbti su slapta medžiaga. Tokiu būdu aršiausias A. Pociaus kritikas automatiškai būtų eliminuotas iš didžiojo žaidimo, nes prarastų ir NSGK vadovo kėdę.

V. Muntianas turi apsispręsti per 10 dienų, tačiau jau vakar jis leido suprasti, kad A. Matulevičius galimybę susipažinti su slaptais dokumentais praras.

„Mes diskutavome, ar tikrai Seimo vadovas turi atimti teisę dirbti su slaptais dokumentais, ar reikia parlamento pritarimo. Kita vertus, tai galėtų padaryti ir Valstybės paslapčių koordinacinė komisija, tačiau ji – saugumo žinioje, tad objektyvumo nebus. Liustracijos komisijai medžiagos neduoda sąmoningai, nieko nemotyvuoja. A. Pocius laužo įstatymus ir prievartauja Seimą, jo narius, jis nori, kad būtų žaidžiama pagal paties sugalvotas taisykles”, – „Vakarų ekspresui” sakė NSGK pirmininko pavaduotojas Algis Kašėta.

Jis perprato A. Pociaus taktiką, nes V. Muntianui atlikus savo žingsnį, Liustracijos komisijos vaidmuo išnyks. „Tai – A. Pociaus asmeninis kerštas A. Matulevičiui”, – tikino jis.

Parlamento vicepirmininkas Algis Čaplikas mūsų dienraščiui sakė esantis pasipiktinęs V. Muntiano veiksmais, nes šis gautos medžiagos neparodė net valdybai.

„Valdyba neįslaptino tų dokumentų. Kodėl jis mums nepateikė? Pats įslaptino viešą dokumentą”, – piktinosi jis.

Vakar tai, kad medžiaga apie NSGK pirmininką nėra slapta ir gali būti viešinama, pranešime spaudai patvirtino ir pats VSD.

„Šiandien turėjau labai kovoti, kad galbūt galėčiau sužinoti, kuo mane kaltina. Tų dokumentų neduoda Liustracijos komisijai. Medžiaga silpna, todėl reikia ką nors prikurti. Tegul deda ant stalo, kokie yra faktai, ir kalbamės”, – vakar piktinosi pats A. Matulevičius.

A. Staponkienės mįslė

Nušalintųjų nuo pareigų VSD kontržvalgybininkų liudijimuose minima tai, kad egzistuoja 2006 m. liepos 27 d. pažyma „Dėl Seimo narės A. Staponkienės”. Tačiau šio dokumento turinys nėra išslaptintas, todėl visą NSGK tyrimo medžiagą žinantys jo nariai komentavo vangiai.

A. Kašėta į klausimą, ar tai nėra susiję su A. Staponkienės vadovavimu Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijai (VLPFK), atsakė: „Galbūt, teisingu keliu einate”.

NSGK narė Rasa Juknevičienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad tai susiję su R. Stoniu, A. Staponkienės ryšiais, kontaktais su juo, daryta įtaka politiniams procesams.

A. Staponkienė su R. Stoniu susijusi tuo, kad nuo 1997 liepos iki 2004 metų balandžio buvo VLPFK generalinė direktorė, korporacijos Juridinio departamento direktorė.

Nuo 2004 metų balandžio ji ėmė vadovauti UAB „Naftos gavyba”, tačiau jau lapkritį pradėjo dirbti parlamente. R. Stonys ilgus metus buvo VLPFK valdybos pirmininkas, o vėliau ėmė vadovauti „Dujotekanai”.

Pati A. Staponkienė, telefonu paprašyta pakomentuoti šią situaciją, vakar priešpiet „Vakarų ekspreso” žurnalisto paprašė perskambinti, tačiau vėliau į skambučius nebeatsakinėjo.

Viešinimo vajus

Tuo tarpu kilęs karas vakar vyko toliau – parlamente sudaryta komisija VSD veiklos parlamentinio tyrimo medžiagos paviešinimo procedūroms patikrinti. Seimo nariai per tris dienas turės paskelbti, ar VSD veiklos parlamentinio tyrimo dalies posėdžių stenogramų slaptumo žymų panaikinimo ir medžiagos paviešinimo procedūros neprieštarauja Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatoms.

Pati VSD antradienį paskelbė, kad paviešintoje medžiagoje yra detalių duomenų apie žvalgybą ir kontržvalgybą vykdančius VSD padalinius, jų atliekamą operatyvinę veiklą bei operatyvinių veiksmų metu gautą įslaptintą informaciją. Tokio pobūdžio medžiaga gali būti išslaptinta neva tik suderinus su VSD, o kadangi tai nebuvo padaryta, parlamento NSGK esą atliko neteisėtus veiksmus.

Vakar V. Muntianas taip pat pranešė, kad Seimui pateiktose VSD operatyvinėse pažymose nėra jokių dokumentais pagrįstų nusikaltimo požymių, todėl pagal jas ikiteisminio tyrimo negalima pradėti. Seimo vadovas tai išdėstė gavęs atsakymą iš Generalinės prokuratūros.

„Kalbama apie 11 slaptų pažymų, kurių taip prašė ir negavo Seimo komitetas. Todėl manau, kad Generalinės prokuratūros atsakymas turėtų būti paviešintas. Prokurorai galėtų nuimti slaptumo žymą. Tokiu savo sprendimu sumažintume spekuliacijų ir sąmokslo teorijų, kurių pastarosiomis dienomis Lietuvoje dygsta kaip grybų po lietaus”, – įsitikinęs A. Čaplikas.

Vakar neiškentęs sureagvo ir valstybės vadovas Valdas Adamkus, kuris paragino partijas, jų vadovus ir atskirus politikus atsakingai elgtis ir nekelti sumaišties.

„Matydamas, kaip vėl kaista politinė įtampa dėl Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimo Seime, suprantu, kad Lietuvos žmonėms vis labiau neaišku, kas darosi mūsų valstybėje. Būtų apmaudu sužinoti, kad šioje situacijoje įstatymų nepaiso Seimo nariai, kurie patys tuos įstatymus priima. Man, kaip ir daugeliui jūsų, yra neatsakytų klausimų ir dėl Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimo, ir dėl kai kurių asmenų veiksmų”, – pabrėžė V. Adamkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.