Kolekcininkas pareiškė ultimatumą

Nesutarimai dėl Algimanto Miškinio Kaunui dovanotos kolekcijos pasiekė ribą

Bėdos dėl profesoriaus Algimanto Miškinio sukauptos ir Kaunui dovanotos kolekcijos nesibaigia. Vasario pradžioje „lietuviškoji” jos dalis buvo įkurdinta Nacionalinio M.K. Čiurlionio muziejaus Paveikslų galerijoje, tačiau likusioms mecenato dovanoms tinkamos vietos vis neatsiranda.

„Dovanojau kolekciją eksponuoti, o ne sandėliuoti. Nebeturiu laiko laukti, taigi galiu būti priverstas atšaukti savo sprendimą”, – vakar pareiškė Miškinis. Tačiau vis dažniau prabylama, kad dovanotojo norai tampa pernelyg dideli, o ekspozicija lankytojus esą ne itin domina.

Nesutarimai dėl kolekcijos vakar buvo aptarti per specialiai surengtą pasitarimą. Paskutines dienas miestui vadovaujantis Arvydas Garbaravičius, beje, daug prisidėjęs, kad Miškinio dovana pagaliau pasiektų kauniečius, siūlė juridinių klausimų sprendimą atidėti vėlesniam laikui, kai visos suinteresuotos šalys susitars dėl esminių sąlygų. „Jei sutarėme, jog kolekcija bus eksponuojama, ko tada trūksta? Pirmas žingsnis padarytas, turime žengti antrąjį”, – sakė jis.

Garsus kolekcininkas Miškinis turi nemažai priekaištų, ypač muziejui ir jo vadovui Osvaldui Daugeliui, tačiau šis nesijaučia esąs kaltas.

„Kolekcija dovanota miestui, tad nėra garantijos, kad pasikeitus merui ji toliau liks Paveikslų galerijoje, juolab jog įkurtas ir Miesto muziejus. Kita vertus, laikas rimtai pakalbėti ir apie pačios kolekcijos vertę. Manau, būtinas ekspertų įvertinimas ir atranka. Tada toliau galėsime svarstyti dėl eksponavimo”, – LŽ aiškino Daugelis. Jo teigimu, nedera galvoti, kad visos dovanotos vertybės bus eksponuojamos nuolat. Po atrankos galima rengti atskiras parodas iš dovanotos kolekcijos fondų, mat kitu atveju tektų į sandėlius uždaryti tokios pat vertės, o gal ir vertingesnius paties muziejaus eksponatus. Daugelis tikino, jog niekas nesirengia kariauti su vienu garsiausių laikinosios sostinės kolekcininkų, tačiau neketina leistis ir šantažuojami.

Pasitarime dalyvavęs Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas ragino įvertinti realias ekspozicijos pristatymo galimybes. Nutarta patikslinti sutarties punktus dėl kolekcijos laikymo, eksponavimo ir priežiūros darbų. Ar atviro konflikto šalims pavyks rasti sąlyčio taškus, turėtų paaiškėti penktadienį.

Miškinio kolekciją sudaro daugiau kaip 350 lietuvių, per 200 Europos autorių kūrinių, 300 Rytų dailės eksponatų, kelios dešimtys tūkstančių atvirukų, nuotraukų ir biblioteka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.