Fiksuotas lito kursas bus išlaikytas iki euro įvedimo

Fiksuotas lito kursas euro atžvilgiu išliks iki pat euro įvedimo, sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas, antradienį pristatęs Seimui Lietuvos banko (LB) metinį pranešimą. Visi išleisti į apyvartą litai yra padengti auksu ir privalomomis užsienio atsargomis.

Jis patikino Seimą, kad Lietuvos ekonomikos perkaitimo požymių šiuo metu nėra, o prognozuojama infliacija šiemet sudarys 4,2 proc. Ją iš esmės lems gamtinių dujų kainų kilimas reguliuojamiems vartotojams ir brangstantis šildymas, taip pat nuo šių metų sausio pabrangusi elektros energija, tačiau tai darys įtaką tik 0,17 proc. infliacijai. Įtakos dar turės didėjantys akcizai cigaretėms. Sparčiai augantis darbo užmokestis taip pat darys poveikį gamintojų kainoms.

Ypač padidėjo maisto produktų kainų poveikis metinei infliacijai – metų pabaigoje pakilusios maisto produktų kainos lėmė daugiau nei pusę metinės infliacijos. Maisto produktų brangimui turėjo įtakos ir vykstantis kainų suartėjimas su Vakarų Europos šalių kainomis. Artimiausioje ateityje tikėtina, kad brangstantys maisto produktai bus vienas iš svarbesnių didesnę infliaciją palaikančių veiksnių.

Pranešime Seimui LB vadovas informavo, kad 2006 m. antrąjį pusmetį atnaujintas Lietuvos banko institucinio pasirengimo planas dėl euro įvedimo. LB užtikrins tokį pasirengimo euro įvedimui lygį, kad būtų galima greitai atlikti reikiamus darbus, kai tik eurui įvesti susiklostys palankios makroekonominės aplinkybės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.