Avarija buvo pramiegota

Dėl aukšto slėgio kanalizacijos avarijos per 41 valandą į marias suplūdo 57 tūkstančiai tonų fekalijų, o Smeltalės upeliu nuplaukė dar 960 tonų nuotekų.

Avarija įvyko sekmadienį, o vamzdis sutaisytas vakar 7 valandą.

Ši avarija dvigubai daugiau užteršė marias bei keturgubai daugiau teršalų pakliuvo į Smeltalę nei įtrūkus trasai prieš pusantrų metų.

Todėl bendrovei „Klaipėdos vanduo” gresia dvigubai didesnė bauda – 36 tūkst. litų – nei jie sumokėjo po 2005-ųjų gruodžio avarijos.

Žymiai brangiau, pasak bendrovės generalinio direktoriaus Leono Makūno, kainuos ir pastarosios avarijos likvidavimas. Prieš pusantrų metų trasa buvo taisoma vieną parą.

Bendrovė tuomet už remontą sumokėjo apie 58 tūkst. litų.

„Sekmadienį įvykusi kanalizacijos avarija buvo likviduojama pusantros paros. Be to, buvo sudėtingiau remontuoti”, – pasakojo L.Makūnas.

Bendrovės vadovas garantavo, kad dėl avarijos nuostolių ir baudų vanduo nebrangs, nes tokių išlaidų įtraukti į sąnaudas neleidžia Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Užvakar 17 val. buvo išpumpuotos nuotekos iš vamzdžio ir pradėta gilinti duobę po linija, kad būtų galima tvarkyti pažeistą vamzdžio vietą.

„Tačiau, truputį pakasus, iš apačios plūstelėjo vanduo, ėmė slinkti griovio šlaitai. Tik užvakar apie 23 valandą statybininkai sutvirtino duobės kraštus ir galėjo pagilinti griovį”, – sakė generalinis direktorius.

Anot jo, avarijos likvidavimas užtruko iki vakar 7 val. ryto. Į marias teršalai nustojo tekėti tik 8.11 val. Fekalijos marias užplūdo sekmadienį 14.50 val., kai rezervuarai buvo perpildyti nuotekų.

L.Makūnas mano, kad VI siurblinės operatoriai pramiegojo avariją.

„Grafikai rodo, kad sekmadienį 6.15 val. įvyko gedimas, tačiau tik po trijų su puse valandos nustatyta avarijos vieta. Tai buvo galima padaryti ir per dvi valandas. Teks operatorius ir dispečerius mokyti iš naujo, kad teisingai reaguotų į kompiuterių duomenis”, – sakė bendrovės vadovas.

Anot jo, per ilgai – daugiau nei 22 val. buvo pumpuojamos nuotekos iš vamzdžio. Tai turėjo būti padaryta per dvigubai trumpesnį laiką.

Jei avarija būtų pastebėta anksčiau ir nuotekos išpumpuotos greičiau, į marias būtų patekę mažiau teršalų.

Per valandą iš kanalizacijos į marias vidutiniškai išteka 1,5 tūkst. tonų fekalijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.