Pacientai Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą vertina septynetu

Pristatytas pacientų pasitenkinimo sveikatos apsaugos paslaugomis indeksas

Pirmoji ir vienintelė Lietuvoje gydytojų ir gydymo įstaigų reitingo sistema Pincetas.lt (www.pincetas.lt) pristatė pacientų pasitenkinimo Lietuvos sveikatos apsaugos sistema indeksą (PPI). PPI nurodo pacientų pasitenkinimo jiems teikiamomis paslaugomis laipsnį ir tikimybę, kad kitą kartą prireikus analogiškų sveikatos apsaugos paslaugų, jie kreipsis į tuos pačius medikus. 2006 – 2007m. duomenimis, Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos PPI yra 69,51%.

„Atėjo pavasaris, o su juo – įvairių įvertinimų ir egzaminų laikas”,- sakė gydytojas Mindaugas Žiukas, portalo Pincetas.lt sumanytojas. „Jei egzaminą laikytų Lietuvos sveikatos apsaugos sistema, pacientai ją įvertintų septynetu su mažutėliu minusu”. Pasak M. Žiuko, tai geras įvertinimas turint galvoje, kad ekspertai Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą laiko prasčiausia Europos Sąjungoje.

PPI indeksas – tai lūkesčių įgyvendinimo ir lojalumo prekės ženklui kitose paslaugų ir prekių sferose rodiklių analogas. Portalo Pincetas.lt apskaičiuotas PPI reiškia, kad Lietuvos sveikatos apsaugos sistema pacientų lūkesčius patenkina 69,51%. PPI lygus 100% reikštų, kad pacientai yra patenkinti pakankamai, kad kitą kartą prireikus medicinos paslaugų kreiptųsi į tą patį gydytoją toje pat gydymo įstaigoje. Įvairių tyrimų duomenimis, pavyzdžiui, JAV sveikatos apsaugos sistemos PPI svyruoja 75-80% intervale.

Pasak gyd. M. Žiuko, „toks aukštas Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos PPI susijęs su SAM sistemos uždarumu, informacijos apie medikų darbo rezultatus neprieinamumu pacientams”.. Turint omenyje, kad privalomojo sveikatos draudimo pinigai tampa prieinami ne tik valdiškoms įstaigoms, bet ir kitiems rinkos dalyviams, sveikatos apsaugos kokybė tampa vis aktualesne problema gyventojams, o medikai-altruistai yra nykstanti rūšis, prognozuojama, kad Lietuvos PPI artimoje ateityje mažės.

Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos PPI apskaičiuotas remiantis 104702 interneto vartotojų nuomone apie 412 Lietuvos gydymo įstaigų ir 1489 gydytojus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.