Pavėlavusiems liko viltis

Nesuspėję laiku susitvarkyti dokumentų dėl nuvertėjusių rublinių indėlių susigrąžinimo dar turi vilties pinigus atgauti.

Dviejų Seimo narių inicijuotos įstatymo pataisos parengtos atsižvelgus į gyventojų skundus.

Nuvertėjusių rublinių indėlių atkuriamoji sąskaita buvo atidaroma iki 1998 metų kovo 31 dienos raštu pateikus prašymą „Hansabankui”. To nepadarę gyventojai prarado teisę atgauti visas arba dalį santaupų. Siekiama įrodyti, kad tai prieštarauja Konstitucijai, kurioje teigiama, jog žmonių nuosavybė neliečiama.

Gyventojai, kurie iki nurodyto termino nepasirūpino atidaryti sąskaitos, gali atvykti į „Hansabanko” skyrių ir užpildyti prašymą atidaryti atkuriamąją sąskaitą. Taip pat prašoma raštu pateikti paaiškinimą, dėl kokių objektyvių priežasčių dokumentų nesutvarkė laiku, bei pridėti priežastis patvirtinantį dokumentą (pažymą dėl ligos).

Šie dokumentai bus pateikti Komisijai prie Finansų ministerijos, kuri nagrinės kliento prašymą.

„Patarčiau tokiems žmonėms neskubėti į banko padalinius šiuo metu, kuomet padidėjęs atsiimančiųjų indėlius srautas. Juk didelės skubos nėra, galima palaukti keletą savaičių ir pateikti minėtą prašymą, nes pateikimo terminas nenustatytas”, – aiškino „Hansabanko” skyrių tinklo departamento direktorė Odeta Čičkauskaitė.

Kovo 7-ąją pervesta paskutinioji dalis kompensacijų už rublinius indėlius 375 807 Lietuvos gyventojams. Klaipėdiečiams pervesta daugiau kaip 40 mln. litų atkurtų santaupų. Iš viso į asmenines sąskaitas buvo pervesta 792 mln. litų.

Beveik 82 tūkst. žmonių atkurtos santaupos bus pervestos, kai jie patikslins savo duomenis (sąskaitos numerį, pasikeitusią pavardę). Tai jie gali padaryti atėję į „Hansabanką”. Jei per devynerius metus (nuo laikotarpio, kai buvo pildomi prašymai santaupų atkūrimui) keitėsi gyventojo pavardė, jis turėtų į banko padalinį ateiti su asmens dokumentu ir su dokumentu, įrodančiu pavardės pasikeitimą (santuokos arba ištuokos liudijimu).

Jau pervestas atkurtas santaupas galima atsiimti atėjus į bet kurį „Hansabanko” padalinį bet kuriuo klientams patogiu laiku. Reikia turėti asmens dokumentą (pasą, asmens tapatybės kortelę, naujojo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimą).

Banko atstovė patarė investuoti turimus pinigus, padedant juos į investicinį arba taupomąjį indėlį. Šia galimybe jau pasinaudojo apie 6 proc. kompensacijas gavusių žmonių. 8 proc. gyventojų pinigus pasiėmė. Likusiųjų santaupos saugiai padėtos jų asmeninėse sąskaitose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.