Už chaotiškus rinkimus – premijos

Rinkimų prievaizdai Vilniuje tėškė akibrokštą – nors savivaldos rinkimai buvo organizuoti ne be priekaištų, dvejose savivaldybėse net anuliuoti rezultatai, rinkiminių apygardų komisijų pirmininkams vistiek buvo skirtos nemenkos premijos.

Nuolat net kolegų iš liberalcentristų tarpo už vangų rinkimų organizavimą kritikuotas Klaipėdos rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Šarūnas Jonas Tamulis taip pat džiaugiasi 3 tūkst. 245 litų padidėsiančia sąskaita.

50 proc. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nurėžė premiją Palangos rinkimų apygardos komisijos pirmininkui Vytautui Vizgirdai, kuriam skirti 427 litai.

Ragina atsistatydinti

Šiemet įvykę vietos savivaldos rinkimai į Lietuvos istoriją įėjo kaip pripažinti antikonstituciniais, nes VRK neleido balotiruotis nepartiniams kandidatams, o tai numatantys teisės aktai prieštarauja pagrindiniams šalies įstatymui.

Dėl teisės laisvai balsuoti suvaržymo ir balsų papirkinėjimo iš naujo teks organizuoti rinkimus Pagėgių ir Švenčionių savivaldybėse.

Nepaisant to, VRK po rinkimų apygardų komisijų pirmininkams numatė skirti 112,3 tūkst, o apylinkių komisijų vadovų priedams prie algų – 682,7 tūkst. litų.

Pranešama, kad visų komisijų narių algoms numatyta 8,4 mln. litų.

Reaguodamas į tokią neadekvačią situaciją Seimo narys Petras Auštrevičius vakar VRK vadovui Zenonui Vaigauskui pasiūlė trauktis iš užimamų pareigų arba rasti būdų jį nušalinti.

„Sutinku, jog kruopščiai ir sąžiningai dirbusiems rinkimų organizatoriams už darbą turi būti atlyginta. Tačiau premijos išmokėtos ir tiems primininkams, kurių veiklą apygardose lydėjo nuolatiniai skandalai. Dvejose apygardose rengiami pakartotiniai rinkimai, rimtų abejonių kelia visų rinkimų legitimumas. Todėl sprendimas visus apdovanoti už „gerai” atliktą darbą šiandien atrodo kaip spjūvis visai šalies pilietinei ir politinei visuomenei į veidą”, – piktinosi P. Auštrevičius.

Jis kritikavo VRK, kuri esą užmerkė akis prieš valdžioje esančių politikų daromus nusižengimus, nesiimdama jokių priemonių balsų pirkimui, kitiems rinkimų kampanijos pažeidimams sustabdyti.

„Primygtinai siūlau Z. Vaigauskui labai rimtai svarstyti galimybę pasitraukti iš VRK vadovo pareigų. Nesulaukęs ryžtingų veiksmų, aš neatmetu galimybės imtis kitų priemonių padėčiai komisijoje taisyti”, – sakė parlamentaras.

Apkarpė premijas

Pats Z. Vaigauskas „Vakarų ekspresui” sakė, kad P. Auštrevičius esą neįsigilino į situaciją, VRK darbo specifiką, o sprendimą skirti premijas priėmęs ne VRK vadovas, o visa komisija.

„17 apygardų pirmininkai negavo pilnų premijų. Ne visi pinigai bus sumokėti ir kompiuterių specialistams. Tačiau įvertinti darbą reikia, tai labai svarbu patiems apygardų, apylinkių pirmininkams”, – teigė VRK vadovas.

Jis informavo, kad 10 proc. premijos negaus ir Š. J. Tamulis, o Klaipėdos apylinkės prokuratūrą praėjusią savaitę pasiekė VRK skundas dėl rinkimų organizavimo Dviračių treko rinkiminėje apylinkėje.

„Ten buvo blogai paskaičiuoti partijos „Tvarka ir teisingumas” reitingai. Prastai dirbo ir Š. J. Tamulis, kuris itin vangiai reaguodavo į skundus ir apskritai atmestinai organizavo rinkimus Klaipėdoje”, – sakė Z. Vaigauskas.

„Vakarų ekspreso” šaltinių teigimu, rinkimų Palangoje organizatorius pilnos premijos negavo todėl, kad atsisakė perskaičiuoti balsus, tai padaryti priversdamas VRK.

Lipdo koalicijas

Be kita ko, antradienį Palangoje oficialiai susiformavo valdančioji koalicija, turinti 14 balsų iš 21. Pasirašius susitarimą veikti kartu, suderinus programines nuostatas naujoji Tarybos dauguma sulipdyta iš Liberalų sąjūdžio, liberalcentristų, krikščionių demokratų, socialliberalų ir socialdemokratų atstovų.

Pagal galiojančius susitarimus, Palangos miesto meru turėtų išlikti Remigijus Alvydas Kirstukas.

Vakar partnerystės sutartį pasirašė ir Neringos Taryboje mandatus laimėjusios koalicijos „Už Neringos ateitį” bei liberalcentristų atstovai. Pagal susitarimus, dabartinis kurorto meras Vigantas Giedraitis postą išsaugos, o jo pavaduotoju taps buvęs kandidatas į Neringos vadovus Arūnas Burkšas.

VRK taip pat paskelbė apie pirmuosius naujai išrinktų tarybų posėdžius – Klaipėdos mieste pirmasis posėdis vyks balandžio 12-ąją, 9 ryto, Klaipėdos rajono taryba rinksis diena vėliau, 10 val., Neringoje ir Šilutėje tarybų nariai posėdžiaus 12 d., nuo 14 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.