Palangos „Ramybėje“ – Aldona Bendoriūtė spektaklyje „Liūdnos dainos iš Europos širdies“

Kovo 17 d. 18 val. Palangos kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35) – monospektaklis „Liūdnos dainos iš Europos širdies”.
Garsus suomių režisierius ir dramaturgas Kristianas Smedsas kartu su aktore Aldona Bendoriūte, publikai puikiai pažįstama iš Eimunto Nekrošiaus ir Oskaro Koršunovo spektaklių, sukūrė neįprastą, labai asmenišką Fiodoro Dostojevskio „Nusikaltimo ir bausmės” versiją. Spektaklis buvo pristatomas festivaliuose Vilniuje, Briuselyje, Helsinkyje, jo laukia Vokietija, Liuksemburgas. Aldoną Bendoriūtę teatro kritikai pripažįsta ryškia, išskirtine Lietuvių teatro artiste.
„Liūdnos dainos iš Europos širdies” susideda iš dešimties scenų-dainų. Dostojevskio romane pagrindinis personažas yra žudikas Raskolnikovas, tuo tarpu Kristiano Smedso dėmesio centre atsiduria Sonia, jo mylimoji. Sonią vaidinanti aktorė Aldona Bendoriūtė atlieka ir pagrindinius romano vaidmenis. Smedsas perkelia romano herojus ir jų istorijas į 21-ojo amžiaus Europą. Pavyzdžiui, į Lietuvos provinciją ar Paryžiaus priemiesčius…
Veiksmas prasideda pasibaigus romano įvykiams, kai Sonia sugrįžta mintimis į praeitį, kad papasakotų savo artimiausių žmonių istorijas. K.Smedsas siekia labai šilto ir tiesioginio dialogo su žiūrovais, pakviesdamas juos į Sonios kambarėlį – mažą ir intymią erdvę, kurioje atstumas tarp aktoriaus ir žiūrovų beveik neegzistuoja. Vos kelioms dešimtims žiūrovų Sonia pasakoja savo istoriją per ištiestos rankos atstumą.
„Šiai istorijai užtenka vienos aktorės, jeigu ji yra tokia kaip viena iš Lietuvos geriausiųjų, Aldona Bendoriūtė. Aktorė dirba intensyviai ir pasiaukojančiai. Šioje interpretacijoje netaupomos jėgos ir aktorė nebijo fiziškai labai sunkios pusantros valandos. Kristianas Smedsas jai parašė karštligiškai gražų tekstą, kuriame susijungia kraštutinis jautrumas, viską užvaldantis pyktis ir pasaulį sauganti meilė,” – rašė „Helsingin sanomat” po spektaklio Suomijoje.
Spektaklio scenaristas ir scenografas K.Smedsas, kostiumų dailininkė J.Paulėkaitė. Spektaklyje panaudota muzika iš Nigel Kennedy & The Kroke Band, Georg Ots, Topi Sorsakoski & Agents, Arvo Pärt kūrinių. Prodiuseris – „Audronio Liugos produkcija”. Koprodiuseriai – „Baltic Circle” (Suomija), KunstenFESTIVALdesArts (Belgija), Helsinkio festivalis, Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos”.

Daugiau informacijos www.klubasramybe.lt

VšĮ „Ramybės kultūros centras”

Vytauto g. 35, Palanga

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.