Ką valgė ispanų konkistadorai?

Nusibodo šalta ir ilga lietuviška žiema bei vis tie patys bulvių ir mėsos deriniai? Leiskitės į kulinarinę kelionę! Meksikiečių virtuvės spalvos, kvapai ir skonis turi galios sušildyti.

Įvairiaspalvės paprikos, svogūnai, pomidorai, aitrieji pipirai, saldžiosios bulvės, kukurūzų burbuolės ir jų miltų paplotėliai, pupelės, avokadai, nesuskaičiuojama gausybė prieskonių, karčiosios kakavos padažai, agavų degtinė tekila, kaktusų sultys, sultingi kepsniai ir troškiniai, jūros gėrybės – visa tai galima rasti ant tikro meksikiečio stalo. Turbūt vien išvardijus šiuos produktus nesunku numanyti, kad patiekalai iš tolimosios actekų ir majų tėvynės nepaprastai įvairūs. Visame pasaulyje jie garsėja išsiskiriančiu intensyviu skoniu, ryškiomis įvairiaspalvėmis dekoracijomis ir galybe prieskonių. Dar viena meksikiečių valgių ypatybė – aštrumas. Jeigu ir nemėgstate jo, vis tiek galite pamaloninti gomurį tos šalies virtuvės delikatesais. Pasak Vilniuje įsikūrusio meksikietiško maisto restorano direktoriaus Edmundo Končiaus, aštrūs prieskoniai – būdingi, tačiau neprivalomi.

Meksikietiškų cepelinų nėra

Kokį patiekalą būtų galima pavadinti tikru meksikietišku? Jei tikitės rasti cepelinų atitikmenį, turistams pristatomą kaip tenykštės virtuvės pasididžiavimą, galite nusivilti. Meksika – didžiulė valstybė, kulinarijos tradicijos ten priklauso nuo vieno ar kito regiono. Pavyzdžiui, šiaurinėje šalies dalyje meistriškai gaminami mėsos, ypač jautienos, patiekalai. Pietryčių Meksikoje verta ragauti aštrius valgius iš daržovių ir vištienos. O Verakruso miestas prie Meksikos įlankos garsėja jūros gėrybių skanėstais.

Kai XVI amžiuje ispanų konkistadorai atvyko į senovės actekų sostinę Tenočtitlaną, kurio vietoje stovi dabartinė šalies sostinė Meksikas, jie atkreipė dėmesį, kad vietos gyventojai labiausiai mėgsta patiekalus iš kukurūzų, pupelių ir moliūgų, gausiai pagardintus įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis bei aitriaisiais pipirais. Patys ispanai valgė ryžius, jautieną, kiaulieną, vištieną, svogūnus, česnakus ir gėrė vyną, tačiau galiausiai jų maisto racionas susimaišė. Taigi konkistadorų virtuvėje dominavo jau išvardyti produktai ir dar indėnų vartoti pomidorai, avokadai, papajos, ananasai, šokoladas, vanilė, saldžiosios bulvės, žemės riešutai ir kalakutiena. Šiandien žinomi meksikietiški patiekalai yra kolonistų virtuvės tęsinys – ispaniškų ir indėniškų tradicijų mišinys. Tiesa, šiais laikais senųjų Lotynų Amerikos gyventojų skanėstai – iguanos, barškuolės gyvatės, beždžionės ir net kai kurių rūšių vabzdžiai – jau gana reti.

Viena sveikiausių

Meksikietiški patiekalai neįsivaizduojami be tortiljų – kukurūzų miltų paplotėlių, kurie valgomi su viskuo: su mėsa, vištiena, jūros gėrybėmis, daržovėmis ir net pupelėmis. Taip pat garsūs kepsniai, paskaninti aitriaisiais pipirais ir kitais prieskoniais.

Sriuba verdama iš įvairių, regis, visai nesuderinamų ingredientų – pavyzdžiui, jautienos ir vištienos. Mėsos ir daržovių gabalėliai (dažniausiai stambūs arba priešingai) sutrinami į tirštą masę, kuri valgoma su paskrudintos šviesios duonos kubeliais. Troškiniai gaminami beveik be riebalų. Paprastai jų sudedamosios dalys – mėsa ir įvairios daržovės – sumaišomos bei kepamos krosnyje, dideliame moliniame inde. Dėl gausybės daržovių ir gaminimo būdo ši virtuvė

laikoma viena sveikiausių pasaulyje. „Teko girdėti, kad kai kurių Švedijos mokyklų valgyklose vaikams tiekiamas būtent meksikietiškas maistas. Ten jau seniai žinomos teigiamos jo savybės”, – tvirtina E.Končius. Meksikietiško maisto restorano savininkas sutiko pasidalyti kelių patiekalų receptais.

Buritos

Tortiljų blynai,

100 g mėgstamos mėsos (vištienos, kiaulienos, jautienos),

100 g paprikų,

80 g pomidorų savo sultyse,

česnako skiltelė,

puselė nedidelio svogūno,

pomidorų padažas,

žiupsnelis paprikų prieskonių,

aliejaus kepti.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais susmulkintas paprikas ir šiaudeliais supjaustytą mėsą. Kai viskas apkeps, suberkite susmulkintą svogūną. Baigdami kepti supilkite pomidorus su sultimis ir pomidorų padažą. Troškinkite 3-5 minutes. Tada suberkite prieskonius, grūstą česnaką. Dar patroškinkite kelias minutes. Kad jaustumėtės kaip tikri meksikiečiai, į šį įdarą galite įdėti virtų pupelių.

Paimkite tortiljos blyną ir supjaustykite į tris vienodas trikampes dalis taip, kaip atrodo „Mercedes Benz” ženklas. Šiuos trikampėlius susukite kaip piltuvėlius, įdėkite į juos įdaro ir persmeikite mediniais smeigtukais.

Vištienos sriuba su tortiljomis

Juostelėmis pjaustyta vištienos filė,

keli vištienos arba daržovių sultinio kubeliai,

gabalėlis sviesto,

trikampėliais supjaustytos ir paskrudintos tortiljos.

Sultinyje su sviesto gabalėliu išvirkite vištienos juosteles ir sudėkite orkaitėje skrudintus tortiljų trikampėlius.

Meksikietiška užkandėlė

Kukurūzų traškučiai,

pakepintas jautienos faršas,

konservuoti kukurūzai,

virtos pupelės,

aitriosios paprikos,

šiek tiek tarkuoto sūrio,

padažo „Guacamole” ir „Salsa Mexicana”.

Ant traškučių sudėkite visus produktus ir 2 minutes kepkite orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.