Vardas – dovana vaikui visam gyvenimui

Gimus kūdikiui ar dar tik besilaukiančiai mamai tenka išklausyti begales patarimų, kaip pavadinti atžalą. Išrinkti vaikui vardą išties sunku, tačiau specialistai pataria tėvams pasikliauti tik savo nuomone ir nepasiduoti močiučių spaudimui pavadinti atžalėlę vienos ar kitos giminaitės vardu. Tetulė Vingela gal ir gražiai skamba, bet ar tokiu vardu bus patenkintas jūsų vaikas?
„Puikiai suprantu, kad išrinkti vaikui vardą labai sunku, ir tėvai pasirenka jiems patį gražiausią. Tačiau kai ateina tėvai registruoti Mato vardo, išdrįstu pasiūlyti pasirinkti kitokį vardą – toks jis dabar dažnas. Sakau tėvams, kad jų Matas bus kažkelintas darželio grupėje ir gal jau kelioliktas kieme, – sako Panevėžio civilinės metrikacijos skyriaus vardų registratorė Jūratė Lipskienė. – Būna, kad tėvai persigalvoja, tačiau dažniausiai pasirinkimo nekeičia”. Labai dažnai panevėžiečiai renkasi ir Dominyko, Nedo vardus, mergaites dažniausiai vadina Gabijomis, Gabrielėmis, Kamilėmis, vis dar populiarus Emilijos vardas.

Populiarūs senieji vardai

„Pastaruoju metu registruojame tikrai gražius vardus. Smagu, kad šiais metais populiarūs senieji lietuviški vardai, – sako J.Lipskienė. – Vėl užregistruojame Jonų, Antanų, Rapolų, Adomų, pasitaiko ir retesnių gražių vardų – Vakaris, Radvilas”. Kaip retus mergaičių vardus specialistė paminėjo Andrėją, Aleksą, Medunę, Ivetą, Miliją, Vigilę, Airą, Seliną, Rebeką. Nors specialistai pataria vaikų nevadinti serialų herojų vardais, pasak J.Lipskienės, kartais galima įtarti, kad jis parinktas būtent iš ten.

Neįprastas ir retas vardas – tėvų dovana vaikui. Jis leidžia išsiskirti iš minios, pajusti išskirtinumą, tačiau neretai būna ir taip, kad niekur negirdėtas ir neįprastai skambantis vardas vaikui tampa našta. Vargiai savo vardo skambesiu džiaugsis Ingvaras, Raihardas ar Vorita. Kiekvienas vardas turi reikšmę, ja būtinai vertėtų pasidomėti prieš pavadinant kūdikį. Pavyzdžiui, Gitana reiškia „čigonė”, Klaudija – „šluba”.

Registruojami tik lietuviški vardai

J.Lipskienė sako, kad šiuo metu Panevėžyje madinga kūdikį vadinti dviem vardais: pvz., Gabrielius Saulius, Andrėja Lėja, Tadas Antanas. Jei tikėtume ekstrasensais, du vardai suteikia vaikui dvigubą energetinę apsaugą. Beje, taip galima išspręsti ir kylančius nesutarimus su seneliais – jiems labai patinkantį vardą galima suteikti vaikui kaip antrąjį. Ekstrasensai pataria vengti vaikus vadinti giminės žmonių, ypač jau mirusių ar nelaimingo likimo, vardais – esą vaikas gali paveldėti nelaimingą lemtį. Kita vertus, pavadinti atžalas garbingai gyvenimą nugyvenusių giminaičių vardais net patariama, nes esą užkoduojamos gerosios žmogiškosios savybės.

Renkant vaikui vardą reikėtų derinti jį prie pavardės. Prie ilgos pavardės reikėtų rinkti kuo trumpesnį vardą. Patartina vengti ir panašiai skambančių vardo ir pavardės derinių: pvz., Ignas Ignatavičius, Lukas Lukėnas.

Vardų registratorė perspėja, kad jei abu kūdikio tėvai yra Lietuvos respublikos piliečiai, galima registruoti vardus tik su lietuviškomis galūnėmis. Toks nesusipratimas buvo kilęs, kai lietuvaičiai tėvai savo atžalą pageidavo pavadinti Meleo vardu. „Vardas turi nusakyti lytį, turėti vyrišką ar moterišką galūnę, – sako J.Lipskienė. – Žinoma, kitaip yra, jei vienas iš tėvų yra užsienio pilietis”.

Dažnai tėvai atsisako vardo, kurio žinoma daug pravardžių, tačiau vargu ar dėl to reikėtų pernelyg rūpintis: kokį vardą atžalai besuteiktumėte, vis tiek tam tikru amžiaus tarpsniu jis turės pravardę. Vaikai tokie kūrybingi, kad prilipdytų pravardę ir vieninteliam pasaulyje vardui.

Patarimai visada lieka tik patarimais, tačiau išrinkti vardą didžiausiam pasaulio stebuklui išties nelengva. Norisi, kad jis gražiai skambėtų, būtų paprastas, o svarbiausia, kad po daugelio metų jo nereikėtų keisti. Kiek vardo kriterijų bebūtų, svarbiausia, kad jis patiktų tėvams ir būtų išrinktas su meile.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.