Smerkiama Registrų centro kainų politika

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) nuomone, valstybės įmonės Registrų centras taikomi nekilnojamojo turto ir nuosavybės teisių į jį įregistravimo įkainiai yra nesąžiningi ir diskriminuojantys.

Teigiama, kad įmonei neturėtų būti leista piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi.

Registrų centro teikiamų nekilnojamojo turto registravimo paslaugų kainos dabar priklauso nuo registruojamo turto vertės rinkoje – kuo brangiau vertinamas įsigytas turtas, tuo daugiau kainuoja jo ir nuosavybės teisių įregistravimas. Tokia įkainių apskaičiavimo tvarka, LNTPA nuomone, prasilenkia su reikalavimu nustatyti juos pagal realias darbo sąnaudas.

Argumentai, kad darbo sąnaudos žymiai padidėja priklausomai nuo registruojamo turto vertės, arba sandoriai ir sprendimai, susiję su didesnės vertės turto perleidimu, yra sudėtingesni ir jų nagrinėjimas reikalauja daugiau laiko bei aukštesnės darbuotojų kvalifikacijos, asociacijai atrodo neracionalūs ir pernelyg išpūsti.

Anot LNTPA teisininko Mindaugo Žiūko, Registrų centro veiklos sistema taip pat išlaiko ir daug komercinių veiklų. Esą gali būti, kad joms užtikrinti didelė dalis skirto turto ir kitų sąnaudų įtraukiama į viešųjų paslaugų įkainius. Tokiu būdu valstybės įmonė esą nesąžiningai konkuruoja su panašias komercines paslaugas teikiančiomis privačiomis verslo struktūromis. LNTPA teigimu, siekis išlaikyti save, negaunant finansavimo iš biudžeto, neturėtų didesniais įkainiais apkrauti viešųjų paslaugų naudotojų, nes tai nėra privati bendrovė, kurios prioritetas – pelnas.

„Atsisakyti Registro centro paslaugų žmogus tiesiog negali. Visuomenė yra priversta mokėti, kadangi to reikalauja teisės aktai”, – aiškina M. Žiūkas.

Kad Registrų centro už paslaugas taikomi įkainiai neatitinka monopolinių prekių ir paslaugų kainų pagrindimo sąnaudomis principo bei gali būti nepagrįstai didinami nustatė ir prieš pora metų įmonės veiklos auditą atlikusi Valstybės kontrolė, tačiau į jos rekomendacijas taip iki šiol ir neatsižvelgta. Dėl Registrų centro kainodaros skaidrumo savo išvadas netrukus turėtų pateikti ir Konkurencijos taryba. LNTPA taip pat kreipėsi į Teisingumo ministeriją ir Konkurencijos tarybą bei pateikė savo pastabas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.