Gyvybės draudimas – nesikeitė nei mokesčiai, nei lengvatos

Pastaruoju metu kilus sąmyšiui dėl apmokestintų gyvybės draudimo sutarčių, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija informuoja apie šiuo metu gyvybės draudimui galiojančias mokesčių lengvatas ir išmokos apmokestinimą draudžiamojo laikotarpio pabaigoje.

Pajamų mokestis apsidraudusiems gyvybę – grąžinamas

Pajamų mokesčių lengvatos galioja valstybės skatinamoms išlaidoms ar paslaugoms: įmokoms už studijas, įsigytą kompiuterį, palūkanoms už būsto kreditą, įmokoms į pensijų fondus bei gyvybės draudimo įmokoms. Susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčio nuo šių įmokų, galima iki gegužės 1 d. užpildžius metinę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją.

Mokantys gyvybės draudimo įmokas, dalį jų susigrąžinti gali tuo atveju, jeigu sutartimi apdraudžiama ne tik gyvybė, bet ir kaupiamos lėšos. Ar išmokos laikotarpio pabaigoje gali būti apmokestinamos priklauso pirmiausia nuo to, kada ir kokiam laikotarpiui buvo sudaryta gyvybės draudimo sutartis.

Ne visos išmokos apmokestinamos

Gyvybės draudimo išmoka mirties, nelaimingo atsitikimo ar kitais papildomo draudimo atvejais – neapmokestinama. Tuo tarpu išmoka, mokama pasibaigus nustatytam gyvybės draudimo sutarties terminui, neapmokestinama tik tuo atveju, jeigu nebuvo naudojamasi gyventojų pajamų mokesčio lengvata (išskyrus nuo 2003 m. sausio 1 d. iki 2004 m. balandžio 30 d. sudarytas sutartis).

Jei mokesčių lengvata naudojosi gyventojai, apsidraudę iki 2002 m. gruodžio 31 d. ilgesniam nei 10 metų laikotarpiui, išmoka laikotarpio pabaigoje nebus apmokestinta.

Kaip apmokestinamos gyvybės draudimo išmokos?

Valstybė skatina ilgalaikes investicijas ir lengvatas taiko būtent joms. Todėl turint trumpalaikę, iki 10 metų galiojančią, gyvybės draudimo sutartį ir pasinaudojus valstybės teikiama lengvata, terminui pasibaigus išmoka apmokestinama – 27 proc.(nuo 2008 01 01 – 24 proc.) tarifu.

Ilgalaikių sutarčių išmokos dalis termino pabaigoje apmokestinama sumažintu 15 proc. tarifu, o ta suma, kuri viršija sumokėtas įmokas (t.y. investicijų pelnas) – iš viso neapmokestinama. Šie mokesčiai taikomi tik tada, jeigu apdraustasis laimingai sulaukia sutarties termino pabaigos ir nusprendžia atsiimti sukauptas lėšas.

Apsidraudus trumpalaikiu gyvybės draudimu ir naudojantis gyventojų pajamų mokesčio lengvata, galimi ir kiti alternatyvūs sprendimai: patikslinti deklaraciją (tai leidžiama daryti už praėjusius 5 metus) ir valstybei sugrąžinti gautas permokas (su delspinigiais) arba trumpalaikę gyvybės draudimo sutartį pratęsti ir paversti į ilgalaikę.

Naudotis ar nesinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata renkasi pats gyventojas ir prieš priimant sprendimą Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija pataria išklausyti visą informaciją, pateikiamą gyvybės draudimo bendrovės atstovų ar kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.