Žinios apie vėžį – miglotos

Lietuvoje sergamumas ir mirtingumas nuo gimdos kaklelio vėžio yra vienas iš didžiausių Europos Sąjungoje.

Tačiau dažna moteris nežino, kokios yra galimos šio onkologinio susirgimo priežastys, ir nėra informuotos, kaip apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio.

Atlieka Pap testus

Lietuvoje jau trečius metus vyksta nacionalinė patikros programa, kurios metu atliekami gimdos kaklelio cistologiniai tyrimai (Pap testai), padedantys laiku aptikti priešvėžinius pakitimus.

Dar anksčiau tokios patikros programos pradėtos atlikti kitose Europos Sąjungos šalyse. Dėl to pavyko sumažinti sergančiųjų gimdos kaklelio vėžiu skaičių.

Pap testai – neskausminga procedūra, kurios metu specialiu šepetėliu paimama gimdos kaklelio gleivinės ląstelių pavyzdžių, vėliau tiriamų pro mikroskopą.

Jūrininkų ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas Virginijus Diržauskas sakė, kad tokius tyrimus turėtų atlikti valstybinėse ir nevalstybinėse struktūrose dirbantys šeimos gydytojai bei ginekologai.

Pap testus rekomenduojama atlikti visoms reprodukcinio amžiaus moterims. Toms, kam yra per 30 metų, tyrimai atliekami nemokamai.

Gydytojai neinformuoja

Tačiau apie šią patikros programą, finansuojamą Valstybinės ligonių kasos, žino vos mažiau nei pusė moterų.

2006 metų gruodį atliktų apklausų duomenimis, 44 procentai moterų Pap testo niekada neatliko. 29 procentai moterų tyrimus atliko vienąkart. Ir tik 21 procentas moterų tokius testus atlieka reguliariai.

„Liūdina tai, kad patys gydytojai ginekologai dažnai savo pacientams nepasiūlo nemokamai išsitirti. Gali būti, kad gydytojai to nedaro dėl užimtumo. Juk yra priversti pildyti daugybę dokumentų. Menką suinteresuotumą atlikti tokias procedūras gali lemti ir maži jų įkainiai”, – samprotavo ginekologas medicinos mokslų daktaras Vytautas Klimas.

Serga vis jaunesnės

Klaipėdoje medikai aktyviau siūlo atlikti Pap testą. Galbūt tai lėmė, kad ir sergamumas bei mirtingumas nuo gimdos kaklelio vėžio Klaipėdos apskrityje jau 2005 metais buvo šiek tiek mažesnis už šalies vidurkį.

Tačiau visoje Lietuvoje gimdos kaklelio vėžiu kasdien suserga 1 – 2 moterys. Kas antra susirgusi nuo šios ligos miršta.

Jaunėja ir sergančiųjų gimdos kaklelio vėžiu moterų amžius. Pastaruoju metu Lietuvoje padaugėjo sergančių šia liga 30 – 49 metų moterų. Liga vis labiau plinta ir tarp 15 – 34 metų amžiaus moterų.

Apie priežastis nežino

Gydytojas V.Klimas sakė, kad norint sumažinti sergančiųjų gimdos kaklelio vėžiu skaičių būtina moterims pasakoti ir apie galimas jo atsiradimo priežastis.

„Tyrimai parodė, kad apie 78 proc. gyventojų nežino, kas lemia gimdos kaklelio vėžį. Apie ligos atsiradimo priežastis nelabai žino ir gydytojai”, – pasakojo V.Klimas.

Atlikus gyventojų apklausą, didžioji dalis respondentų teigė, kad šią ligą lemia netinkamas gyvenimo būdas, aplinkos veiksniai ir paveldimumas. Tik 22 proc. respondentų žinojo, kad gimdos kaklelio vėžį sukelia ir žmogaus papilomos virusas.

Nors užsikrėtęs žmogaus papilomos virusu asmuo nebūtinai susirgs vėžiu, tačiau šis veiksnys padidina riziką atsirasti onkologiniam susirgimui.

Galima pasiskiepyti

Šiuo metu yra sukurta vakcina nuo tų žmogaus papilomos viruso tipų, kurie laikomi pagrindiniais gimdos kaklelio vėžio sukėlėjais.

Nuo pernai lapkričio pasiskiepyti nuo gimdos kaklelio vėžį sukeliančio viruso galima ir Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.