Daugėja vartotojų ginčų su draudikais

2006 metais Draudimo priežiūros komisija (DPK) nagrinėjo maždaug ketvirtadaliu (26,3 proc.) daugiau ginčų tarp draudimo paslaugų vartotojų ir draudikų nei 2005 m. Analizuodama ginčų statistiką ir jų pobūdį, DPK atkreipia dėmesį, kad, augant draudimo paslaugų sudėtingumui, vis didesnę reikšmę įgauna vartotojų švietimas bei jų aktyvumas. DPK ragina draudimo paslaugų vartotojus aktyviau domėtis draudimo paslaugų esme, žinoti savo teises ir nebijoti jų ginti.

Ginčų su draudikais kasmet daugėja

Prieš keletą metų pradėjusi nagrinėti vartotojų ir draudikų ginčus DPK kasmet jų sulaukia vis daugiau. Praėjusiais metais komisija sulaukė 3,5 karto daugiau ginčų nei 2004 metais, kai jie buvo pradėti nagrinėti. Iš pernai 149 nagrinėtų atvejų daugiau kaip trečdalis nesutarimų tarp draudikų ir draudėjų buvo susiję su transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, maždaug kas penktas – su transporto priemonių (Kasko) draudimu. „Šios draudimo rūšys užima didžiausią dalį draudimo rinkos, tad nenuostabu, kad tokio pobūdžio ginčų sulaukiame daugiausiai, – sako DPK narys Artur Plokšto. – Pagalbos dažniausiai kreipiamasi negavus draudimo išmokos ar gavus mažesnę, nei tikėtasi, taip pat laiku nesulaukus informacijos apie žalos administravimo eigą.”

Supaprastinta kreipimosi tvarka

2006 m. gruodžio mėnesį DPK supaprastino kreipimosi procedūrą bei vartotojų ir draudikų ginčų nagrinėjimo taisykles. Esami pakeitimai padaryti įvertinus praktikoje kylančias problemas ir siekiant, kad vartotojai, nutarę kreiptis į DPK dėl ginčo nagrinėjimo, galėtų lengviau realizuoti šią savo teisę.

Komisijos interneto puslapyje nuolat skelbiama informacija, kuri padeda vartotojams įgyvendinti savo teisę kreiptis į šią ikiteisminę instituciją dėl ginčo nagrinėjimo. Parengta ir vartotojo kreipimosi forma bei pateiktas jos užpildytas pavyzdys.

Nors kreipimosi tvarka nėra sudėtinga, analizuodama gaunamus nusiskundimus, komisija pastebi, kad kai kuriuos jų tenka atmesti dėl vartotojų nepakankamo informuotumo. „Asmuo, manantis, jog draudikas pažeidė jo teises ar interesus, prieš kreipdamasis į DPK, turi raštu kreiptis į draudiką bei nurodyti ginčo aplinkybes bei savo reikalavimą, – sako A. Plokšto. – Ne visi vartotojai laikosi šio reikalavimo”.

DPK įsitraukimas padeda greičiau išspręsti nesutarimus

Kaip informavo DPK Juridinio skyriaus vedėja V.Petronienė, galimybė neatlygintinai kreiptis į DPK padeda draudimo paslaugų vartotojams išspręsti ginčus nesikreipiant į teismą bei sutaupo nemažai laiko ir lėšų. DPK įsitraukimas nagrinėjant vartotojų ir draudikų ginčus pagreitina konfliktinių situacijų sprendimą. Nors DPK nutarimai yra tik rekomendacinio pobūdžio, pasak V.Petronienės, draudikai linkę atsižvelgti į Draudimo priežiūros komisijos nuomonę.

„Sulaukiame ne tik klientų nusiskundimų, bet ir pačių draudikų prašymų suteikti konsultaciją dėl klausimų, kurie ateityje gali sukelti konfliktinę situaciją, – atkreipia dėmesį į naują tendenciją A. Plokšto. – „Skatiname jų norą užbėgti už akių konfliktinėms situacijomis, kartu ragindami atidžiau ir atsakingiau informuoti vartotojus apie jų teises”.

Būtina aktyviau domėtis draudimo paslaugų ypatybėmis

Skatindama domėtis draudimo paslaugomis, DPK nuolat rengia įvairią informacinę medžiagą apie draudimo paslaugas vartotojams. Praėjusiais metais buvo parengtas „Draudėjo vadovas”, kuriame sudėti atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie draudimą bei „Gyvybės draudimo informacinis gidas”, kuris yra skirtas sparčiai populiarėjančiam gyvybės draudimui. Šias informacines rubrikas draudimo paslaugų vartotojai gali rasti DPK interneto svetainėje adresu www.dpk.lt. „Kiekvienas asmuo, prieš pirkdamas draudimo paslaugą, turėtų pasidomėti jos pobūdžiu, sutarties sąlygomis ir žinoti draudikų atsakomybės ribas bei savo teises, taip pat žinoti, kaip ir kur jas apginti”, – ragina vartotojus V. Petronienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.