Socialdemokratai nerizikuos peržengti rubikoną

Į sostinės merus socialdemokratai kelia Algirdą Paleckį. Jie deklaruoja atsiribojantys nuo prieštaringai vertinamų asmenų, kurie taip pat siekia Vilniaus valdžios vairo.

Vakar vakare posėdžiavęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas nusprendė į sostinės merus kelti Vilniaus socialdemokratų vedlį Algirdą Paleckį. Tai po posėdžio pranešė LSDP pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Ragina pažaboti ambicijas

Jo teigimu, prezidiume taip pat nuspręsta atsiriboti nuo prieštaringai vertinamų politinių personalijų, pretenduojančių į merus, – liberaldemokratų lyderio Rolando Pakso, liberalcentristų vadovo Artūro Zuoko ir sostinės konservatorių vedlio Kęstučio Masiulio. „Vilniaus miesto taryboje yra pakankamai kitų partijų, ir nebūtinai tie trys asmenys yra realiausi pretendentai”, – sakė Brazauskas.

Paklaustas, ar socialdemokratai derėtųsi su minėtomis partijomis, jeigu jų lyderiai atsisakytų ambicijų tapti meru, Brazauskas atsakė teigiamai.

Tęsė derybas

Dar rinkimų naktį socialdemokratai žadėjo dalyvauti „švariojoje koalicijoje”, o po savaitės deklaravo draugystę liberaldemokratams. Šis žingsnis buvo sutiktas nevienareikšmiškai, politinės prostitutės etiketę Vilniaus socialdemokratų lyderiui Algirdui Paleckiui klijavo net kai kurie partiečiai. Tačiau tai jam vakar dieną nesutrukdė tęsti derybų su nušalintuoju prezidentu Rolandu Paksu, neslepiančiu ambicijų atsisėsti į sostinės mero kėdę, ir jo vadovaujamais liberaldemokratais.

„Derybos ir manevrai gali būti įvairūs, tačiau patvirtinti arba ne vienokią ar kitokią sutartį turės partijos taryba”, – užbėgdamas už akių Paleckio iniciatyvoms vakar Lietuvos radijui tvirtino socialdemokratų premjeras Gediminas Kirkilas.

Atsigręžė į Zuoką

„Einame į glaudesnį bendradarbiavimą ir su liberaldemokratais, ir su kitomis partijomis. Jeigu savivaldybėje reikės dirbti ketverius metus, norime įsitikinti, ar vienodai suprantame Vilniaus problemas”, – derybų su liberaldemokratais esmę nusakė Paleckis. Jo teigimu, su dešiniosiomis partijomis šie klausimai jau buvo aptarti.

Galimybes bendrai valdyti Vilnių vakar aptarę liberaldemokratai ir socialdemokratai jokių konkrečių susitarimų nepasiekė, bet derybas žada tęsti.

Tiesa, esama vienos naujienos. Po derybų raundo Paksas ir Paleckis patvirtino, kad jų partijos, iki šiol griežtai kritikavusios dabartinį Vilniaus merą Artūrą Zuoką, neatmeta galimybės derėtis su jo vadovaujama Liberalų ir centro sąjunga. Pasak Paleckio, miestiečių labui įmanomos ir tokios derybos.

Paksas pabrėžė, kad bendradarbiavimas su liberalcentristais įmanomas su sąlyga, kad tapęs meru jis peržiūrėtų visas Zuoko pasirašytas sutartis ir netinkamas siūlytų anuliuoti. „Visas sutartis būtina peržiūrėti, padaryti auditą, o keliančias grėsmę miestiečiams – perduoti tirti prokuratūrai”, – aiškino nušalintasis prezidentas.

Derybose kalbėta ir apie postus. „Neslepiu ketinimų tapti Vilniaus meru. Esu įsitikinęs, kad socialdemokratai gerbia vilniečių pasirinkimą”, – pareiškė Paksas.

Kantriai lauks

Vilniaus miesto konservatorių lyderis Kęstutis Masiulis vakar LŽ teigė pastaruoju metu matąs tam tikrą socialdemokratų blaškymąsi ir sutrikimą. „Norėtume, kad tai baigtųsi, išsikristalizuotų į vieną ar kitą pusę. Jie klysta manydami, kad kartais gali derėtis su Paksu, o kartais norėdami pagąsdinti Paksą – ir su mumis. Šitaip nebus. Kol kas labai ramiai lauksime, stebėsime jų klaidžiojimus. Jei jie susitars su Paksu, vertinsime tai kaip perėjimą į kitą stovyklą”, – padėtį apibūdino Masiulis.

Anot konservatoriaus, socialdemokratai ir juos mėgino įvilioti į derybas su liberaldemokratais. Tačiau derėtis su šia politine jėga konservatoriai nemato jokių galimybių. Kodėl taip elgiasi socialdemokratai bei jų Vilniaus miesto lyderis, Masiulis turi savo nuomonę. „Kadangi Paksas ketina reabilituotis kaip politikas, naudodamasis Vilniaus mero postu žengs kelis populistinius žingsnius ir sieks patekti į Seimą. Tuomet sostinės mero kėdę jis perleis Paleckiui. Todėl pastarasis ir gundosi tokiais pažadais”, – samprotavo konservatorius.

Kartu Masiulis neatmetė galimybės, kad socialdemokratų proto balsas vis dėlto nugalės. „Galime sudaryti koaliciją ir be susikompromitavusių partijų – Pakso ir Zuoko, – sakė jis. – Esame stabilūs ir patikimi partneriai, bet negalime leistis prievartaujami bendrauti su populistais, keliančiais pavojų vilniečiams ir gal net visai Lietuvai.”

Lenkai neskuba

Paklaustas, ar vis tikisi, kad prie „švariosios koalicijos” prisidės Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), Masiulis atsakė teigiamai. Pasak jo, su lenkais konservatoriai šnekėjo dar tada, kai šie nebuvo pasirašę bendradarbiavimo sutarties su liberaldemokratais. „Jei socialdemokratai būtų bent kiek parodę, kad turi stuburą, esu įsitikinęs, kad lenkai būtų pas mus atėję. Ir dabar gali ateiti, jei socialdemokratai atsikvošės”, – kalbėjo Masiulis.

„Iki Kovo 11-osios švenčių padarėme pertrauką, nes turime reikalų ir kitose savivaldybėse, todėl derybų dėl Vilniaus tarybos tikrai nekomentuosime”, – vakar LŽ tvirtino LLRA lyderis Seimo narys Valdemaras Tomaševskis. Jis nei patvirtino, nei paneigė galimybės LLRA prisidėti prie „švariosios koalicijos”. Tomaševskio teigimu, sostinės taryboje reikėtų sudaryti kuo platesnę politinių partijų koaliciją ir visiems dirbti vilniečių labui.

Pasiteiravus, kaip jaučiasi lenkai būdami visų pageidaujama „nuotaka”, Tomaševskis teigė, kad populiarūs jie tapo pirmiausia dėl to, jog rinkimus laimėjo be populistinių šūkių. „Kam mums dėtis prie kokios nors „švariosios koalicijos”, jei nuo pat pradžių esame švari partija, neturinti jokių finansinių įsipareigojimų ir interesų? Su mumis visi skaitosi, mes laikomės savo žodžio, esame principingi”, – teigė Tomašesvkis.

Kartu jis tvirtino, kad LLRA nebijo dirbti ir opozicijoje, todėl bet kokia kaina patekti į tarybos daugumą tikrai nesieks. „Žinoma, bet kuri partija daugiau padaryti gali būdama valdžioje”, – pripažino LLRA lyderis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.