Šiaurės šalių kino klubas apie jaunystės svajones ir principus

Norėdamas paryškinti artėjančio pavasario pradžią, Šiaurės šalių kino klubas kovo mėnesio programai parinko du filmus, kurie yra režisieriniai debiutai. Šie du filmai pasakoja apie jaunus žmones, jų sprendimus mylėti ir neapkęsti, svajoti ir atsisakyti savo principų.

Pirmasis kovo mėnesio filmas „Neapykantos angelai” (Köftbögen) (03/07) nukels žiūrovą į karštą 1994 m. vasarą viename mažame Švedijos miestelyje. Pagrindiniam veikėjui Jūhanui artima pankų kultūra, tačiau yra žmonių, kuriems tai nepatinka. Vaikino draugė ruošiasi palikti miestelį ir Jūhano laukia nelengvas pasirinkimas: keliauti su mylima mergina ar likti bei toliau kovoti už teisę būti savimi.

Tai debiutinis švedų režisieriaus Johan Melin darbas, susilaukęs labai palankių kino kritikų įvertinimų. Įkvėptas Dogmos, režisierius išryškina detales ir paprastomis priemonėmis atskleidžia tikrąją vasaros dvasią Švedijoje – vakarėliai, jaunimo linksmybės, meilė ir muzika.

Antrasis kovo programos filmas „Gražuolė ir pabaisa” (Tyttö sinä olet tähti) (03/21) nėra brolių Grimų pasakos ekranizacija. Šio pasakojimo herojai yra Neli, užaugusi geroje turtingoje šeimoje ir besiruošianti mokytis medicinos, bei Sunė – vengiantis moterų storžievis, tačiau talentingas repo muzikos prodiuseris. Panašu, kad šie du jauni žmonės gyvena atskirose planetose. Tačiau Neli slapta svajoja apie dainininkės karjerą ir jai reikia įrašyti demo įrašą. O Sunė susilažina su draugais, kad suvilios Neli. Sprendimas pasinaudoti vienas kitu įsuka į permainų ratą ir jų planai keičiasi.

Šis suomių režisieriaus Dome Karukoski debiutinis darbas buvo apdovanotas Norvegijos kino apdovanojimuose Amanda kaip geriausias debiutas, o filmo garso takelis apdovanotas Suomijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose Jussi.

Šiaurės šalių kino klubo filmai rodomi du mėnesio trečiadienius „Skalvijos” kino centre (A. Goštauto g. 2/15, Vilnius). Įėjimas nemokamas, vietų rezervacija nevykdoma.

Kovo mėn. repertuaras

2007 03 07, 17.15 val.

Neapykantos angelai (Köftbögen), Švedija

Rež. Johan Melin, 70 min., švedų k., subtitrai anglų k., 2003 m.

Karšta 1994 m. vasara mažame Švedijos miestelyje Herjungoje. Jūhanas – netipiškas pankas. Vaikino draugė Karin nori visam laikui išvažiuoti iš miestelio ir tikisi, kad Jūhanas vyks kartu su ja. Jaunuolio laukia nelengvas pasirinkimas: keliauti su savo mergina ar likti ir toliau kovoti su vietiniais futbolo chuliganais bei gerti naminę, kad užsimirštų, jog jam tik 16 m., o gyvenimas – kaip niekad sudėtingas.

Vaidina: Sverrir Gudnason, Tove Appelqvist, Rainer Gerdes, Ted Fransson ir kiti.

2007 03 21, 17.15 val.

Gražuolė ir pabaisa (Tyttö sinä olet tähti), Suomija

Rež. Dome Karukoski, 102 min., suomių k., subtitrai anglų k., 2005 m.

Neli, užaugusi geroje turtingoje šeimoje, svajoja apie dainininkės karjerą. Sunė – storžievis, tačiau talentingas repo muzikos prodiuseris, bijantis moterų. Kad draugams įrodytų, jog yra priešingai, jis susilažina, kad suvilios Neli. Draugai netiki, kad tokia gražuolė net kreiva akim pažiūrės į Sunę. Tačiau Neli įžvelgia galimybę nemokamai įsirašyti savo dainą.

Vaidina: Pamela Tola, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Eero Milonoff, Mikko Leppilampi ir kiti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.