Uoste bręsta streikas

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje (KVJUD) pamainomis dirbantys darbuotojai jau įrodė, jog jų vadovybė už viršvalandžius jiems mokėjo mažiau nei reikalauja Darbo kodeksas.

Negana to, vadinamieji juodadarbiai vardija ir daugiau jų teisių pažeidimų. Anot jų, jei problemos nebus sprendžiamos, neatmetama streiko galimybė.

Dar 2006 metų pabaigoje KVJUD darbuotojai, dirbantys pamainomis pagal suminę darbo laiko apskaitą (apie 120 žmonių), kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją išaiškinimo dėl to, jog jau keletą metų iš eilės jiems nemokama už viršvalandžius bei viršnorminį darbą tiek, kiek reikalauja LR Darbo kodeksas. Pagal jį, už viršvalandžius turi būti mokama ne mažiau nei 150 proc. atlyginimo, o darbuotojams realiai už juos atsilyginama tik kaip už kasdienį darbą.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyrius pripažino šiuos KVJUD pažeidimus – taigi darbuotojai direkcijos generaliniam direktoriui Sigitui Dobilinskui pateikė prašymą perskaičiuoti paskutinių trejų metų darbo užmokestį už viršvalandžius ir viršnorminį darbą bei priskaičiuoti delspinigius.

Pasak KVJUD vyriausiojo locmano Vytauto Grigeliūno, tai vyksta jau maždaug nuo 1998 metų, bet pagal Darbo kodekso nustatytą senaties terminą negalima prašyti daugiau nei už trejus metus.

„Apskaičiuota, jog direkcija mums skolinga apie 500 tūkstančių litų, apytiksliai vienam žmogui – nuo 2000 iki 6000 litų. Be to, reikalausime įstatymų tvarka numatomų delspinigių – apytiksliai skaičiuojant, susidaro apie 65 procentus”, – sakė V. Grigeliūnas.

KVJUD generalinis direktorius Sigitas Dobilinskas patikino, jog apie tai, kad už viršvalandžius mokama mažiau nei reikalauja įstatymas, sužinojęs tik gavęs Valstybinės darbo inspekcijos raštą.

„Čia įsivėlė sisteminė klaida, todėl dalis tų viršvalandžių liko neapmokėta. Mes savo kaltę pripažįstame, ir, kas priklauso įstatymiškai, įstatymo tvarka ir bus apmokėta Darbo inspekcijos numatytais terminais”, – teigė S. Dobilinskas.

Kadangi direkcijoje jau kurį laiką nebuvo kelti atlyginimai, susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius patvirtino naują pajamų ir išlaidų sąmatą, pagal kurią nuo šių metų buvo padidintas darbo užmokesčio fondas – jis sudaro 12 mln. litų. Iš jų planuota didinti visų darbuotojų atlyginimus.

V. Grigeliūno teigimu, nuo sausio 1-osios tarifiniai atlyginimai tikrai buvo padidinti apie 14 proc. – tai neva įrodo kiekvienam skyriui pateikti išsamūs sąrašai, kuriuose nurodytas naujasis atlyginimas bei padidinimo procentas, – tačiau po paaiškėjusio viršvalandžių apmokėjimo pažeidimo jie esą vėl sumažinti.

„Iš to paties padidinto užmokesčio fondo bus išskaičiuoti mūsų reikalaujami nesumokėti pinigai – tai reiškia, kad nuostolius direkcija padengs pačių nukentėjusiųjų ir kitų niekuo dėtų darbuotojų sąskaita”, – sakė V. Grigeliūnas. Anot jo, šių metų sausio atlyginimas taip ir nesiskyrė nuo ankstesnių.

S. Dobilinskas pripažino, kad paaiškėjusi sisteminė klaida pakoregavo algų didinimo planus. „Taip, planavome padidinti algas nuo sausio mėnesio. Tačiau jos didinamos tik tuomet, kai pasirašoma darbo sutartis, visa kita – tik planai. O sutartys kaip tik jau turėjo būti pradėtos pasirašinėti, tačiau išlindo šitas reikalas.

Apskaičiavome, kiek pinigų mums reikės likviduoti šitą įsiskolinimą – apie 500 tūkst. litų – ir iš to, kas liko, pakelsime atlyginimus apie 10 proc., kai kam netgi daugiau. Neturime jokių rezervinių fondų, dirbame pagal patvirtintą pajamų ir išlaidų metinę sąmatą. Dabar sutartys jau pasirašomos, tad nuo kovo mėnesio jau pradėsime mokėti didesnius atlyginimus”, – aiškino S. Dobilinskas.

Beje, pasak locmano V. Grigeliūno, direkcija po jų „maišto” pakeitė locmanų darbo grafikus, panaikindama viršvalandžius, kurie, locmano skaičiavimais, sudaro apie 17,5 proc. atlyginimo.

Pagal naujuosius grafikus, vietoj penkių locmanų pamainoje turėtų dirbti tik keturi. „Jei kuris nors suserga ar išeina atostogų, trys locmanai jau nebespėja aptarnauti laivų ir susidaro prastovos. Taigi mes atsisakėme pagal tokius grafikus dirbti. Be to, jie nebuvo derinti su locmanų profsąjunga”, – sakė V. Grigeliūnas.

Jis teigė, jog nepatenkintieji darbuotojai jau pateikė savo reikalavimus direkcijos vadovybei, tačiau ji esą į juos neatsakė, o apie delspinigius net neužsimena.

„Po savaitės įvyks taikinimo komisijos posėdis. Jei jo metu nepavyks susitarti, neatmetama ir streiko galimybė”, – sakė V. Grgeliūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.