Vandensvydis: Jauniai nebijo vyresnių varžovų

Lietuvos vandensvydžio jaunių (iki 18 metų) rinktinė šį pavasarį bandys patekti į Europos čempionatą, tačiau po šios kartos gali nebelikti kam žaisti vandensvydį

Lietuvos jaunių (iki 18 metų) vandensvydžio rinktinė neseniai tarptautiniame turnyre, skirtame dukart olimpinio čempiono Aleksejaus Barkalovo atminimui, Ukrainoje užėmė trečiąją vietą.

Varžovai buvo vyresni

Lietuvos jauniai Ukrainoje 2:12 pralaimėjo Lenkijos rinktinei, 10:18 – Ukrainos komandai ir 4:6 – Maskvos srities (Rusija) rinktinei, bet nugalėjo Maskvos rinktinę 13:9 ir Gruziją – 20:1. Mūsų šalies komanda, kaip ir Maskvos bei Maskvos srities rinktinės, surinko 4 taškus, tačiau dėl geresnio per tarpusavio rungtynes pelnytų ir praleistų įvarčių santykio užėmė trečiąją vietą. Nugalėtoja tapo Ukrainos komanda, antrąją vietą iškovojo lenkai.

Lietuvos jaunių rinktinės vyriausiasis treneris Nerijus Papaurėlis nėra visiškai patenkintas savo auklėtinių pasirodymu, nors tai buvo mūsų komandos debiutas rimtose tarptautinėse varžybose. „Turnyras buvo labai aukšto lygio, susirinko stiprios komandos, tad mūsų rinktinei tai buvo labai naudingos varžybos ir gera patirtis. Viskas būtų buvę gana neblogai, bet pralaimėjome lenkams ir ukrainiečiams, mūsų pagrindiniams varžovams Europos čempionato atrankos turnyre, – sakė N.Papaurėlis. – Ypač skaudų pralaimėjimą patyrėme prieš lenkus. Todėl tikrai yra į ką atkreipti dėmesį, numatyti, kuriose srityse mums reikia padirbėti.”

Rinktinės treneris tiki, kad po keleto metų jaunieji šalies vandensvydininkai atrodys daug geriau. „Mūsų komanda yra 2 metais jaunesnė už rinktines, kurios dalyvavo tame turnyre ir dalyvaus Europos čempionato atrankos varžybose. Tad į šią rinktinę žiūrime kaip į ateities perspektyvą, – pabrėžė treneris. – Mūsų jauna karta yra gana gabi, bet mūsų sportininkai jaunesni. Vandensvydis yra kontaktinis žaidimas, todėl tokiame amžiuje pora metų yra didžiulis skirtumas. Mes negalėjome prilygti vyresniems varžovams, tačiau įgyta patirtis mums pravers.”

Lenkijoje nesirengia pasiduoti

Gegužės mėnesį Lenkijos mieste Gožove vyks Europos jaunių (iki 18 metų) čempionato atrankos turnyras. Be Lietuvos, jame dalyvaus Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos, Airijos ir Švedijos jaunių rinktinės. Į finalinį turnyrą pateks dvi komandos.

„Kad ir kokie stiprūs būtų varžovai, bandysime kovoti dėl vietos pirmame dvejetuke, nes kitaip nėra ten ko važiuoti. Reikės atkakliai kovoti, keliame vandensvydininkams uždavinį užimti kuo aukštesnę vietą, – tvirtino N.Papaurėlis, dirbantis ir Vilniaus „Baltic Amadeus” vyrų vandensvydžio komandos vyriausiuoju treneriu. – Be to, mums labai svarbi ir patirtis, nes komanda jauna. Bus naudinga kovoti aukšto lygio varžybose, įgytą patirtį galėsime panaudoti ir kitais metais.”

Rinktinės treneris savo auklėtiniams kelia didelius tikslus, tačiau prisipažįsta, kad juos įgyvendinti bus nelengva. „Ukrainiečiai ir lenkai yra favoritai, o lenkai dar ir namie rungtyniaus. Lenkijoje jaučiamas vandensvydžio pakilimas, rinktinių didesnis meistriškumas. Ukrainiečiai nuo seno yra stiprūs varžovai, po tam tikro kritimo pas juos vandensvydžio padėtis taip pat gerėja. Po ilgesnės pertraukos Europos čempionato atrankoje dalyvaus Airija ir Švedija. Tai naujos komandos, bet ambicingos, – pabrėžė N.Papaurėlis. – Kaimynai baltarusiai mums gerai pažįstami, ir jie, be abejo, taip pat sieks vietos pirmame dvejetuke. Nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo tai bus tik penktas lietuvių startas tokiose varžybose. Dalyvaujame nedažnai, todėl stengsimės įgyti kuo daugiau patirties.”

Rinktinės lyderiai

Tarp jaunųjų šalies vandensvydininkų yra ir keletas labai talentingų sportininkų. Ukrainoje vykusio turnyro geriausio puolėjo prizą Maskvos olimpinių žaidynių čempionas rusas Michailas Ivanovas įteikė Lietuvos rinktinės žaidėjui Edgarui Asajavičiui. „Edgaras yra geriausias mūsų žaidėjas, daugelis užsienio vandensvydžio atstovų jį jau pastebėjo ir giria. Jis kartu su geriausiais jaunais Europos vandensvydininkais dvejus metus tobulinosi JAV. Vienas Kroatijos vandensvydžio atstovas sakė, kad tai mūsų rinktinės perlas, – pažymėjo N.Papaurėlis. – Jis yra gerai sudėtas fiziškai, pasižymi puikia technika. Edgaras turi puikias galimybes žaisti elitinėse Europos komandose, todėl tokius sportininkus turime saugoti.”

Treneris džiaugiasi ir kitų vandensvydininkų žaidimu. „Kitas rinktinės lyderis per turnyrą Ukrainoje buvo vartininkas Eimantas Stražnickas, tačiau jam jau 18 metų. Šešiolikametis Janas Bakula irgi perspektyvus žaidėjas. Šie trys vandensvydininkai yra mūsų rinktinės vedliai”, – tvirtino N.Papaurėlis.

Gresia tūkstantinė bauda

Praeitą savaitę paskelbta, kad 2007-aisiais Lietuvos vandensvydžio federacijai (LVF) iš biudžeto bus skirta tik 10 tūkst. litų – 8 tūkst. mažiau negu pernai. „Ši jaunių komanda turi didelį potencialą, tačiau kaip mums seksis pasirengti Europos atrankos varžyboms, nežinau. Kalbėjau su federacijos atstovais, jie pasakė, kad Kūno kultūros ir sporto departamentas LVF per pusę sumažino finansavimą, tad jau aišku, kad mūsų pasirengimas bus prastas, – sakė N.Papaurėlis. – Didžioji dalis federacijos lėšų ir taip buvo skiriama jaunių rinktinei, bet dar labiau sumažinus lėšas teks ir rinktinei pasispausti.”

Dėl tokių finansinių sąlygų rinktinės ateities treneris nesiryžo prognozuoti. „Jei ir toliau mažės finansavimas, mums paprasčiausiai nebebus už ką rengtis varžyboms ir už ką į jas vykti”, – sakė N.Papaurėlis.

Dar liūdnesnė padėtis yra vaikų vandensvydžio sporte. „Apie jaunesnius sportininkus sunku kalbėti. Dabartinės jaunių rinktinės branduolį aš surinkau: visi rinktinės žaidėjai yra vilniečiai, tik vienas yra iš Kauno. Per mano rankas perėjo apie 200 vaikų, iš jų ir atsirinkau šio amžiaus perspektyviausius žaidėjus. O kaip bus toliau – nežinau, nes nebėra daug vaikų, iš kurių būtų galima rinktis, – sakė N.Papaurėlis. – Vilniuje yra tik vienas baseinas, o vandensvydis kultivuojamas tik keturiuose Lietuvos miestuose. Jei nesiplės vandensvydžio geografija Lietuvoje, ateityje gali kilti didelių sunkumų. Lietuviai yra tinkami komandinėms sporto šakoms. Mūsų charakteris tinka ne tik krepšiniui, bet ir vandensvydžiui. Tačiau finansinė situacija diktuoja kitas sąlygas.”

Rinktinės treneris baiminasi, kad jo komanda gali būti priversta net nevykti į Lenkiją, jei neužteks lėšų. Už tai LVF grėstų didelė bauda. „Neramu. Jei kurios nors šalies rinktinė atsisako vykti į varžybas jau po burtų traukimo ceremonijos, tenka sumokėti 20 tūkst. eurų baudą. O tai LVF yra dideli pinigai. Bet tikimės, kad viskas išsispręs gerai, ir mes galėsime nuvykti į Lenkiją”, – vylėsi N.Papaurėlis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Vandensvydis: Jauniai nebijo vyresnių varžovų"

  1. Baltic - Amadeus #8

    Ner ka ir bepridurti , pateks jie tikrai i EC 😉 sekmes , gozove

  2. pol555

    tai jau tikrai, pats mačiau kaip žaidžia 😮 😀

  3. Nesvejkas

    Baltic Amadeus – tikrai perspektyvi komanda. Puikiai zaidzia. Treneris taip pat puikus, reikalauja dideliu pastangu is sportininku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.