Sostinės valdžios pyragas raikytas net neataušęs

Derybos dėl Vilniaus valdžios vairo prasidėjo gilią naktį, dar net nežinant galutinių rinkimų rezultatų

Partijos, kurių nariai pateko į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, pradėjo konsultacijas ir derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. Mero posto siekia trys nesutaikomi politikai – konservatorius Kęstutis Masiulis, liberalcentristas Artūras Zuokas ir liberaldemokratas Rolandas Paksas.

Naktinis susitarimas

Dar pirmadienio naktį konservatoriai, užėmę antrąją vietą rinkimuose Vilniaus mieste, ėmėsi iniciatyvos formuoti „švarią koaliciją”, tai yra valdančiąją daugumą, kurioje nebūtų A.Zuoko ir R.Pakso.

„Esame įsitikinę, kad Vilniuje galima sukurti švarią koaliciją, kurios neterštų neigiamą reputaciją turinčios personalijos”, – vakar iš karto po vidurnakčio pareiškė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Tėvynės sąjungos (TS) vadovas tuomet iš karto atskleidė savo planą – pritraukti į koaliciją amžinus savo oponentus socialdemokratus, Petro Auštrevičiaus vadovaujamą Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį (LRLS) ir Lenkų rinkimų akcijos (LRA) atstovus. Konservatoriai Vilniaus mieste iš 51 mandato iškovojo 10, socialdemokratai – 6, LRA – taip pat 6, o LRLS – 4. Tokiu būdu šios keturios politinės jėgos sudarytų koaliciją iš 26 sostinės tarybos narių ir užsitikrintų minimalią daugumą taryboje.

Pirmadienio naktį konservatorių kvietimu į jų rinkimų štabą, įsikūrusį „Europa City” viešbutyje, atvyko P.Auštrevičius ir Vilniaus socialdemokratų lyderis Algirdas Paleckis. Po maždaug valandą trukusių konsultacijų šiedu politikai kartu su Vilniaus konservatorių lyderiu Kęstučiu Masiuliu pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame deklaruojamas pasirengimas „bendradarbiauti naujojoje Vilniaus miesto savivaldybės taryboje”.

Lenkai neskuba prisijungti

Naktį konsultavęsi politikai tvirtino dar nesitarę, kuri iš partijų deleguos savo atstovą į mero pareigas, tačiau K.Masiulis teigė, kad „politinė aritmetika” pirmiausia tokią teisę suteikia gausiausiai koalicijos narei. A.Paleckis ir P.Auštrevičius su tuo sutiko, tačiau taip pat atsargiai pridūrė, kad turėtų būti atsižvelgta ir „į daugiau argumentų”.

LRA atstovai atsisakė dalyvauti minėtame naktiniame pasitarime, teisindamiesi, kad iš pradžių norėtų sulaukti, kol bus galutinai suskaičiuoti vilniečių balsai. Tuo tarpu K.Masiulis negailėjo pagyrų lenkams, tikindamas jaučiąs jiems didžiulę simpatiją už tai, kad šie „nuo pat pradžių buvo labai nuoseklūs A.Zuoko oponentai”. Konservatorių ir LRA atstovai pokalbiui susitiko tik vakar po pietų.

LRA lyderis parlamentaras Valdemaras Tomaševskis savo ruožtu vakar pareiškė neatmetąs galimybės sudaryti koalicijos su rinkimus sostinėje laimėjusiais ir 14 mandatų gavusiais R.Pakso liberaldemokratais. „Su R.Pakso partija mes palaikėme gerus santykius. Tikrai neatmetame koalicijos galimybės su liberaldemokratais”, – vakar sakė V. Tomaševskis. Tačiau jis pabrėžė, kad LRA koalicija su 9 mandatus sostinės taryboje iškovojusiais A.Zuoko liberalcentristais negalima.

Vakar taip pat paaiškėjo, kad į lipdomą koaliciją K.Masiulis bando pervilioti dalį liberalcentristų, kurie galbūt išduotų savo lyderį, netekusį mero posto.

Mero kėdė – bet kokia kaina

Po pietų įvyko socialdemokratų Vilniaus skyriaus lyderio A.Paleckio ir liberaldemokratų atstovo Valentino Mazuronio derybos. Liberaldemokratai pakviesti prisijungti prie konservatorių inicijuojamos „švarios koalicijos”, tačiau su viena sąlyga – nesiekiant mero posto R.Paksui. Ši sąlyga liberaldemokratams, kaip jie jau anksčiau yra pareiškę, kategoriškai nepriimtina.

Sostinės mero kėdę anksčiau jau išmėginęs R.Paksas dar rinkimų naktį pareiškė vėl mero kėdės sieksiąs bet kokia kaina. Tai aukščiausias politinis postas, kurio gali siekti iš pareigų per apkaltą pašalintas Prezidentas. Tuo pat metu liberaldemokratų lyderis teigė, kad neatmeta koalicijos galimybės su jokia partija – net su liberalcentristais ir konservatoriais, jeigu tik jie į mero postą nebandys prastumti savo lyderių.

Tuo tarpu A.Zuokas leido suprasti, kad liberalcentristų ir liberaldemokratų draugystė negalima nei su R.Paksu, nei be jo. „Mūsų požiūriai į miestą ir gyvenimą yra iš esmės skirtingi”, – pareiškė dabartinis sostinės meras A.Zuokas.

Liberalcentristų lyderis teigia, kad dėl dalyvavimo valdančiojoje daugumoje bus kalbamasi su visomis, išskyrus liberaldemokratus, jėgomis, patekusiomis į savivaldybę. Tačiau, pasak A.Zuoko, jis neturi žūtbūtinio noro išsilaikyti poste ir, jeigu reikės, žada dirbti opozicijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

6 atsiliepimai į "Sostinės valdžios pyragas raikytas net neataušęs"

  1. TOMAZAS

    zUOKAI VSIO NEBEMERAS 😮 UZTEKS RUBIKONO SAIKAI SIAUTET VILNIUJ, AISKU REIK TIKETIS, JEI JAU VISI TAIP ATSIRIBOJA NUO ZUOKOS

  2. JAV Lietuvis norintis sugrizti i Lietuva

    SAUNUOLIS K.MASIULIS. Jis nebijo atidengti Zuokos apgavisciu. Tik neaisku ar Kubilius neisvers savo kailio…??? Butu gerai jeigu jau dabar rinkimai butu uz asmeni, o ne uz partija. Na, dar sie rinkimai yra, kaip yra. Jau aisku, kad kiti rinkimai bus tikrai DEMOKRATISKI ir balsuosite uz asmeni, o ne uz partija.
    DABAR VISI BALSUOKITE UZ K.MASIULI. Jau laikas isvalyti Vilniu nuo vagiu, apgaviku, huliganu. Laikas zmonems gyventi miesto centre be baimes del gaisro, namo suguvimo ir t.t.

  3. Bumbermenas

    🙄

  4. NUHABAZUN

    senoka k.masiulio nuotrauka
    🙄

  5. pilietis

    Zuokas ant muilo
    Paksas jega.

  6. politikas

    Zuokas priejo liepto gala, junkites prie Pakso ir Vilniuje padarykite tvarka, o tai mes uzdusim nuo dangoraiziu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.