Bendras sergamumo gripu rodiklis 5 didžiuosiuose Lietuvos miestuose padidėjo 1,6 karto

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 8-ąją metų savaitę (vasario 19-25 d.) bendras sergamumo gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis rodiklis penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose padidėjo 1,6 karto (158,6 atvejų – 10 000 gyventojų). Registruota 5017 gripo atvejų. Daugiausia gripo atvejų registruota Kaune (1817 atvejai), kiek mažiau Šiauliuose (1073 atvejai) ir Panevėžyje (1101 atvejai). Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis padidėjo visuose Lietuvos didžiuosiuose miestuose, 54 procentai visų sergančiųjų – vaikai.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro specialistai informuoja, kad labai didelis sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis stebimas Šiauliuose ir Panevėžyje; didelis – Kaune ir Vilniuje. Klaipėdoje rodiklis yra didelis, tačiau neviršija epideminio lygio (97,8 atvejų – 10 000 gyventojų).

Gripo epidemija paskelbta 9 miestuose ir rajonuose: Panevėžyje, Šiauliuose, Kėdainių, Šalčininkų, Švenčionių, Rokiškio, Panevėžio, Kelmės ir Radviliškio rajonuose. Dėl epideminį lygį viršijančių rodiklių visuomenės sveikatos centrai pateikė siūlymus paskelbti epidemiją dar 6 miestuose ir rajonuose: Kaune, Raseinių, Kauno, Ukmergės, Marijampolės bei Jonavos rajonuose. Padidėjęs sergamumas registruotas Vilniaus ir Širvintų rajonuose. Minėtuose rajonuose naujai registruoti gripo atvejai sudaro nuo 8 iki 42 proc. visų susirgusiųjų; nuo 49 iki 80 proc. sergančiųjų – vaikai.

Europos gripo priežiūros tinklo EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 7-ąją metų savaitę padidėjęs sergamumas gripu ir ŪVKTI stebimas 20 (iš 27) Europos valstybių. Aukštas sergamumas registruotas Liuksemburge ir Norvegijoje; didėjantis – Švedijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Mažas sergamumas registruotas Danijoje, Škotijoje ir Velse. Kai kuriose pietų Europos valstybėse Čekijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, Ispanijoje ir Serbijoje sergamumas buvo mažesnis nei prieš tai buvusias savaites. Dominuoja A(H3N2) gripo viruso padermė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.