Vagių taikiklyje – vokiškos mašinos

Pernai pavogta penktadaliu transporto priemonių mažiau nei 2005-aisiais

Kriminalinės policijos biuro nusikaltimų tyrimo vyriausioji valdyba parengė išsamią pažymą apie 2006-aisiais mūsų šalyje užfiksuotas transporto priemonių vagystes. Pasak šios struktūros 2-ojo skyriaus viršininko Dariaus Zaso, trečius metus iš eilės mašinų grobimų skaičius mažėja. Pernai vagių grobiu tapo 3176 automobiliai – 962 automobiliais, arba 23,2 proc., mažiau nei 2005-aisiais.

Pokyčiai transporto parke

Kaip keletą pastarųjų metų, taip ir 2006-aisiais, šalies transporto priemonių parkas augo 8,23 proc. Tačiau D.Zasas atkreipė dėmesį, kad duomenys apie automobilius, kurie nebetinkami eksploatuoti arba išardyti, nėra išbraukti iš duomenų bazės. Taip yra todėl, kad nėra mechanizmo, priverčiančio savininkus tokias transporto priemones išregistruoti. Be to, iš šalies pagal įgaliojimus išvežama nemažai automobilių. Dauguma jų yra parduoti nesilaikant nustatytos prekybos transporto priemonėmis tvarkos, tačiau neišregistruoti. Neabejotina, kad įrašai duomenų bazėje apie tokius automobilius nepagrįstai padidina Lietuvos kelių transporto priemonių parko dydį ir iškraipo jo sudėtį. Antai Kelių transporto priemonių techninės apžiūros įmonių asociacijos ,,Transeksta” duomenimis, šalyje yra neeksploatuojama apie 30 proc. automobilių

Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį ir į kai kuriuos dėvėtų mašinų prekybos ypatumus. Kaip ir anksčiau, daugiausia (59,2 proc.) keturračių į mūsų šalį atkeliauja iš Vokietijos – 59,2 proc. Lyginant su ankstesniais metais, šiek tiek padidėjo įvežamų iš Italijos, Belgijos, Prancūzijos ir Austrijos automobilių skaičius, o sumažėjo įvežamų iš JAV.

Didžioji naudotų automobilių dalis eksportuojama į Kazachstaną ir Rusijos Federaciją. Galima teigti, kad didžioji dalis pagrobtų automobilių patenka būtent į šias valstybes.

„Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad vis daugiau automobilių iš Lietuvos yra išvežama panaudojant geležinkelio transportą. Deja, čia nėra užtikrinama tinkama išvežamų automobilių kontrolė – muitinės pareigūnai mano, kad tai turi atlikti pasienio policijos pareigūnai, o pastarieji – atvirkščiai. Reikalinga inicijuoti tokius teisės aktus, kurie tiksliai aprašytų, kas ir kada privalo tikrinti, ar iš Lietuvos teritorijos išvežamas automobilis nėra pagrobtas”, – pastebėjo D.Zasas.

Kriminogeninė padėtis gerėja

Policijos pareigūnai teigia, kad situacija transporto priemonių vagysčių srityje šalyje po truputį gerėja – šių nusikaltimų lyginamoji dalis bendroje nusikalstamumo struktūroje sudaro 6,0 proc.

Per praėjusius metus buvo užregistruoti 4538 transporto priemonių grobimo atvejai, tai – 1 286 nusikaltimais, arba 22,1 proc., mažiau nei 2005 metais (5 824). Ir toliau ypatingą susirūpinimą kelia automobilių vagystės, kurios sudaro 70 proc. visų transporto priemonių vagysčių (lengvųjų automobilių – 66 proc.). 2006-aisiais šalyje pagrobti 3176 automobiliai, tai 962 automobiliais, arba 23,2 proc., mažiau nei 2005 metais (4 138).

Lengvųjų automobilių buvo pagrobta 2988, arba 94,1 proc. visų šalyje pagrobtų automobilių. Nuo registruotųjų šalyje transporto priemonių šis skaičius sudaro 0,16 proc. (2005 – 0,23 proc., 2004 – 0,35 proc., 2003 – 0,4 proc., 2002 m. – 0,38 proc., 2001 m. – 0,42 proc.).

Vertindamas, kas lėmė transporto priemonių ir automobilių vagysčių skaičiaus sumažėjimą, D.Zasas atkreipė dėmesį į keletą faktorių. Pirmiausia, po ES plėtros daugeliui mašinvagių atsivėrė durys į turtingas Senojo žemyno šalis, kuriose gyvena mažiau budrūs ir mažiau automobilius saugantys žmonės. Ramesnį mašinų savininkų miegą Lietuvoje lemia ir tai, kad daugiau automobilių eksploatuojama su įrengtomis gamyklinėmis apsaugos sistemomis – imobilaizeriais. Be to, žmonės linkę daugiau dėmesio skirti papildomai automobilių apsaugai.

Pažymoje apie pernai pagrobtus keturračius nurodoma, jog 56 proc. automobilių vagysčių buvo užregistruota penkiuose didžiuosiuose šalies miestuose. Daugiausia automobilių grobimo atvejų užregistruota Vilniuje – 781, arba 25 proc. bendro vagysčių skaičiaus, Kaune – 342 (11 proc.), Klaipėdoje – 262 (8 proc.), Panevėžyje – 123 (4 proc.), o Šiauliuose – 267 (8 proc.).

Pernai 141 automobilis buvo pagrobtas iš užsienio valstybių piliečių. Tai 19 nusikaltimų, arba 12 proc., mažiau nei užpernai. Daugiausia Lietuvos svečiams priklausančių mašinų buvo pagrobta Palangoje – 25, Klaipėdoje – 24, Kaune – 17. Marijampolėje iš užsieniečių pagrobta 16 automobilių, Vilniuje – 15. Dažniausiai nuo ilgapirščių nukenčia Vokietijos, Latvijos, Baltarusijos bei Estijos piliečiai.

Vagišių taikiniai nesikeičia

Kaip ir ankstesniais metais, taip ir 2006 metais, dažniausiai buvo grobiamos 12-16 metų senumo transporto priemonės. Iš iki 1990 metų pagamintų transporto priemonių buvo pagrobtos 886, o nesurastos 362, arba 41 proc.

„Staigus automobilių vagysčių padidėjimas yra nuo senesnių kaip 1994 metų gamybos transporto priemonių. Tai susiję su tuo, kad kai kuriuose automobiliuose nuo 1995 metų buvo pradėti montuoti gamykliniai imobilaizeriai, ir tokie automobiliai tapo sunkiau pagrobiami”, – pastebėjo komisaras D.Zasas.

Analizuojant automobilių grobimus pagal automobilių pagaminimo metus matyti, kad dažniausia yra grobiamos senesnės populiariausių modelių transporto priemonės. Populiariausi tarp vagių buvo „Volkswagen” markės automobiliai, kurių Lietuvoje daugiausiai yra ir užregistruota. Pastaruoju metu pastebima, kad yra daugiau pagrobiama Japonijoje pagamintų automobilių – „Honda”, „Toyota”, „Mitsubishi”.

Pernai taip pat buvo pavogta 15 naujų (pagaminti 2006 metais)automobilių, iš kurių net 5 visureigiai „Honda CR-V”.

92 proc. (t.y. 3153) visų pernai pavogtų automobilių buvo nuvaryti iš nesaugomų stovėjimo aikštelių, gatvių, gyvenamųjų namų kiemų ir kitų viešųjų vietų. Iš saugomų aikštelių pavogti 58 automobiliai, arba 2 proc. visų pagrobtų automobilių.

„Policijos pareigūnams didelį susirūpinimą kelia automobilių vagystės iš garažų. Čia dažniausiai pagrobiami nauji bei prabangūs automobiliai. Per metus iš garažų buvo pagrobti 197 automobiliai, arba 6 proc. visų pavogtų automobilių”, – pastebėjo D.Zasas.

Automobilių grobimai iš garažų yra būdingi Vilniaus (50) ir Kauno (14) miestams bei Marijampolės (12), Kėdainių (10) ir Radviliškio (10) rajonams.

Pažymoje apie mašinų vagystes nurodoma, kad pernai buvo užregistruoti 47 atvejai, kai automobiliai buvo užvaldyti plėšimo būdu. Dažniausiai banditų aukomis tapo Vilniaus (13 atvejų) ir Klaipėdos (5 atvejai) miestų bei Jonavos rajono (4 atvejai) gyventojai.

„Pažymėtina, kad plėšimo būdu dažniausiai pagrobiami prabangūs automobiliai („VW Passat”, LEXUS, „Audi A6”, „Audi A8”, įvairių modelių „Mercedes Benz”, BMW) ir sunkiasvoriai vilkikai, nes nusikaltėliams yra sudėtinga įveikti tokių automobilių apsaugos sistemas. Pasidžiaugti galima tuo, kad 31 plėšimo būdu pagrobtas automobilis, arba 66 proc., buvo surasti. Apskritai tokių banditų išpuolių mažėja, nes už tokius nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato ganėtinai griežtą bausmę, dėl to nusikaltėliai nelinkę rizikuoti”, – pastebėjo D.Zasas.

Pernai buvo pagrobti 69 krovininiai automobiliai, tai – 2 nusikaltimais daugiau nei pernai. Iš jų 30, arba 44 proc., buvo surasti.

Per metus buvo pagrobtos 9 puspriekabės (4 atvejais mažiau negu pernai), o surastos – 7, arba 54 proc. pavogtųjų.

12 atvejų, arba 4 proc., sumažėjo mažųjų autobusų ir autobusų grobimų skaičius. Per metus buvo pagrobta 317 mažųjų autobusų ir autobusų. Surasta 126, arba 40 proc. pagrobtų šios rūšies automobilių.

2006 metais 41 nusikaltimu, arba 77 proc., padidėjo motociklų vagysčių skaičius. Per metus buvo pavogti 94 motociklai.

Per praėjusius metus buvo pagrobta 20 traktorių (2005-aisiais – 18), o 12 surasta. Traktorių grobimai būdingi Panevėžio apskrities bei pasienyje su Latvija esantiems rajonams. Pastaruoju metu pastebimas statybinės technikos, ypač mini eskavatorių vagysčių padidėjimas. Manoma, kad šis skaičius išaugo dėl tokios technikos poreikio Kazachstane ir kitose Rytų valstybėse.

2006-aisiais buvo pavogti 3662 valstybiniai numerio ženklai, tai – 1286 atvejais, arba 26 proc., mažiau nei ankstesniais metais. Surasti tik 57, arba 1,6 proc., valstybinių numerio ženklų. Analizuojant sukauptą informaciją galima teigti, kad automobilių valstybiniai numerio ženklai grobiami norint juos panaudoti gabenant į Rytų valstybes užsienyje ar Lietuvoje pagrobtus automobilius. Be to, vogti numeriai naudojami norint įsipilti kuro degalinėse ir nesusimokėjus pasišalinti.

„Tokia situacija verčia spręsti klausimą dėl atsakomybės už prarastus valstybinius numerio ženklus sugriežtinimo, nes didžioji dalis pranešimų apie pavogtus valstybinius numerių ženklus yra melagingi”, – pastebėjo D.Zasas.

Į automobilius pernai buvo įsilaužta 6 531 kartus. Tokių akibrokštų metu buvo pavogti 13-os automobilių stiklai, 80 akumuliatorių, užregistruotos 206 automobilių ratų vagystės. Kaip ir kasmet, didžiąją dalį vagysčių iš automobilių sudaro audioaparatūros vagystės – pernai užregistruotos 3547 tokios vagystės.

Priešnuodžiai vagims

Atkreiptinas dėmesys, kad pernai 48 atvejais, arba 5 proc., sumažėjo automobilių su įrengtomis apsaugos priemonėmis grobimų. Su įrengtomis elektroninėmis apsaugos priemonėmis buvo pagrobta 912 automobilių, tai – 12 mažiau nei 2005 metais. Per metus buvo pagrobtas 61 automobilis su įrengtomis mechaninėmis apsaugos priemonėmis. Pagrobtų automobilių su įrengtomis apsaugos priemonėmis skaičius nuo visų pagrobtųjų automobilių skaičiaus sudaro 28 proc.

Nors didžioji dalis pagrobtų automobilių buvo be jokių apsaugos priemonių, visgi daugėja ir mašinų, kurios buvo nuvarytos nepaisant įmontuotų apsaugos sistemų

2006 metais nežymiai sumažėjo apdraustų automobilių grobimų – pernai buvo pagrobta 540 apdraustų keturračių, tai 31 automobiliu, arba 5 proc., mažiau nei 2005 metais. 93 tokie automobiliai buvo surasti.

„Reikia pažymėti, kad apdraustų automobilių grobimų procentas bendroje automobilių grobimų struktūroje sudaro tik 17 proc. Kadangi šalyje daugėja naujų ir išperkamosios nuomos būdu įsigytų automobilių, planuojama, kad apdraustų automobilių skaičius gali padidėti. Norit sėkmingai tirti tokius nusikaltimus, teisėsaugos įstaigos ir draudimo bendrovės turėtų bendradarbiauti glaudžiau”, – dėstė komisaras.

2006 metais šalyje buvo surasti 1656, arba 52 proc., anksčiau pagrobtų automobilių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.